ASIRLIK AĞAÇ ANITLAŞTI

1263

Yıldırım Bayezid Han’ın sefer sırasında altına otağını kurduğu rivayet edilen Anasultan Köyü’nün asırlık ardıç ağacı Anasultan Köyü sakini İlyas Oruç’un çabalarıyla anıtlaştırıldı. Ağacın koruma altına alınmasında emeği geçen herkese teşekkür eder İlyas Oruç,” Ayrıca Anasultan Türbesi’nin de koruma altına alınması gerekir.” dedi

Kütahya Merkez Anasultan Köyünde bulunan türbenin yakınındaki Boylu Ardıç Ağacının tescil çalışmalarında sona gelindi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan 110 Sayılı İlke Kararı doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde yaklaşık 363 yaşında olduğu tespit edilen Ardıç Ağacı için Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğünce hazırlanan tescil dosyasına istinaden Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınan karar Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğümüzün Makam Olur’ları ile onaylandı.

Koruma alanı da belirlenerek tescillenen Ardıç Ağacına son olarak tabelası çakıldı ve tescil işlemleri tamamlandı.

GAZETE KIRKÜÇ’E KONUŞMUŞTU

Geçtiğimiz aylarda konuyu gündeme getiren GAZETE KIRKÜÇ asırlık ağaçların anıtlaştırılması için çaba gösteren Anasultan Köyü sakini İlyas Oruç ile röportaj yapmıştı. Efsanevi ardıç ağaçlarının bölgeye gelen vatandaşlar tarafından tahrip edildiğini belirten İlyas Oruç, Ana Sultan Türbesi’nin yakınlarında bulunan asırlık ardıç ağaçları, efsanelere konu olmasıyla bölge halkı adına büyük önem taşıdığına vurgu yapmıştı.  

Asırlık ardıç ağacının tescil almasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden İlyas Oruç, Kütahya Valisi Ali Çelik’e, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’a, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ve Kütahya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan başta olmak üzere müdürlük personeline teşekkürlerini sundu.

‘TÜRBE DE KORUNMALI’

Anıtlaştırılan ağaçlar yanında başka asırlık ağaçlar da olduğuna dikkat çeken İlyas Oruç, “Sadece bu ağaçla kalmamalı orada daha ağaçlar var. Belki uygun değildir ama korunması gereken çok ağaç var. Keşke biraz daha fazla ağaç tescil edilmiş olsaydı. Ayrıca Anasultan Türbesi’nin de koruma altına alınması gerekir. Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Milletvekillerimize, Kütahya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne, Orman Müdürlüğüne milletvekillerine sizin aralığınızla istirham ediyorum bu konuya dikkat çekilmeli türbe koruma altına alınmalı” ifadelerini kullandı.

Yeşili ve doğayı çok sevdiğine vurgu yapan Oruç, “Çevre için doğa için koşturmak buna vesile olmak çok büyük bir gurur. Bizim desteğe ihtiyacımız var tüm Kütahya kamuoyu olarak bir araya gelirsek daha güçlü bir şekilde duyuluyor sesimiz.” Şeklinde konuştu

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *