‘AŞI BULAŞ ORANINI AZALTIYOR’

880

KSBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, aşılar hakkında doğru bilinen yanlışları açıkladı. Aşının, ölümleri ve yoğun bakımlara yatışı önlediğinin ispatlandığını belirten Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, “Aşı olunca bulaş oranı yüzde 80 oranında azalıyor. Aşı otizm, sterilite yapmaz, insana zarar verecek düzeyde hiçbir kimyasal yoktur” dedi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Dekanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders tarafından, “Covid-19 ve Aşı Karşıtlığı” konulu konferans verildi.

Konferansta, Covid-19’a karşı alınması gereken tedbirler, aşı çeşitleri, aşı karşıtlarının iddiaları ve yanlış bilgilendirmeler konularından bahsedildi.

KSBÜ Tıp Fakültesinde gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Perçin Renders, aşı çeşitlerinden bahsederek, “Bugüne kadar 33 tane onaylamış aşı var. Bu aşılardan 10 tanesi Avrupa Birliği ve DSÖ tarafından onaylanan aşılar. Bunun dışında 184 aşı adayı var. 633 aşının da faz çalışmaları henüz başlamamış.” dedi.

‘ONAY HIZLI OLSA DA PROSEDÜRLERDE AYNI KALDI’

Aşı karşıtlarının iddialarına da değinen Perçin Renders, söz konusu iddiaları şu şekilde açıkladı: “Aşılar hızlı onaylandı gibi iddialar oluyor, güvenilir olamaz deniyor. DSÖ aşı çalışmaları başlar başlamaz onaylama sürecini de başlattı. Yani çalışmalar paralel başladı. Sonuçlar hızlı onaylandı ama prosedürlerde değişiklik olmadı.” İfadelerini kullandı.

Aşılılar da Covid oluyor, hastaneye yatıyor iddiasına da değinen Perçin Renders, “Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 98’i ya aşısız ya da aşıları eksik yapılmış. Demek ki aşı, ölümleri ve yoğun bakımlara yatışı önlüyor. Aşılanmış kişilerde Covid pozitif olma ihtimali 7 kat daha az. Hastaneye yatış 49 kat, ölüm 32 kat daha az. Uluslararası bir çalışmada 4 bin sağlık çalışanı aşılanıyor ve Covid’e yakalanma oranına bakılıyor. Yüzde 90 oranında riski azalttığı görülüyor. Yine aşı olunsa da virüsün yayıldığına yönelik bir iddia var. Bununla ilgili İngiltere’de yapılan bir çalışma aşı olunca bulaş oranının yüzde 80 oranında azaldığı yönünde.”şeklinde konuştu.

‘YAN ETKİLER ÇOK HAFİF’

Aşıların yan etkisinin çok fazla olduğunun gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Perçin Renders, “KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde sağlık personellerimiz ile yaptığımız bir çalışma var. Yapılan çalışmada, aşı yerinde ağrı, baş ağrısı gibi küçük yan etkiler görüldü.”dedi.

Pandeminin yanında infodemi ile de savaştıklarını ifade eden Perçin Renders, “KSBÜ öğrencisi her duyduğuna inanmamalı. Biz aynı zamanda sadece bir salgınla değil, infodemi ile de savaştık. Bilimsel çalışmalara bakmamız gerekiyor ve burada da seçici olmak gerekiyor. 3 türlü yanlış bilgilendirme yaşıyoruz. Bunlar malenformasyon, dezenformasyon ve mezenformasyon.” açıklamalarda bulundu.

Neden aşı olmalıyız sorusunu cevaplayan Prof. Dr. Perçin Renders şu maddeleri sıraladı: “Aşılar güvenilirdir. Aşı ağır hastalık ve ölüm riskine karşı korur. Ne kadar aşı o kadar başarı. Aşı otizm yapmaz. Aşı sterilite yapmaz. Aşıda insana zarar verecek düzeyde hiçbir kimyasal yoktur. Yan etkileri de rutin aşılardan daha fazla değildir.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *