KONUTTA BÜYÜK SORUN: TALEP VAR KONUT YOK

681

Kütahya’da Şubat ayındaki konut satış oranlarının geçen seneye kıyasla yüzde 54 arttığını belirten TÜGEM İl Başkanı ve Altın Emlak Kütahya Temsilcisi Kenan Uzman, “Ancak arz aynı oranda artmadı. Yeni konut stokları oluşmadıkça konut fiyatları düşmez, hatta artan talep sebebiyle daha da yükselir” dedi

TÜİK’in Konut Satış İstatistiklerini açıklamasının ardından Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) İl Başkanı ve Altın Emlak Kütahya Temsilcisi Kenan Uzman, GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu.

‘YÜZDE 54 ARTTI’

Kütahya’da geçen sene Ocak ayında 348 konut satılırken bu sene 624 konut satıldığını belirten Kenan Uzman, geçen sene Şubat ayında 357 bu sene 549 konut satıldığını açıkladı. Yüzde 54’e yakın bir artış olduğunu belirten Uzman, “Geçen sene yılın il iki ayında toplam 705 konut satılırken bu sene 1173 konut satılmış. Tüm Türkiye’de geçen senenin ilk iki ayı ile bu senenin ilk iki ayı arasındaki değişim yüzde 22,45 iken Kütahya’daki artış yüzde 66 olmuş” ifadelerini kullandı.

Pandemi sonrası düğünlerin, tayinlerin serbest kalması, üniversite öğrencilerinin yüz yüze eğitime dönüşü ile konuta talebin tüm Türkiye’de olduğu gibi Kütahya’da da arttığına dikkat çeken Kenan Uzman, “Talep artarak devam etti ancak arz aynı oranda artmadı. Bu sebeple bir sıkışma oldu” dedi. Kütahya’da birinci el konut satışının toplam satış içindeki payının yüzde 23’lere düştüğüne değinen Kenan Uzman, 2020den önceki senelerde oranın yüzde 65 birinci yüzde35 ikinci el şeklinde olduğunu dile getirdi.

‘TAMAMEN BİTİRMEDEN

KONUTLAR SATIŞA AÇILMIYOR’

Yaşanan bu gelişmenin ikinci ellerde de fiyatı artırdığını belirten Kenan Uzman, konuta olan talep artarken döviz krizi ile maliyetlerin arttığını dile getirdi.  2018’den bu yana da yeni inşaat sayısının sürekli olarak düştüğünü ve çok az sayıda yeni konut yapıldığını vurgulayan Kenan Uzman, şu ifadeleri kullandı: “Bunun tek çözümü yeni konut yapılması ama maliyetler çok arttı, müteahhitler Kütahya şartlarında bu kadar pahalıya mal ettikleri konutu ‘aynı fiyatla satamam’ endişesi duyuyorlar.  Artık sadece belli sayıda müteahhit kaldı. Eskiden proje üzerinden satış yapılıyordu şu an bu şekilde konut satışı da yapamıyorlar. Çünkü bugün başladığı inşaattan bir daireyi satan mütahhit, inşaat süresi sonunda satıştan zarar ediyor. Her gün artan maliyetler sebebiyle bunu yapamıyorlar. Tamamen bitirmeden konutlar satışa açılmıyor.”

‘DOVİZ DÜŞSE BİLE FİYATLAR ARTAR’

Sorunun çözümü için TOKİ’nin devreye girebileceğini ya da yeni konut geliştirme alanlarının açılmasının gerekebileceğini ifade eden Kenan Uzman, artan arsa fiyatlarının da maliyete büyük bir etken olduğunu belirtti.  Yeni konut stokları oluşmadıkça konuta fiyatlarını düşmeyeceğini ön gören Uzman, “Hatta dolar düşse dahi talep fazla olduğu için konut fiyatları artmaya devam eder. Çünkü talep var ama ortada ürün yok” dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *