ARZ VE TALEP DENGELENDİĞİNDE KİRALAR DÜŞECEK

613

Kiradaki yıllık artışın ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan sözleşmenin şartlarına bağlı olduğunu TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamayacağını belirten AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Konuttaki arz ve talep dengelendiği zaman kiraların istenilen seviyelere geleceğini ifade etti.

‘TÜFE’DEN YÜKSEK ZAM UYGULANAMAZ’

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde açıklamalarda bulundu. Kira zammının kiracılar ile ev sahipleri arasındaki önemli konulardan biri olduğuna dikkat çeken Ahmet Tan, “Kiradaki yıllık artış ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan sözleşmenin şartlarına bağlı olmakla beraber aynı zamanda yasa gereği tüketici fiyat endeksi ve enflasyon rakamlarına bağlıdır. Mülkün aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamamaktadır. Pandemi sonrası dünya genelinde yaşanan ekonomik daralma her sektörde fiyat ve enflasyon artışlarını beraberinde getirmiş, enflasyon oranındaki artışlar ise kira fiyatlarının yükselmesi sonucunu doğurmuştur.” Dedi.

ÜÇ ÖNEMLİ ADIM

Konuttaki arz ve talep dengelendiği zaman kiraların istenilen seviyelere geleceğini belirten Ahmet Tan, bu amaçla, beş yıl satılmaması şartıyla TOKİ eliyle önümüzdeki süreçte 81 ilimizde başlatılacak sosyal konut projelerinin arz ve talebi dengelemede önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan düşük faizli konut kredisi kampanyasıyla konut satışlarındaki hareketlenmeye de değinen Ahmet Tan, şu ifadeleri kullandı: “Bu kampanyayla 3 önemli adım atılmış olacaktır: İlk evini alacak vatandaşlarımıza 2 milyon Türk lirasına kadar 0,99 faiz oranlı konut kredisi imkânı sağlanacak. Diğeri, inşaat sektöründe Mayıs ayı itibarıyla yüzde 40’ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanması için 20 milyar Türk lirası kaynak aktarılarak bu sayede konut sektöründeki arz ve talep dengesine önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. Bir diğeri ise, konut değerinin en az yarısının 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz hesapları veya fiziki altınların Merkez Bankasına satılarak karşılanması hâlinde 2 milyon Türk lirasına kadar 0,89 faizli konut kredisi imkânı sağlanacaktır.”

‘YÜZDE 36 OLAN EV SAHİPLİĞİ ORANI YÜZDE 69’A ÇIKTI’

Vatandaşların maruz kaldığı sıkıntıları bildiklerini dile getiren Tan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ekonomi programımızın ilk ayağı dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmekten vazgeçmemektir. İkinci aşama istihdamdır, üçüncü olarak da bir yandan fiyat artışlarını kontrol altına alarak diğer yandan geliri yükseltmektir. Bu arada istatistiki bir bilgi vereyim: 2012 yılında ev sahipliği oranı yüzde 36 iken şu anda bu yıl yüzde 69 seviyesine çıkmıştır. Hiç kimsenin endişesi olmasın, 2002 öncesi ekonomik yapıyı düzelttiğimiz gibi bu mevcut durumu düzeltecek olan yine AK Parti’dir, yine Cumhur İttifakı’dır, yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *