SIFIR ATIK PROJESİ KÜTAHYA’DA BAŞLAYACAK

682

“Sıfır Atık” temasıyla kutlanan  Çevre Haftası Şenliğinde konuşan Başkan Işık, “Bu yıl pilot proje olarak 1 buçuk milyon lirası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe olmak üzere 5 milyon TL’lik bir ön yatırımla Sıfır Atık Projesini Kütahya merkezde başlatacağız” dedi.

1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Kütahya Valiliği koordinesinde, Kütahya Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğinde Çevre Şöleni düzenlendi. Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen şölen, kortej yürüyüşüyle başladı. Kütahya Belediyesi önünde son bulan yürüyüş sonrasında kurulan stantlar gezildi. “Sıfır Atık” temasıyla kutlanan Çevre Şöleni’nde, sıfır atık yöntemiyle çalışan firmalar ve okullar açtıkları stantlarla yaşanabilir dünyanın önemine dikkat çektiler.

GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ SON AŞAMADA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan, “2018 yılında başlayan sıfır atık projesi ile Ülke genelinde yüzde 13 olan geri dönüşüm kazanım oranı 2021 yılında yüzde 22,4’e ulaştı” dedi. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ise, “Kütahya Belediyesi olarak ilk işimiz o günün şartlarında maalesef eski 10-15 yaşında toplanan çöpleri imha merkezine götürünceye kadar yollarda çöp atığı ile çevreyi kirleten araçlardan belediyemizi ve şehrimizi kurtarmak için çalışmaya başladık. 2020 yılı Ocak ayından itibaren sıfır araçlarla mücavir alanı içerisindeki çöpleri kiralık araçlar yerine kendi malımız ile toplamaya ve onları ilgili toplama merkezlerinden alıp, enerji üretim alanının bulunduğu yok etme merkezine taşımaya başladık” dedi. Ambalaj atık geri dönüşüm tesisinin son aşamaya geldiğini ifade eden Başkan Işık, “Yine 2021 yılı Eylül ayında Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm Tesisi için yap işlet devret modeliyle 5 yıllığına ihaleyi yaptık. Sokaklarda çöp kutusundan ayrıştırılan ambalaj atıklarını belli yerlerde toplayıp geri dönüşüm sağlayacak şekilde bir planlamaya başlıyoruz. Bu yıl pilot proje olarak 1 buçuk milyon lirası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe olmak üzere 5 milyon TL’lik bir ön yatırımla Sıfır Atık Projesini Kütahya merkezde başlatacağız” dedi.

Toplanan çöplerden enerji elde edildiğini ve bu enerji gücünü büyütmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Işık, “Ayrıca çöplerimizin toplanıp imha merkezine getirildiği yerde kurulmuş olan daha önceki 1.4 megavatlık Geri Enerji Kazanım Merkezi 2.8 megavata çıkartılarak çöplerimizden daha fazla enerjinin Kütahya Belediyemiz ve diğer belediyelerimizin ortak olduğu Özel İdaremizin de içinde bulunduğu Katı Atık Merkezi Birliği tarafından o tesisinde büyütülmesi sağlanacak. Bu ve benzeri etkinliklerle belediyelerin tabi ki en önemli görevlerinden birisi olan çöp toplama ve onu değerlendirme, geri dönüştürme gibi faaliyetleri önemsiyoruz. Bu amaçla da geçen meclisimizde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünü ihdas ettik.” dedi.

‘42 BİN ADET AĞAÇ KURTARILDI’

2018 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında; Kütahya’da bugüne kadar 10 bin 500 ton atığın, kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldığına dikkat çeken Vali Çelik, “Bu sayede yaklaşık 42 bin adet ağaç kesilmekten kurtarıldı, 70 bin metreküp su tasarrufu yapıldı ve bin 100 Ton sera gazı salınımı önlendi” dedi. Dünya’nın bir kapasitesi olduğunu belirten ve doğal kaynakların sınırlılığının altını çizen Vali Ali Çelik, farkında olmadan sürdürülen yerlere çöp atma gibi alışkanlıkların çevreye olan zararına vurgu yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Çevre Haftası nedeniyle düzenlenen sıfır atık ve çevre konulu resim ve kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere ödülleri Vali Ali Çelik ve Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık tarafından verildi. Yarışmalarda ortaokullar arası kompozisyon dalında, Yunus Emre Ortaokulu öğrencisi Miray Mersinli 3., Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Enes Özdemir 2. ve Dumlupınar Ortaokulu öğrencisi Ceyda Ecrin Çınar 1. oldu. İlkokul 4. sınıflar arası resim yarışmasında Emine Arıoğul İlkokulu öğrencisi Berat Başarı 3., Çamlıca İlkokulu öğrencisi Müberra Günen 2. ve 80. Yıl Özel İdare İlkokulu öğrencisi Elif Selçuk 1. oldu.

Ödül töreninin ardından Kütahya Belediyesi bahçesine kurulan stantlar Vali Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve il protokolü gezdi. Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında halk oyunları gösterisi ve çeşitli etkinlikler yer aldı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *