YATIRIMLAR KİLİTLENDİ

416

Artan inşaat maliyetleri sebebiyle kamu kurumlarının ihaleye girecek müteahhit bulamadığını belirten Saadet Partisi Kütahya İl Başkan Ahmet Sunar, Başkan Işık’ın pazaryerini ihaleye verememe ihtimali üzerine park olarak değerlendirmeyi düşündüğünü öne sürerken, Vazo Kule’nin 600 milyon maliyetle gerçekleştirilemesinin zor olduğunu belirtti

Saadet Partisi Kütahya İl Başkan Ahmet Sunar,  Kütahya basını ile bir araya gelerek şehrin gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de inşaat maliyetlerinin yüzde 106 arttığını açıklayan Ahmet Sunar, artan maliyetler sebebiyle devlet mevcut müteahhitlere geri çekilme hakkı da tanıdığını belirtti. Sunar, “Şu anda tüm devlet kurumlarının en büyük sıkıntılarından birisi bu. Müteahhitler mevcut fiyat değişimlerinden dolayı ihaleleri almak istemiyor. Kimse inşaat yapmak istemiyor.” İfadelerini kullandı.

Kütahya’da da aynı durumun yaşandığına dikkat çeken Sunar, şöyle devam etti: “Yıkılan pazaryeri yerine yapılacak proje aslında tamamlanmış onaylanmış bekliyor. Bu yüzden Başkan Alim Işık, muhtemelen yıkılan pazaryerini ihaleye verememe ihtimali üzerine “Orayı park yapabiliriz ya da meydan projesi ile birlikte değerlendirebiliriz gibi bir ifade kullandı.”

‘OKULLAR İHALEYE ÇIKAMIYOR’ Başkan Işık’ın yerel seçimlere güçlü girmek istediğine değinen Sunar, “O yüzden hizmeti artırmak istiyor. Vazo kulenin maliyetinin 500 -600 milyonu bulduğu ifade ediliyor. Bu çok ciddi bir rakam böyle bir yatırımın yap – işlet – devret ile yapılması zor gözüküyor. Zaman gösterecek her şeyi” dedi. Aynı sebeple şu anda Kütahya’da yıkılan 20’den fazla okulun ihalelerinin verilemediğini dile getiren Sunar, inşaat yatırımlarının kilitlenip kaldığına vurgu yaptı.

Saadet Partisi Kütahya İl Başkan Ahmet Sunar,  basın mensuplarıyla bir araya gelerek ülke ve Kütahya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Partilerinin siyaset anlayışının ilk maddesinin önce ahlak ve maneviyat olduğunu belirten Ahmet Sunar, “Son zamanlarda yerel ve ulusalda siyaset dili istenilen seviyeden çok uzak. Bu dil insanları kutuplaştırıyor. Geçen haftalarda iktidar partisi mensuplarının yaptığı açıklamalarda sanki bizden başka çözüm yok tavrı, kendilerinden başka bir siyasi düşünceyi kabul etmemek demektir. Bu bir algı oluşturma çabası.” Dedi. Sunar, 11 ay sonra gerçekleşecek seçimlerde özelikle Kütahyalı siyasetçileri siyasi nezakete ve ahlaka davet etti.  

‘KÜTAHYA BİZE YİNE DESTEK VERİR’

Seçimlerin yaklaşmasıyla sık sık gündeme oturan siyasi anketleri de değerlendiren Sunar, “Anket firmaları rakamları açıklarla ama sonuç sandıktan çıkar. Bu süreçte yaşananlar sonuçları belirleyecek. Biz bu oranları daha da yukarı çekeceğimize inanıyoruz.” Dedi. Anket sonuçlarını doğru bulmadıklarına da değinen Sunar, Kütahya’nın milli görüşe yabancı olmadığını daha önce Kütahya’dan belediye başkanlığı, milletvekili aldıklarını hatırlattı. Sunar, Kütahya’nın her zaman olduğu gibi bu seçimde de milli görüşe destek vereceğinin altını çizdi.

‘ŞEHİRDE EN BÜYÜK SORUN UYUŞTURUCU’

Geçtiğimiz günlerde İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı’yı ziyaretlerinde Kütahya’nın sorunlar hakkında konuştuklarını ifade eden Sunar, “Kendisi Kütahya’da en büyük sorunun uyuşturucu olduğunu ifade etti. Aile içi şiddet konularının da had safhada olduğunu duyduk.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin birçok alanda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Sunar, bu sıkıntıların ortak noktasında ortak akıldan uzaklaşma ve tek adam prensibinin yattığına değindi. Bakanların bile hiçbir öneri sunamadıklarından bahseden Sunar, “Ülkemizde 3-4 yıldır çok ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Devletin yardım ettiği insan sayısı birkaç yıl içinde 2-3 katına çıktı. Bu çok ciddi bir rakam. Ama bir çözüm önerisi yok. İktidarın biz bu işin çözümünü böyle çözeceğiz dediği bir şey yok.” Dedi. Türkiye’nin kaynaklarının israf edildiğinden şikayet eden Sunar, Saraydan başlayarak devletin tüm kurumlarıyla şehirlere yansıyan israfın önüne geçilmek için bir şey yapılmadığını vurguladı.

‘24 MİLYON METREKARE ARAZİ EKİLMEDİ’

Kur korumalı mevduat yüzden 4 ayda bir Çanakkale Köprüsü’nün kaybedildiğini vurgulayan Sunar, “Bu sene geçen seneye göre 24 milyon metrekare arazi ekilmemiş. Nedeni maliyetler. Türkiye Venezüella’da Sudan’da tarım yapmaya çalışıyor. Bir de bu ülkede tarım ve hayvancılığın sorunlarını çözmesi gereken Tarım Bakanı çıkıyor büyük marifet gibi bunu anlatıyor. Kütahya’daki seçmenin yüzde 45’i merkezde yaşıyor. İlçelerde bile insan yok.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA’DA KİRALAR UÇTU’

Asgari ücretin bir senede iki katına çıkarıldığını ancak yine de 6bin 350 TL olan açlık sınırının altında kaldığını dile getiren Sunar, şöyle devam etti: “Uzun yıllar önce stratejik ürün olmadığını iddia ettiğimiz gübre, şeker, enerji fabrikalarımız satıldı. Bugün ürünlerin önemini anlıyoruz. Kütahya gibi bir şehirde bile kiralar 2bin TL’nin altına kira yok. 1+1 daireler Bin500 bandında. 5 bin TL maaş alan biri hangi birini nasıl karşılayacak. Tüm dünya aynı sıkıntı ile kasrı karşıya diyor iktidar partisi ama G20 ülkelerindeki enflasyon oranlarına baktığımızda yüzde 78 Türkiye, bir önümüzde 60 ile Arjantin var Rusya da 17 savaş olan Rusya’da. Resmi olmayan araştırmalara göre enflasyon oranı yüzde 140’larda. Bunu dünya ile kıyaslamanız mümkün değil.”

İktidarı insanların sırtlarına yükledikleri zamlarla ekonomiye çözüm bulmaya çalışmakla suçlayan Sunar, “Biz 96-97 yılında kaynak paketleri açıkladık. Zam yapmadan vergi yüklemeden 6 ayda 36 milyar dolar bütçede fazla oluştu biz bunu halka dağıttık.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *