AŞIRI SICAKLARA DİKKAT!

1031

Vatandaşların aşırı sıcaklar sebebiyle özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini belirten Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, bebek, çocuk, engelliler ve hayvanların, kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini vurguladı

Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul Kütahya kamuoyuna aşırı sıcaklara karşı alınması gereken sağlık tedbirlerini hatırlattı.

‘MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN’

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında meydana gelebilecek artışların, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Eser Şenkul, “Aşırı sıcak havalardan en çok etkilenmesi muhtemel risk grupları içinde 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımız, küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanlar yer almaktadır.Başta bu risk gruplarındaki vatandaşlarımız olmakla birlikte tüm vatandaşlarımızın, aşırı sıcakların görülme ihtimalini yüksek olduğu önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklarda alınması gereken tedbirlerle ilgili hassas davranmaları olası sağlık problemlerin önlenmesinde büyük önem arz etmektedir.” İfadelerini kullandı.

Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu durumlarda ortaya çıkan aşırı terlemenin vücudun çok miktarda sıvı kaybetmesine neden olduğuna dikkat çeken Şenkul, Vatandaşları özellikle günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti. Dışarıda bulunması gereken vatandaşların mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmaması, mümkünse aşırı hareketlerden kaçınması açık renkli hafif ve bol giysiler tercih etmesi, su içme miktarı artırılması gerektiği konusunda uyardı.

‘ARAÇ İÇİ SICAKLIK HEMEN ARTAR’

Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Eser Şenkul, “Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalı, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak başta su olmak üzere bol sıvı alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar, kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalı, araçların iç ısılarının klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükseldiği unutulmamalıdır.” İfadelerini kullandı.

Ayrıca dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması, çabuk bozulma riski olan besinlerin açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Şenkul şu ifadeleri kullandı: “Aşırı sıcak havalarda gerekli tedbirlerin alınması, özellikle de vücudumuz için hayati öneme sahip başta su olmak üzere sıvı alımına özen gösterilmesi, yaz mevsiminin daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacaktır.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *