İKTİSADİ ANLAMDA İSTİKBALİMİZ PARLAK

645

Bunu ekonomi dergisi Forbes’in araştırmasına istinaden söylüyorum. O mevzuya gelmeden biraz hasbihal edelim. Geçmişte

aldığımız kamu yatırımlarının bizi rehavete itmesi sonucu yatırım yapmadık yapamadık. Çünkü her şeyi hep devletten bekledik. İmrendiğimiz şehirlere bakınca kalkınmanın, gelişmenin ana unsurunun özel sektör olduğunu görmemize, bilmemize rağmen korkularımızı yenip yatırıma yönelemedik. Atalarımızın” Korkak bezirgân ne kâr eder nede ziyan” sözü sanki bunlar için söylenmiş. Tabii sitemim sermayesi olup da cesareti olmayanlara. Kaybederim korkusuyla, az olsun benim olsun anlayışıyla, güvensizlik duygusuyla ve ortak iş yapma bilincimizin olmaması nedeniyle şehrimizin kalkınıp gelişmesi adına bir şeyler yapmadık. Yapanları da takdir etmediğimiz gibi zorda kalanlara destek olmadık. Eğer kolektif bir ruhla hareket ederek fabrikalar kursaydık bugün refah düzeyi yüksek ferah bir şehir olurduk. Dün yapmadık bari bugün yapalım. Bu girişimimiz bireysel menfaat sağladığı gibi toplumsal yararı da olacak. Bir Hadis-i Şerifte ” Hayrun nas men yenfeûn nas” buyurulmaktadır. Yani ” İnsanların hayırlısı, insanlara faydası dokunandır.” 

 Dünya krizlerle boğuşurken biz yatırımın ve üretimin önemini bir kez anladık. Dolayısıyla üretime ve dış satışa yoğunlaştık. Kütahya olarak İhracatımızı artırarak sürdürüyorsak buda cesur yatırımcıların sayesindedir. Dün yatırım yapanlar bugün kazançlı durumda iken, öngörüsüzlerin ne halde olduklarını bilmiyorum. Mutlaka nedamet duyanlarda olmuştur. Ama pişmanlık para etmiyor. Artan ihracatımız ülkemiz ve ilimiz ekonomisine değer kattığı gibi şehrimizin tanıtımında da önemli rol oynuyor.

 Ekonominin temel dinamiği olan yatırımlar, üretim kapasitemiz ve ticari konulara ilişkin araştırmalar kamuoyuna yansıyınca bizde nerde ve durumda olduğumuzu görüyoruz. Sonuçlara sevinenler, hedef belirleyenler, samimi gayret gösterenler olduğu gibi üzülenlerde oluyor. Tabii ” bana ne diyenlerde” yok değil. İncelemelerde şehrimizin yaşamaya ve iş yapmaya uygun olması bizim için önemlidir ve sevindiricidir. Bunu Amerika merkezli ekonomi dergisi Forbes’in en son araştırmasında görüyoruz. 81 il içinde 32’inci sırada yer alan Kütahya’nın genel endeks puanı 46,57. Ben bu rakamları küçümsemiyorum ama daha iyi bir durumda da olabilirdik kanaatindeyim. 

  Ekonomi dergisi forbes her yıl yaptığı araştırmasını bu senede yapmış. Bizi de ilgilendiren bu araştırmayı ilimizin menfaati için değerlendireceğimizi umuyorum. Yatırımcıların istediği kriterlerin yer aldığı incelemeyi dikkate alarak, bu konuda kapsamlı bir dosya hazırlayıp Kütahya dışındaki yatırımcılara sunarak davet etmeliyiz. Çevremizde bizden daha iyi illerin olduğunu da biliyorum ama çoğu ve özelikle Marmara bölgesi dolmuş durumda. Buda bizi cazibe merkezi haline getiriyor olmalı. Kütahya başta emek yoğun sektörler olmak üzere tüm yatırımcılar açısından özellikle de Zafer OSB çok ideal konumdadır.

 Forbes Dergisi 94 başlıkta hazırladığı raporda ülkemizin yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirlerinin listesini paylaştı. Dergi, yaptığı yaşanabilir kentler araştırmasında şehirleri yaşanabilirlik, yenilikçilik, erişebilirlik, üretim potansiyeli, ticaret beceresi ve iş imkanları gibi verilerine dayanarak sıraladı. 68,90 puanla listenin ilk sırasında İstanbul yer alırken, 81’inci il olan Muş’un endeks puanı ise 29,71

 Buna göre 81 il içinde 32’inci sırada yer alan şehrimizin genel endeks puanı 46,57 olarak gösterildi. Öte yandan komşu illerin sıralamasındaki yerleri de açıklandı. 41,24 puana sahip olan Afyonkarahisar 53’üncü sırada yer alırken, 45’inci sırada yer alan Uşak 42,79 puan aldı. 38’inci olan Bilecik’in puan ise 44,69 oldu. Bu sonuçlara göre komşularımız içinde Eskişehir hariç bizin sıralamadaki yerimiz ve puanımız onlara göre iyi durumda. Çünkü Eskişehir 56,84 puanla 9’uncu sırada. Buda bize şehrimizin kalkınma trendinde olduğunu gösteriyor. Yani yaşana bilinir ve iş yapılabilir bir şehir konumundayız.

 Kütahya’nın asayiş yönünden temiz bir sicile sahip olması kent dışından yatırımcı çekmek için önemli bir kriterdir. Bunlara dikkat eden müteşebbisler kalifiye eleman ve lojistik sorunların yaşanmamasını isterken can ve mal güvenliğine de önem verirler. Çünkü yatırımcı için yaşanabilir ve iş yapılabilir bir şehirde yaşamak, iş yapmak kazançtır kârdır. Hiç kimse zarar etsin istemez. Üretimde verimlilik, devamlılık ve kalite onların vazgeçilmezidir. Umutlarımızın bizi mutlu etmesi dileğiyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *