“TOPRAĞIN İZİNDE ŞEKER’İN HİKAYESİ”NDE HASAT ZAMANI

832

Toprağın İzinde Şekerin Hikayesi Projesi’nin analiz edilmiş toprağın doğru gübreleme ile en verimli halini ortaya çıkardığını belirten İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “Bizim daha az ürün satmamız gerekiyorsa daha az satmalıyız. Yeter ki tarımın toprağın lehine olsun” dedi.

“Şekerin Hikayesi Projesi”nin hasat etkinliğinde konuşan İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, Doğru gübreleme yapıldığında verimin arttığını ve maliyetlerin düştüğünü gösteren projeyi anlattı.

‘GEREKİRSE SATIŞLARIMIZ DÜŞSÜN’

Yaklaşık 20 dekarlık bir arazinin 10 dekarına çiftçinin 10 dekarına İGSAŞ’ın ekim yaptığını ifade eden Ünal, “Aslında burada bir ironi de var. Çünkü biz daha fazla gübre tüketilsin diye değil, gerektiği kadar lüzum olduğu kadar gübre tüketilmesi için uğraşıyoruz. Yani aslında İGSAŞ’ın aleyhine ama çiftçimizin tarımın, toprağın lehine olanı ortaya koymaya çalışıyoruz. Bunun için de bizim kendi satışlarımızdan taviz vermemiz gerekiyorsa, daha az ürün satmamız gerekiyorsa daha az satmalıyız.” Dedi.

İGSAŞ’ın Kütahya Şeker ile hayata geçirdiği “Toprağın İzinde Şekerin Hikayesi Projesi”nin hasat vakti geldi. Çiftçinin maliyetini azaltıp verimini artırılması amacıyla düzenlenen projenin hasat etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Altıntaş’ın Yapınca Köyü’nde gerçekleştirilen hasat törenine Altıntaş Kaymakamı Hüseyin Bozoğlan, Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, Altıntaş İlçe Tarım Müdürü Yusuf Başan, Kütahya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Genç, İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, Kütahya Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Hakan Demirkan, Yapılcan Köy Muhtarı Aziz Yılmaz ile diğer davetliler katıldı.

Altıntaş’ın Kütahya’nın tarım alanında en ünlü, en önde gelen ilçelerinden biri olduğunu belirten Altıntaş Kaymakamı Hüseyin Bozoğlan, ilçedeki tarım arazilerinin yüzde 50’sinin ekildiğini açıkladı. Altıntaş’ın tahıl ve şeker pancarında Kütahya’da birinci sırada olduğunu ifade eden Bozoğlan, ekilen araziyi genişleteceklerini belirtti.

‘KÜTAHYA’NIN TAHIL AMBARI ALTINTAŞ’

Kütahya’nın tahıl ambarı Altıntaş’ın Kütahya Şeker Fabrikası’nın yüzde altmış kapasitesini temin ettiğini vurgulayan Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, “Tarımın, pancarın başkenti diyebiliriz.” Dedi.  Beş Karış Barajı’nın birinci ve ikinci etabının bittiğine değinen Teke, “Şu anda Altıntaş’ta 60 bin dekar araziyi belediyemiz vasıtasıyla suluyoruz.” Dedi. Beş Karış Barajı üçüncü etabının bu senenin sonunda hizmete girmesiyle 100 bin dekarın sulacağını ifade eden Teke, “Suyun ve Beşkarış Barajı’nın dolayısıyla nimetlerini bugün görüyoruz. Çiftçilerimizin emrindeyiz diyorum.” Şeklinde konuştu.

Projenin ortağı olan Kütahya Şeker yöneticileri ve Yapılcan Köy Muhtarı Aziz Yılmaz’a teşekkür eden İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, İGSAŞ’ın ülke tarımının ihtiyaç duyduğu gübreleri üretmenin yanı sıra imza attığı sosyal sorumluluk projeleriyle çiftçileri bilinçlendirdiğini belirtti. Ünal, Kütahya Şeker ile yapılan “Toprağın İzinde Şekerin Hikayesi” projesinin özellikle şeker pancarı çiftçisi için çok büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

HEDEF İHTİYAÇ KADAR GÜBRE

Sorumluluğunu üstlendikleri tarlada önce toprak analizi yaparak toprağın ve bitkinin ihtiyacını belirlediklerini ifade eden Ünal, “Sonuçlara göre de doğru gübreleme yaptık. Burada hedefimiz birim alandan daha fazla ürün elde etmek. Bir diğer amacımız ise toprağın ve bitkinin ihtiyacı olduğu kadar gübre verilmesini sağlayarak maliyeti minimum seviyede tutmak” dedi. İGSAŞ, bugüne kadar Türkiye çapında 50 bin dekarlık alanda ücretsiz olarak toprak analizi yaptı. Farklı bölge ve farklı ürünler için yapılan analizler sonucunda çiftçilere doğru gübre kullanımı konusunda bilgi verilerek verimlilikleri artırıldı.  Bunun yanında, Yıldızlar Yatırım Holding’in iştiraklerinden YLDZ Laboratuvar, toprak-sulama suyu-gübre ve bitki yaprak analizlerinde toplamda 116 parametrede analiz gerçekleştiriyor.

‘TÜRKİYE’Yİ KARIŞ KARIŞ DOLAŞIYORUZ’

Ünal, proje kapsamında çiftçi bilgilendirme toplantılarıyla akademisyenlerin danışmanlık desteği ve uzman kadrolarla Trakya’dan Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar Türkiye’nin her tarafını karış karış dolaştıklarını vurguladı.

‘320 BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ’

Türkiye’de ilk özelleşen fabrikalardan birisi olan Kütahya Şeker Fabrikası’nın çok hızlı bir değişim sürecine girdiğini ifade eden Kütahya Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Hakan Demirkan, dünya üzerinde en son teknolojiyi yöre üreticisine kazandırdıklarını ifade etti.  Bu yıl 320 Bin ton rekolte beklediklerini de açıklayan Demirkan, “Bunun rakamsal karşılığı yaklaşık 600 Milyon TL’dir. Teknik toplantılar esnasında yaptığımız istişarede artık klasik gübrelemenin yanında optimum gübrelemeyle, maksimum verime ulaşabileceğimiz, fazla gübre, fazla verimden ziyade olması gereken gübreyle hem kaliteden de taviz vermeden, hem de zararlı azotun hiç olmadığı bir yapıyı hayata geçirebilmek için bir deneme kuruldu.” Dedi.  Kalitelerini tek tek laboratuvarda test ederek çalışmayı nihai sonucuna erdireceklerini belirten Demirkan, girdilerin çok arttığı yıllarda bu gübreleme maliyetleri aşağı çekmenin önemine vurgu yaptı.

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *