‘KANUNUN İÇİNİ DOLDURALIM’

549

Yıllardır beklenen Öğretmenlik Meslek kanununun sınav yönergesinden öteye geçemediğini belirten Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok, kanunun içinin öğretmenlerin talepleri ile doldurulması gerektiğini vurguladı. Uzmanlık sınavı uygulamasını da eleştiren Altınok, öğretmenlerin uzmanlıkları diplomalarıdır” dedi

Türk Eğitim Sen Kütahya Şubesi Azerbaycan Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Gelecek nesillerin mimarı öğretmenlerin ve tüm eğitim çalışanlarının haklı taleplerini haykırmak için toplandıklarını belirten Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok, “Eğitim çalışanlarının haklı taleplerine kulak tıkamayın, bakan değil, gören olun.” Dedi.

14 Şubat’ta yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan “Sınavla Kariyer” uygulamasında öğretmenlerin tecrübe ve önerilerinin göz ardı edildiğini ifade eden Altınok,  “Türk Eğitim Sen olarak 2005 yılından beri Kariyer Basamaklarında düzenleme yapılmasını, söylediklerini dile getirdi.

‘ÖĞRETMENLERİN UZMANLIĞI DİPLOMALARIDIR’

Öğretmenlik Meslek kanununun sınav yönergesinden öteye geçmediğini belirten Altınok, “Alanında ihtisas eğitimini tamamlayıp KPSS’de başarılı olmuş, mülakatı geçmiş, adaylık kaldırma sınavında yeterliliğini ispatlamış, mesleğinde yılları geride bırakmış öğretmenlerimiz uzmandır. Uzmanlıkları diplomalarıdır. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da belirtildiği gibi öğretmenlik ihtisas mesleğidir. Geleceği inşa eden öğretmene yapılacak ücret iyileştirmesinin sınav şartına bağlanması öğretmenin itibarını sarsacak ve öğretmenler odasındaki çalışma barışını bozacaktır.” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik meslek kanunu için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni sahanın sesini dinlemeye ve göreve davet eden Mehmet Altınok, kariyer planlamasinin hizmet yılı esasına göre yapılması, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun adına yakışır şekilde zenginleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

TBMM’YE ÇAĞRI

İçeriği zenginleştirilmiş bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, meslektaşlarının yaşadığı problemleri sonlandırıp ve daha verimli bir eğitim hizmeti sunulmasına zemin sağlayacağını ifade eden Altınok, “Uzun yıllardır beklenen meslek kanunu bir kazanımdır. Şimdi sıra öğretmenlerimizin talep ve beklentileri ölçüsünde kanunun içinin doldurulmasına gelmiştir. Nitekim Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer de önceki günlerde yaptığı bir açıklamada kanunun Meclis açıldıktan sonra yeni haklarla sürekli genişleyecek olan bir kanun olduğunu ifade etmiştir. Gelin eğitimin paydaşlarıyla da istişare ederek Kanunun içini hep birlikte dolduralım. Siyasi partilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı, sendikalar, öğretmenler omuz omuza vererek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez çıkarılan bu kanunun tatmin edici olmasını sağlayalım.” Ifadelerini kullandı.

Her yıl Eylül ayında verilen Eğitim Öğretim ödeneğinin en az 1 maaş tutarında olmasının yanı sıra, bunun tüm eğitim çalışanlarına verilmesi gerektiğini belirten Altınok, “Ekonomik gerçeklerden uzak promosyon sözleşmeleri derhal feshedilmelidir. Banka promosyon anlaşmalari güncellenmeli,  kamu çalişanlari hak kayiplarina uğramamalidir.” Dedi.

‘EĞİTİMİN KANAYAN YARASI ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK’

Eğitimin en önemli sorunlarından biri olarak farklı istihdam modellerini işaret eden Altınok, tek çeşit istihdam modelinini, kadrolu istihdamı istediklerini belirtti. Ücretli öğretmenliğin eğitimin kanayan yarası haline geldiğini dile getiren Altınok, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacı varsa ücretli öğretmen sayısı kadar kadrolu ataması yapması ve uygulamanın son ermesi gerektiğini belirtti.

Amaçlarının sorunlarını kamuoyu ve yetkililerle paylaşmak olduğunu ifade eden Altınok, öğretmenler yarinin mimarlaridir. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan arkadaşlarımızın, bu haklı taleplerine duyarsız kalmayın. Türk Milleti’ni özgür, bağımsız ve muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak, yeni nesillerin öğretmenlerin eseri olacağını bir kez daha vurguluyoruz. Öğretmene, eğitim çalışanlarına verilen değerin, eğitime ve ülkenin yarınlarına verilen değer olduğunu  hatırlatıyoruz.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *