BİREYDEN TOPLUMA TARLADAN ÇATALA GIDANIN GELECEĞİ HEPİMİZİN ELİNDE

2075

Türkiye’de ve dünyada birçok insanın güvenilir gıdaya ulaşamadığına değinen Gıdabirder Genel Başkanı Eyüp Cihan, gıda israfına karşı atılacak temel adımların bir domino taşı etkisi yapacağını belirtti. Gıda krizi ile mücadele için daha kapsamlı adımlar atılması gerektiğine değinen Cihan, meslektaşlarını düzenlemelere öncülük etmeye çağırdı.

Gıdabirder Genel Başkanı Eyüp Cihan, Her yıl 16 Ekim’de dünya genelinde kutlanan Dünya Gıda Günü’nde bir basın açıklamasında bulundu. GIDABİRDER yönetimi olarak gündemi ‘’Gıdanın Geleceği Elimizde’’  olarak belirlediklerini ifade eden Eyüp Cihan, iklim krizi, tarım kaynaklarının doğru kullanılmaması, plansız üretimler, tüketim çılgınlığı ve hem bireysel hem de toplumsal gıda israfları sonucunda güvenilir gıdaya ulaşım oranları oldukça düştüğünü vurguladı.

‘DÜZENLEMELER DOMİNO ETKİSİ YARATIR’

Türkiye’de ve dünyada insanların sağlıklı beslenme için gerekli olan gıdaya ulaşamadığına dikkat çeken Cihan, gıdaya ulaşabilen insanların ise güvensiz, sağlıksız gıda ile ya da pek çok taklit-tağşiş tuzakları ile karşı karşıya olduğuna değindi. Cihan, “GIDABİRDER olarak krizin önüne geçmek için ilk adımın; gıda israfını önlemek için harekete geçmek olduğuna inanıyoruz. Tüm bireylerin evinde, işyerinde, toplu tüketim alanlarında gıda israfına karşı temel düzenlemeler yapması ile israfın önüne geçilmesi için domino etkisi yaratacak adımlar atılmış olacaktır.” Dedi. Meslektaşlarını bu düzenlemeler konusunda öncülük etmeye çağıran Cihan, tüm toplumu gıda israfına karşı bu kolay ama etkili adımları atmaya davet etti.

‘TEK TARAFLI ADIMLAR YETMEZ’

Gıda krizinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için ise, daha kapsamlı ve organize adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Cihan, “İklim krizlerinin önüne geçilmesi, doğal kaynak tüketimlerinin ve karbon salınımlarının azaltılması,  yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin arttırılması, tarım politikalarının yeniden ele alınarak tarımın ülkemizde yeniden verimli hale getirilmesi, üretim için doğru planlamaların yapılması ve tabii ki tarladan çatala gıda üretiminin her aşamasında nitelikli istihdama yeteri kadar yer verilmesi sonucunda gıda krizinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması sağlanabilecektir.” Dedi. Tüm bu eylemlerin gerçekleştirilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için kamu ve sanayi otoritelerinin, üreticilerin, sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesinin şart olduğunu belirten Cihan, tek taraflı olarak bu adımların başarıya ulaşmasının imkansız olduğuna değindi.

‘GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI ŞART’

GIDABİRDER yönetim kurulu ve üyelerinin her zaman göreve hazır olduğunu ve yapılacak tüm çalışmalar da en önde gelen destekçiler olacağını dile getiren Cihan, “Gıda Güvenliğinin Güvencesi, Gıda Mühendisi ’’ diyerek nitelikli istihdamın önemine değindi. Kamuda ve özel sektörde denetim konularında gıda mühendislerinin ‘’Güvenilir Gıda’’ için çok güzel işlere imza attığını belirten Cihan,  “Buna rağmen ne yazık ki ülkemizde hala gıda mühendisi istihdamı gereken ve yeterli seviyelere ulaşamamıştır.” Dedi. Birçok gıda üreticisinin, gıda mühendisi istihdamı etmediğini ya da gıda mühendislerini maddi-manevi zorlu şartlarda çalıştırıldığını belirten Cihan, “Unutmayalım ki bireyden topluma, tarladan çatala ‘’ Gıdanın geleceği hepimizin elinde’’ dedi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *