SU, İNSANIN DOSTU BİNANIN DÜŞMANI

1483

İnsan doğası için vazgeçilmez olan suyun, binalar için en büyük düşman olduğunu ifade eden Koster Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, su yalıtımı doğru şekilde yapılmamış bir binanın 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybedip en küçük bir depremde dahi yerle bir olabileceğini açıkladı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Su Yalıtımı Uygulamaları Seminerinde açıklamalarda bulunan Koster Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, “Su canlı yaşantısında bizim için her zaman dosttur, vazgeçilmezimizdir. Ancak yapılar için en büyük düşman, sudur. Dolayısıyla bu düşmandan kurtulabilmek için sağlıklı, doğru ve eksiksiz yalıtım zorunlu.” Dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Su Yalıtımı Uygulamaları Semineri düzenledi. Hilton Otel’de gerçekleştirilen seminere; Babil Yalıtım’ın Kurucusu Erkan Türkan, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciği Başkanı Kadir Fırat Zeybek, Koster Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği yönetimi katıldı.

‘TAŞIMA KAPASİTESİNİN YÜZDE 66’SINI ERİTİR!’

Yapıya sızan suyun yapıların taşıyıcı kısım donatılarını korozyona uğratarak kesitleri azaltıp yük taşıma kapasitesini düşürdüğünü belirten Budak, doğru bir şekilde sıvı yalıtımı yapılmadan inşa edilen binanın yer altı sularının agresif yapısına göre; korozyonun etkisi ile 5-10 yıl içinde betonarmenin taşıma kapasitesinin yüzde 66’ını kaybettirdiğini düşürdüğünü açıkladı.

‘EN UFAK SARSINTI YERLER BİR EDER’

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Budak, “10 yıl içinde demir donatının yüzde 66’sını kaybetmesi demek en ufak bir yer sarsıntısında küçük bir depremde dahi yapıların yerle bir olması demek. Bu nedenle su yalıtımı katmanı bir binanın en değerli katmanıdır. Maddiyattan bahsetmiyorum. Binanın uzun yıllar ayakta sağlıklı kalmasını sağlar” şeklinde konuştu. 

Marmara depremi sonrası İstanbul Büyükşehir belediye hasar tespit komisyonunun 55 Bin 651 binada inceleme yaptığını açıklayan Budak, hasarlı binaların yüzde 64’ünde nemin yol açtığı korozyon görüldüğünü belirtti. Budak, “ Yani her 100 hasarlı binadan 64’ünde sıvı yalıtımı yapılmamış.” Dedi.

‘SU BETONDA YOLUNU BULUR’

Su yalıtımını suya yön verme sanatı olarak tanımlayan Budak, en çok problemin detaylarda gizli olduğuna dikkat çekti. Etkin yalıtım için temelden çatıya bütüncül yaklaşımın şart olduğunu belirten Budak şöyle dedi: “Yalıtım ya yüzde 100’dür, ya yüzde 0. Ben yüzde 99.99 yalıtım yapım deme şansınız yok. Bir su damlası istemediğiniz yöne geçiyorsa diğer tüm çabanız boşadır. Toplu iğne ucu kadar da olsa su kendisine betonarme içinde yolunu bulur.

Seminerin başlangıcında tüm konuşmacılar, Bartın’da yaşanan maden ocağı patlamasında hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, geride kalanlara, baş sağlığı yaralılara acil şifalar temenni etti. 

‘EĞİTİMLER DEVAM EDECEK’

Kütahya AFAD ekibinin bölgede çalışma yaptığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciği Başkanı Kadir Fırat Zeybek, meslek odası olarak eğitimlerimiz devam edeceğini belirtti.

Dünyanın 40 ülkesinde üretim 70 ülkesinde satış yapan su ve nem yalıtımı üzerine çalışan Koster Firması hakkında bilgi veren Koster Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, son yıllara kadar usta çırak ilişkisi ile öğrenilen alaylı yöntemlerle yapılan yalıtımın; teknolojinin ilerlemesi ile daha bilinir ve önemi anlaşılır hale geldiğini belirtti.

‘ACI TECRÜBELER YAŞADIK’

Su yalıtımı üzerine yapılan yasal düzenlemelere dikkat çeken Mazlum Budak, “Yaşadığımız acı tecrübeler yasal zorunluluklara katkı sağladı” dedi. Yönetmeliğin yeni binalarda yalıtımı, mevcut binaların ise yalıtımlı hale getirilmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Budak, yönetmeliğinin hayata geçmesi ile su yalıtımsız binanız kalmamasını hedeflediklerini açıkladı.

Zemin üstündeki yapının yağış, zemin altındaki yapının yer altı sularının zararlı etkilerinden korunması gerektiğini vurgulayan Mazlum Budak, en önemli faydanın binanın ömrünün uzatmak olduğunu açıkladı.

‘SUYUN YERİNE KENDİNİZİ KOYUN’

Betonarme yapının içindeki suyun soğuk mevsimlerde donup sıcak mevsimlerde buharlaşarak çatlaklara sebep olduğuna dikkat çeken Budak, “İç yüzdeye malzemelere sızarak sağlık ve konforun bozulmasına yol açar. Yağmur alan cephelerde küflenmeler; astım, bronşit, akciğer kanseri gibi çeşitli hastalıklara sebep olur. Tüm arkadaşların kendisini su yerine koyması ve ben su olsan nereden geçerim diye önlem alması gerek.” İfadelerini kullandı.

Su yalıtımının toplam inşaat bedelinde yüzde 3’e tekabül ettiğine vurgu yapan Budak, “Bunu ayırmazsanız karşılaşılan sorunların çözümü maliyetin içinde yüzde 30-40’lara çıkar. Zemine yaklaştıkça maliyet artar. Temeldeki soruna ulaşım ise teknolojiye rağmen imkansız.” Dedi.

YÜZDE 64’ÜNDE NEME BAĞLI KOROZYON BULUNDU

Marmara Depremi sonrası İstanbul Büyükşehir İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu’nun 55Bin 651 binada inceleme yaptığını dile getiren Budak, şu ifadeleri kullandı. “Binaların yüzde 79’unun hasarlı olduğu tespit etmiş. Hasarlı binalarda hasar sebepleri birden fazla. Yüzde 64’ünde ise sebeplerden biri olarak nemin yol açtığı korozyon var.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *