ATIK SANILAN GIDALAR YEMEK OLDU

678

Gıdanı Koru İsrafsız Mutfak Atölyesi’nde Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, bayat ekmeklerden Kütahya Tiridi, kabak kabuklarından kabak kavurması, artan keklerden supangle yaptı

Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğinde, gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak “Gıdanı Koru” kampanyası kapsamında Kütahya’da Gıdanı Koru İsrafsız Mutfak Atölyesi” programı düzenlendi.

Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yapılarak kurulan mutfakta öğrenciler, Kütahya Tiridi, Çevirme Çorba, Kabak Kabuğu Kavurması ve Supangle yaptı. Kütahya Tiridinde bayat ekmekler, çevirme çorbada artan pilav ve yoğurt, Kabak Kabuğu Kavurmasında değerlendirilmeyip çöpe atılan kabak kabukları, Supanglede artan kekler değerlendirildi. Artık olarak görülen gıdalar israf edilmeyip geri kazandırıldı.

‘GIDA İSRAFI 18 MİLYON TON’

Pandemi, iklim değişikliği, artan nüfus etkisiyle gıda güvencesi ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin tehlikeye girdiğini belirten Vali Ali Çelik, gıda kaybı ve israfının azaltılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu; öncelikle otellerden başlanarak Türkiye’ de yılda 18 milyon tona ulaşan gıda israfını azaltmamız gerektiğini vurguladı.

Gıdanı Koru kampanyasını tanıtan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, gıda kayıpları ve israfının dünya çapında çok ileri bir boyuta ulaştığını belirtti.

Atölye sonunda Gıda Mühendisi Merve Söyler tarafından katılımcılara “Gıda Kayıpları ve İsrafı” eğitimi verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle yürütülen “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” kampanyası kapsamında düzenlenen Gıdanı Koru Mutfak Atölyesi katılımcıları, belgelerini Vali Ali Çelik’in eşi Nezihe Çelik’ten aldı.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Gıdanı Koru Kampanyası çalışmaları, diğer kamu kurumları ve özel kurumların işbirliği ile Bakanlığın eylem planları doğrultusunda yıl boyunca devam edecektir.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *