ALINACAK HER TEDBİR YANGINDAN KORUR

526

Doğalgaz yangınlarına müdahale tatbikatına katılan Çinigaz İşletme Müdürü Muammer Ay, doğalgaz yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemleri anlattı. Ay, doğalgazın yanıcı ve patlayıcı bir gaz olduğunu vurgulayarak ‘’Can ve mal güvenliğimiz için tedbirlere uyulması son derece önemlidir’’dedi.

Kütahya Belediyesi ve Çinigaz Doğalgaz A.Ş ortaklığında doğalgaz yangınlarına müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikata İtfaiye Müdürlüğü personeli ve Kütahya’da öğrenim gören İtfaiyecilik Bölümü öğrencileri katıldı. Doğalgazın tarihçesi ve doğalgaz yangınları ile müdahale teknikleri anlatılırken, çıkabilecek olası yangına müdahale teknikleri gösterildi.

MENFEZLERİ KAPATMAYIN!

Evlerde olası doğalgaz sızıntısı veya yangınlarda menfezlerin önemli olduğunu söyleyen ve açık olarak bırakılması gerektiğini vurgulayan Muharrem Ay “Ortamda gaz kaçağı olması durumunda gazı dışarı atabilecek sistem menfezlerdir. Ayrıca yanma havasının sağlanması konusunda bu menfezlerin önemi büyük. Verimsiz yanma oluşur, içerideki oksijeni tüketir. Bunun için sağlık açısından da önemli. Menfezler can ve mal güvenliği açısından kapatılmamalı” dedi.

OCAK KULLANILMIYORSA VANAYI KAPATALIM

Ay, ocakların, temizliği yapılırken yerinden oynatılmaması gerektiğini ifade ederek doğalgaz yangınlarına sebebiyet verecek bu olaya karşı şu uyarılarda bulundu: ‘’Ocağın oynatılması halinde altındaki sistem gevşiyor ve gaz kaçağı yaşanıyor. Ocakları çok fazla oynatmamak gerekiyor. Ocaklar kullanılmadığı zaman ocak vanalarının kapatılmasında fayda var. ’’ Kombi bakımlarının periyodik olarak yapılması gerektiğini kaydeden Ay, bu bakımların yetkili firmalar tarafından yapılmasının önemine dikkat çekti.

İZİNSİZ KAZI YANGINA SEBEP OLUYOR

Kütahya’da daha önce doğalgaz yangınlarının yaşandığını belirten Ay “Kütahya’da kazı çalışması sırasında bir iş makinesi bizim hattımızı patlattı. Haliyle gaz ortaya çıktı ve yanmaya başladı. Kepçe ve etrafındaki araçlar zarar gördü. İzinsiz ve plansız kazı yapılmaması gerekiyor. Bizim ikaz direklerimiz var. Abonelerimizi gaz açma esnasında bilgilendiriyoruz. Doğalgaz tehlikeli bir gaz, dikkat edilmesi gerekiyor. Kurallara uyulduğu sürece sıkıntı yaşanmıyor’’ dedi. FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *