AİZANOİ’DEKİ ÇALIŞMALAR ULUSAL BASINDA

334

Habertürk TV’ye verdiği röportajda Aizanoi Antik Kenti’nde günyüzüne çıkan Yuvarlık planlı roma çeşmesi hakkında konuşan Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, “Bu tarz mimari kalıntılar arkeolojik kazılarda öyle sürekli karşılaşılabilen buluntular değil” ifadelerini kullandı.

Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Aizanoi Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmaları sayesinde bulunan her eser tarihi, günyüzüne çıkarıyor.

Geçtiğimiz günlerde antik kentte bulunan Roma Dönemi eseri ulusal basının da gündemine oturdu.

‘BÖYLE BULUNTULARLA

NADİREN KARŞILAŞIYORUZ’

Eserin buluşunun ardından Habertürk TV’ye verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulunan DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, “Bu tarz mimari kalıntıların arkeolojik kazılarda öyle sürekli karşılaşılabilen buluntular olmadığına dikkat çekti. Coşkun, bu sebeple buluntunun kendilerini gerçekten çok sevindirip heyecanlandırdığına değindi.

Aizanoi Antik Kent kazılarında bu zaman kadar böyle bir ürün yapısı açığa çıkarılmadığına dikkat çeken Coşkun, “Gün yüzüne çıkan eser Aizanoi için bir ilk. Bu sene agorada yaptığımız çalışmalar sırasında bizi en çok heyecanlandıran buluntu avlusunun kuzey doğu köşesindeki kalıntılar oldu.” dedi.

Günyüzüne çıkan Yuvarlık planlı roma çeşmesi hakkında bilgi veren Coşkun, “Bir havuz gibi hayal edelim, günümüzdeki şadırvanlara benzetebiliriz. Merkezdeki kanaldan gelen su havuzu dolduruyor belli bir seviyeye geldiğinde bir başka kanaldan havuzun taşmaması için tahliye ediliyordu.” Dedi.

‘GÖZLERİ KÜTAHYA’YA ÇEVİRİYOR’

Aizanoi Antik Kent kazılarını yakında takip eden Vali Ali Çelik röportajı sosyal medya hesaplarından paylaşarak şöyle duyurdu: “Çıkarılan her eser, keşfedilen her eşsiz detay gözleri Kütahya’ya çeviriyor. Aizanoi Antik Kenti, ulusal basında yer almaya devam ediyor. Geçen hafta heyecanını paylaştığımız Roma dönemi eseri Habertürk TV’de…”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *