‘GELİN SIRAMIZI DÜŞÜRELİM’

411

TÜRKİYE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GIDA İSRAFINDA ÜÇÜNCÜ

Türkiye’nin kişi başına düşen gıda israfında dünyada üçüncü sırada olduğunu ifade eden GIDABİRDER Başkanı Eyüp Cihan, kişi başına israfta dünya sıralamasındaki yerimizi daha makul yerlere çekmek için toplumun tüm dinamiklerini el ele olmaya davet etti.

‘8 TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR’

Gıda Mühendisleri Mesleki Birleşim ve Gelişim Derneği (GIDABİRDER) Başkanı Eyüp Cihan, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın kamuoyuna sunduğu 2021 verileriyle gıda israfının boyutlarını gözler önüne serdi. Dünyada 931 milyon ton Türkiye’de 7,7 milyon ton gıda israfı yaşandığını belirten Cihan, “2021 yılında kişi başına yapılan israf ise 93 kg, yani ülkemizde her birey yılda 93 kg gıdasını israf ediyor.” İfadelerini kullandı.

Dernek olarak üyeleri ile 81 ilde eğitim ve bilinçlendirme gibi faaliyetleri vasıtasıyla kişi başına düşen israfın azaltılması yönünde destek sağlamayı hedeflediklerine değinen Cihan, “Çok acı bir tablo ama kişi başına düşen israfta ülke olarak dünyada 3. Sıradayız” dedi.

‘İŞLETMELER DESTEK VERMELİ’

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl’ün önemli bir israfa yol açan serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltı görüşüne GIDABİRDER olarak destek verdiklerine değinen Cihan, “Bu uygulamayla israfın azalacağını düşünmekle birlikte ticari kaygı güden restoran işletmelerinin de bu kaygıdan vazgeçerek bu çağrıya destek olmalarını bekleriz. İşletme sahiplerinin bir an önce başkanlarının çağrısına uymalarına bizde buradan davet ediyoruz.” dedi. 

‘DOMİNO ETKİSİ BÜYÜSÜN’

16 Ekim Dünya Gıda Gününde gıda israfına dur denmesi çağrısında da bulunduklarını hatırlatan Cihan, toplu tüketim alanlarında gıda israfına karşı temel düzenlemelerinin domino etkisi yaratacağını tekrarladı. Cihan, şu ifadeleri kullandı: “İsrafı önleme evet bireyde başlar ama TÜRES gibi STK’ların da destekleriyle ve bakanlıklar tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle domino etkisinin git gide büyüyeceğini düşünüyoruz. Buradan gıdanın bileşenleri olan tüm STK, bakanlık ve meslektaşlarımızı israfı azaltmaya ve kişi başına israfta dünya sıralamasındaki yerimizi daha makul yerlere çekmek için el ele olmaya davet ediyorum.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *