“TARIM ARTIK STRATEJİK BİR SEKTÖR”

450

9 Bin 402 çiftçiye verilen Bin 700 Ton Sertifikalı Buğday ve 530 Ton Sertifikalı Arpa tohumu dağıtım töreninde konuşan Vali Ali Çelik 111 Bin 500 dekarda ekim yapılacağını ifade etti. Gıdanın beslenmenin ötesinde stratejik bir konuma geldiğinin altını çizen Vali Çelik, buğdayda kalitenin artması gerektiğini vurguladı

Kütahya’da tarımsal üretimde verim ve kaliteyi yükseltmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kütahya İl Özel İdaresi iş birliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında başlatılan sertifikalı tohum dağıtımı tamamlandı.

Dumlupınar Spor Salonunda düzenlenen sertifikalı tohum dağıtım törenine Vali Ali Çelik, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya Milletvekili Av. İshak Gazel, Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay, MHP Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Özçalık, Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş Kurum Müdürleri ve çiftçiler katıldı.

‘ÜRETİCİMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Toplam 28 Milyon TL’lik bütçe ile 9.402 çiftçimize verilen 1.700 Ton Sertifikalı Buğday ve 530 Ton Sertifikalı Arpa tohumu ile 111.500 dekarda ekim yapılacağını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Özçalık, “Minimum 39 Bin ton ürün alınacak ve Buğday ve Arpa ekim alanlarında ki ürünlerimizin kalitesi ve verimi yükseltilmiş olacaktır. Sertifikalı Buğday ve Arpa tohumu ekilen alanların, ekimden hasadına kadar takip ve kontrolü İl ve İlçe Müdürlüklerimizce yapılacaktır. Üreticilerimizi destekleyerek tarım arazilerinin en etkin şekilde kullanımını sağlayacağız. Üreticimiz için çalışmaya devam ediyoruz. “dedi.

“39 BİN TON ÜRÜN ALINACAK”

Projeden 9 bin 402 çiftçinin yararlanacağını söyleyen Vali Ali Çelik, bitkisel üretimi artırmanın yolunun kaliteli tohumdan geçtiğine dikkat çekti. Vali Çelik, “İlimiz genelinde bin 700 ton sertifikalı buğday, 530 ton sertifikalı arpa tohumu olmak üzere toplamda 2 bin 230 ton sertifikalı buğday ve arpa tohumuyla 111 bin 500 dekarda ekim yapılacak” dedi. Ekili alanlardan minimum 39 bin ton ürün alınacağını kaydeden Vali Çelik, verim artışının sağlanması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle sahadaki çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Gıdanın beslenmenin ötesinde stratejik bir konuma geldiğinin altını çizen Vali Çelik, “Tarımsal üretim anlamındaki sahalardaki 350 bin hektar civarında bir tarımsal faaliyet alanımız var. Yaklaşık 250 bin hektarı hububat ekimi için müsait olan alanlar. Burada bize düşen ürün miktarını artırmak. Bunun en önemli yolu da sertifikalı tohum kullanma alışkanlığının yaygınlaştırılmasından geçiyor” dedi.

“NİTELİKSİZ BUĞDAYI HIZLA DÜŞÜRMEMİZ LAZIM”

24 bin çiftçimizin yüzde 40’ına temas edilen bir sürecin paydaşıyız diyen Vali Çelik konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “3 yıl boyunca sertifikalı tohumdan elde edilecek ürünleri tekrar girdi olarak kullanma ihtimalimiz bir milyon dönüm alanda sertifikalı tohumun toprakla buluşmasını sağlayacak. Buğday ve arpa üretiminin 75’ini regüle edebileceğiniz, sertifikalı tohuma dönüştürebileceğiniz bir adım. En temel sorunumuz buğday ve arpadaki nitelikli tohum kullanılmamasının oluşturduğu dezavantajlar. Nitelikli buğdayı artırırken niteliksiz buğdayı hızla düşürmemiz lazım ki bugün burada yaptığımız iş tam da bunun için. Kaynak sağlanmasındaki Milletvekillerimizin gayretleri, İl Genel Meclisimizin çalışmaları çok kıymetli. Büyük katkı sunuyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese ilimiz adına teşekkür ediyorum.”

‘ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATACAĞIZ’

Kütahya’nın çevre illerden daha büyük oranda destek aldığını kaydeden Milletvekili İshak Gazel, “Kütahya’nın yeni dönemde tarım üretiminde büyük bir merkez olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, önümüzdeki dönemde büyük bir üretim seferberliği başlatacağız. En büyük paydaşımız çiftçilerimiz ve muhtarlarımız” dedi.

İl Özel İdaresinden tarıma 22 milyon TL hibe ayrıldığını aktaran İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, verilen desteklerin artarak devam edeceğini söyledi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *