TÜRKİYE’YE İLHAM OLDU

487

Ulusal düzeyde gerçekleşen ilk deprem tatbikatının, 24 Haziran’da Kütahya’da yapılan deprem tatbikatından ilham aldığını açıklayan AFAD İl Müdürü Ahmet Ali Artun, 1 dakikalık deprem tatbikatında yapılan Çök Kapan Tutun hareketinin deprem anındaki sarsıntıdan korunmak için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

1999 yılında Düzce’de meydana gelen depremde yıldönümünde 12 Kasım Cumartesi akşamı tüm yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde deprem tatbikatı yapıldı. Ülke genelinde Düzce Depreminin meydana geldiği saat olan 18.57’de 81 il ve ilçelerde eş zamanlı olarak “çök-kapan-tutun” hareketi yapıldı.

Cumartesi akşamı tüm Türkiye’de yapılan deprem tatbikatının ardından açıklamalarda bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürü Ahmet Ali Artun, çök kapan tutun hareketinin önemine vurgu yaptı.

Depremin 0 dakikasındaki yani olduğu an sarsıntıya karşı kendimizi koruyabilmemiz gerektiğine vurgu yapan Artun, o sarsıntıdan sağ ve sağlıklı bir şekilde çıkarak sonrası için kendimizi güvene almamız gerektiğini bu yüzden ulusal düzeyde bir deprem tatbikatı yapıldığını açıkladı.

HAY İLE VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLDİ

AFAD tarafından geliştirilen Haber Alma Yayma Sistemi (HAY) ile tüm vatandaşlara SMS’ler gönderildiğini ve tatbikat hakkında bilgi verildiğini dile getiren Artun, “ Vatandaşlardan Çök-Kapan-Tutun” yapmasını talep edilecek her nerede olursa insanlar kendisini güvende tutacak bir nesnenin yanında çökerek, kapanarak, tutunarak sarsıntının geçmesini bekledi. 1 dakikalık deprem tatbikatı yaptık.” Şeklinde konuştu.

TATBİKAT KARARI NASIL ALINDI?

Tatbikatın Kütahya için ayrı bir anlamı daha olduğunu ifade eden Artun, “Bu tatbikatın kaynağı Sayın Valimiz Ali Çelik’in önerileriyle ve talimatlarıyla 24 Haziran’da Kütahya’da gerçekleştirmiş olduğumuz çök kapan tutun tatbikatıdır.  Kütahya’da yapmış olduğumuz bu tatbikatın sonuçlarını, görsellerini ve raporlarını AFAD Başkanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız ile paylaştık. Sayın Valimiz tarafından İçişleri Bakanımız ile paylaşıldığında Sayın Bakanımız Kütahya’daki tatbikatı tüm Türkiye’de ulusal düzeyde – yapmaya karar verdi. Kütahya yapılan tatbikat ulusal düzeyde ilham kaynağı oldu. “ dedi

‘HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

Tatbikatın Kütahya’daki adresi Zafertepe Kız Öğrenci Yurdu’ydu. Saat 18.57’de Vali Yardımcısı Aydın Börü, AFAD Kütahya Müdürü Ahmet Ali Artun, protokol üyeleri ve öğrenciler çök-kapan-tutun hareketini yaptı. Depremin geçtiğinin bildirilmesinin ardından Vali Yardımcısı Aydın Börü, protokolde öğrenciler yurttan tahliye edilerek toplanma alanına alındı. Tatbikatın ardından Düzce Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlar için dua edildi. Afetlere hazırlıkta tatbikatların önemine vurgu yapan Aydın Börü; afet öncesi, afet esnası ve sonrasında yapılacak doğru davranışların hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

‘KÜTAHYA BİR DEPREM ŞEHRİ’

Kütahya’da başarıyla gerçekleştirilen tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan AFAD Kütahya Müdürü Ahmet Ali Artun, “Ülkemiz çok büyük bir coğrafya bu coğrafya içerisinde zaman zaman tehlike kaynaklarının bazıları harekete geçerek afete dönüşebiliyor ve can ve mal kayıplarımız olabiliyor. Bu tehlike kaynaklarının başında da deprem geliyor. Dünyadaki en uzun fay hattının ikincisi Türkiye’den geçiyor. Kütahya’da tarihte 6-7 büyüklüğünde depremler yaşamış bir deprem şehri.” İfadelerini kullandı.

Ülkemizin çeşitli yerlerinde deprem tehlikesinin afete dönüşerek acılara sebep olduğunu ifade eden Artun, bu acıların yaşanmasının birçoğunun önüne tedbirle geçilebileceğine vurgu yaptı. Toplumda ortak afet kültürünü yaratmanın, davranış değişikliği oluşturacak tedbirleri gündeme almanın kayıplara engel olabileceğine değinen Artun, bireysel tedbirin önemine değindi.

‘ODADAKİ YAŞAM ALANLARINIZI BİLİN’

Deprem tehdidi ile birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda olduğumuzun altını çizen Artun, “Öncesinde afetin önlenebilir boyutları ile ilgili çalışmalar yapmak önleyemediğimiz boyutları ile ilgili de etkilerini en aza indirecek tedbirleri almak mümkün. Evimizde, iş yerimizde, kamusal alanlarda deprem olduğu zaman yapısal hasarlardan dolayı bizim için tehlike oluşturabilecek hususların önlemlerini almak mümkün. Evimizde iş yerimizde eşya sabitlemesi yaparak, evimizin iş yerimizin yaşam alanlarını öğrenmek, depreme yakalandığınızda o noktaları bilmek, afet acil durum çantası hazırlamak, toplanma alanlarını bilmek. Bunlarla ilgili tedbirler almak mümkün. Bunları yapabilmek için önce bir eğitim almamız gerek AFAD tüm vatandaşlarımızın katılabileceği saatlerde günlerde bu eğitimleri veriyor.” Şeklinde konuştu

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *