TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR: GEDİZ NEHRİ KURUDU

377

Kütahya’dan doğup Ege Denizi’ne dökülen Ege Bölgesinin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz Nehri kurudu. Bazı noktalarından yürüyerek karşıdan karşıya geçilebilecek duruma gelen nehirde artık su akmıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma ve beraberinde iklim değişiklikleri son yılların en kurak zamanlarının yaşanmasına neden oluyor. Kütahya’dan doğup Ege Denizi’ne dökülen bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz Nehri de kurudu. Kuruyan Nehirde kimi bölgelerde karşıdan karşıya geçilebilecek duruma gelirken nehrin birçok yerinde de kum adacıkları oluştu. Demirköprü Baraj Gölü ise eksi seviyelere kadar düştü.

‘İLK DEFA BU HALDE GÖRÜYORUM’

Balıkçılık için bölgeye gelen Günay Tuna isimli vatandaş ise şunları söyledi: “Barajın en düşük hali. 59 yaşındayım baraj ilk defa bu hale geldi. İlk defa oluyor. Tarlaların her tarafı su ile doluydu. Kayıklarımızı yağış olduğunda birer kademe yukarı çekerdik şimdi her geldiğimizde birer kademe aşağıya indiriyoruz.”

Yaşanan kuraklık beraberinde içme suyu sıkıntısını da getirirken Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay özellikle tarımda vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini ve suların bilinçli ve tasarruflu kullanılmasının öneminden bahsetti.

“SU KITLIĞI ÇEKEN BİR ÜLKE OLACAĞIZ”

Türkiye’deki su kaynaklarının durumunda bahseden Aslay, “Ülkemiz herkesin düşündüğü gibi su zengini değil, maalesef su fakiri bir coğrafyada bulunmaktadır. Küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşadığımız iklim değişikliği su rezervlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yağışlar anlık ve yoğun gerçekleşiyor. Bu da su kaynaklarını beslemiyor ve sel gibi afetlere neden oluyor. Tabi buna bir de su kaynaklarının kirletilmesini yani çevre kirliliğini eklediğinizde çok yakın zamanda su kıtlığı çeken bir ülke konumuna geleceğiz. Gediz Nehrimizde su akmıyor” dedi.

Su kaynaklarının korunmasının önemine değinen Aslay şunları söyledi: “Hepimizin şunu iyi bilmesi lazım. Su kaynaklarımız sınırsız değil. Suyumuzu, bilinçli ve tasarruflu kullanmalıyız. Su kaynaklarımızı kirletmemeliyiz. Tarımda vahşi sulamayı sonlandırmalıyız. İçme suyu ile tarımsal sulama yapmamalıyız. Aksi takdirde gelecekte bir damla içecek suya muhtaç olacağız.”

ARTIK SU AKMIYOR

Aslay açıklamasını şöyle tamamladı: “Gediz Nehrimiz bu havzanın ana can damarı. Demirköprü Barajında su seviyesi eksi seviyelerde. Sadece canlı yaşamına izin verecek kadar su var. Bu nedenle Gediz Nehri tamamen kurumuş durumda. Gediz Nehrinin bazı noktalarından karşıdan karşıya geçilebilecek duruma geldi. Gediz Nehri hem tarımsal sulamada hem yeraltı su kaynaklarının artması konusunda bizim en önemli su kaynaklarımızdan biri. Maalesef küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliği Gediz Nehrini de olumsuz yönde etkilemiş durumda.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *