Çini ve Çark Sanatçısı Mustafa Dumanlar; UNESCO’YA GÖZ KIRPIYOR

470

16.,17.ve  18.yüzyıl Geleneksel Kütahya Çini Motifleriyle orijinal Kütahya formlarını çarkta el yapımı çamura şekil veren 55 yıllık Çini ve Çark Sanatçısı Mustafa Dumanlar’a Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü verilmesi bekleniyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel Mirasının korunması amasıyla; uygulamadaki yetkinlik, kişinin ya da grubun adanmışlığı, kişinin ya da grubun kendi beceri ve birikimini geliştirme yeteneği, kişinin ya da grubun bu bilgi ve becerisini çıraklarına aktarma becerisi şartlarıyla Yaşayan İnsan Hazinesi isimleri belirliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, 50 yıllık Çini ve Çark Sanatçısı Mustafa Dumanlar’ı İstanbul’daki bir fuarda tanıdı. 16.,17.ve 18.yüzyıl Geleneksel Kütahya Çini Motifleriyle orijinal Kütahya formlarını hayata geçiren Dumanlar’ın Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi unvanını hak ettiği belirttikleri ve bunun için girişimlerde bulunulmasını istedikleri öğrenildi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ

USTA’YA HAYRAN KALDI

“Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projesi” kapsamında DPÜ öğrencilerine Mustafa Dumanlar’dan eğitim almalarını sağlayan bir etkinliğe imza atan Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr.Pınar Yazkaç, konu hakkında açıklamalarda bulundu.Henüz kesinleşmiş bir teklifin olmadığı belirten Yazkaç, “Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri İstanbul’da bir fuarda Dumanları’ı tanıdıklarında çok değerli bir usta olduğunu ifade ettiler. Siz üniversite olarak teklif edin kendisi çok değerli bir sanatçı ve bu unvanı hak ediyor dediler. Tabii ki takdir Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndadır.” İfadelerini kullandı. Çok az sayıda eski çark ustası kaldığına da vurgu yapan Yazkaç, Dumanları Geleneksel El Sanatları Bölüm Öğr.Gör. Sezin Kara sayesinde tanıdığını da belirtti.

EŞİ BENZERİ YOK

Böyle bir konunun gündeme gelmesinin bile bir onur olduğunu ifade eden Mustafa Dumanlar, “Çizgimi bozamadan Kütahya işleri yaptım. Eskiyi araştırıyorum eskiyi yaşatmaya çalışıyorum. Kütahya’da çok çark ustası kalmadı. Benim tarzımda eski Kütahya işi yapan ise yok. DPÜ’den hocalarım bunun mümkün olabileceğini belirtti ama net bir şey yok. Şahsım olarak böyle bir iddiam olmadı. Hayırlısıysa olsun.” İfadelerini kullandı.

Dumanlar, Unesco “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanını alırsa Kütahya’nın çini alanındaki tescilli 4. İsmi olacak.

KÜTAHYA’DAN 3 İSİM VAR

Kütahya’da Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne 2008 yılında dünyaca ünlü çini sanatçısı Sıtkı Olçar, 2009 yılında çini ustası Mehmet Gürsoy, 2020 yılında Çini Ustası Hamza Üstünkaya layık görüldü.

Geçtiğimiz günlerde Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu’nun (DPÜ KGSMYO) Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler projesi kapsamında düzenlenen etkinliğinde Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr.Pınar Yazkaç, 50 yıllık Çini ve Çark Sanatçısı Mustafa Dumanlar için de, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü için teklif edilebileceğini belirtti.

SANATÇILAR YETİŞTİRİYOR

Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler projesi ekibinde resmen yer alan Kütahyalı Çark ve Çini Ustası sanatkar Mustafa Dumanlar’ın DPÜ KGSMYO Yılmazlar Konağında öğrencilere eğitim verdiği belirten Yazkaç, “Öğr.Gör.Sezin Kara ve Öğr.Gör.Fikret Aydoğdu gözetiminde ve organizasyonuyla öğrencilere ve misafirlere  geleneksel Kütahya çark tekniği ve 16.,17.ve  18.yüzyıl Geleneksel Kütahya Çini Motifleriyle orijinal Kütahya formları çarkta el yapımı çamura şekil vererek uygulanacak. Eğitimler usta çırak düsturu güdülecek.” İfadelerini kullandı.

MUSTAFA DUMANLAR KİMDİR?

1957 yılında Kütahya’da doğan Mustafa Dumanlar, çini sanatına Saray mahallesindeki evlerinde küçük bir atölyede ayaklı çarkla başladı. İlk ustası babası Abdullah Dumanlar olan yarım asırlık çınar, sanat hayatı boyunca Prof. Dr. Muhsin Demironat, Nezihe Bilgütay Derler, Prof. Hakkı İzzet gibi değerli hocalardan eğitimler aldı. Dumanlar, Cumhuriyet sonrası Kütahya’da, nadir süregelen atölyelerden biri olan Metin Çini fabrikasında ve daha sonra Edip Çini fabrikasında Çini Sanatına devam etti.

Bir kültür taşıyıcısı olarak 16. 17. 18. Yy Çini Sanatını aktaran ve yaşatan, önemi gün geçtikçe artan Usta Mustafa Dumanlar Çini Sanatı ile biçimlenen yaşamında pek çok sanatçı ve usta yetiştirdi. Dumanla, Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler projesi ile Kütahya Yılmazlar Konağı’nda genç nesillerin çini sanatının tanıması, uygulaması ve sanatın devamlılığına destek oluyor

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *