ŞİDDET DURMUYOR

454

2022 yılının ilk 10 ayında 280 kadın cinayete kurban gitti. Katledilen her kadının ismi yüreğimizi yaksa da kadına şiddetle topyekün mücadele etmeden sayılar düşmüyor, şiddet durmuyor. 

Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen bugünde Kütahya’da çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

25 Kasım Kadın Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde kadın cinayetleri verileri şiddetle mücadele alınması gereken çok yol olduğunu gösterdi.

2020’DE 3 KADIN CİNAYET KURBANI

Kütahya’da 2020 yılında 3 kadın erkekler tarafından öldürülmüştü.  2021 yılında kadın cinayeti tescil edilmemişti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2022 yılı Türkiye geneli verilerine göre Ocak ayında 26, Şubat ayında 23, Mart ayında 24, Nisan ayında 24, Mayıs ayında 35, Haziran ayında 31, Temmuz ayında 24, Ağustos ayında 33, Eylül ayında 26, Ekim ayında 34 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.

7 SENE ÖNCEKİ CİNAYET AYDINLATILDI

Bu sene Kütahya’da 7 yıl önce bir kadın cinayeti yaşandığı da ortaya çıktı. Kütahya’da 7 yıl önce hastaneye gidiyorum diyerek evden çıkan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ömür Yıldırım’ın kayıp dosyası tekrar açıldı. Ekipler birlikte olduğu Alaattin Kara’yı gözaltına aldı. Çelişkili ifadeler veren Yıldırım’ın kaybolduğu gün kardeşinin evinden kazma kürek aldığı belirlenen Alaattin Kara, ‘kasten öldürme’ suçlamasıyla tutuklandı.

2021 DE KARANLIK GEÇTİ

Türkiye’de 2021 Yılında 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü, erkekler tarafından  tacize ya da şiddete maruz kalan kadınların sayısının ise ölenlerin sayısından çok daha fazla olduğunu biliyoruz. 2022 verileri de kadına karşı şiddetle mücadelede herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini gösterir nitelikte.

Veriler, kadına karşı şiddetle mücadelede erkeği ya da kadını değil, insanı ön plana koyacak planlamalar yapılması gerektiği, kadına şiddetin tüm boyutlarıyla konuşulması gerektiğini tekrar gözler önüne seriyor.

KÜTAHYA VALİLİĞİ KONUNUN TAKİPÇİSİ

Kütahya’da Kütahya Valiliği tarafından her hafta 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun uygulanmasında koordinasyonun artırılması amacıyla toplantı düzenleniyor.

Vali Ali Çelik’in başkanlığında yapılan son toplantıda şiddet mağduru yüksek riskli 3 şiddet failiyle ilgili yapılan psikolojik destek verilmesi, sürecin takibi gibi çalışmalar da ayrıntılı olarak değerlendirilerek yapılması gerekenler planlandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *