EVİMİN ALTINDAN FAY GEÇİYOR MU?

1232

Kütahya’dan hissedilen Düzce Depreminin ardından evimin altında fay geçiyor mu paniği yaşayan vatandaşların imdadına MTA fay hattı haritası koştu. Harita ile evinizin yakınından ya da altından fay geçip geçmediğini öğrenmek mümkün

Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından deprem gerçeği bir kez daha kendini hatırlattı. Düzce’de bir yandan hasar tespit çalışmaları devam ederken en ağır hasarlı durumdaki binaların yıkımına başladı. Düzce’deki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken tüm Türkiye’de vatandaşlar ev ve iş adreslerinin fay hattına yakınlığını sorgulamaya yöneldi.

MTA’nın sitesinde yer alan “yer bilimleri portalı”na tıklayarak çıkan haritada konumu işaretleyerek evinizin yakınında ya da altından fay geçip geçmediğini öğrenmek mümkün.

FAY HATLARININ YOĞUN OLDUĞU MAHALLELER

MTA fay hattı haritasından yapılan sorgulamada Maltepe, Paşam Sultan, 100. Yıl Mahallesi, Okçu Mahallesi, Parmakören, Hamidiye Mahallelerinden son 11.000 yılda yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay olarak tanımlanan Holosen fay geçtiği görüyor.

30 Ağustos Mahallesinin bir kısmı, 75. Yıl ve 100 yıl Mahallerinden “gelecekte yüzey kırılmasıyla sonuçlanabilecek büyüklükte bir deprem üretebilecek” olası kuvaterner fayı geçiyor. Aynı tehlike Okmeydanı ve Sultanbağı Mahallerinin küçük bir kısmında da mevcut.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *