‘BELEDİYELERİN İŞİ OLMASIN’

460
  • SOKAK HAYVANLARININ KORUNMASINA  KESİN ÇÖZÜM ŞART!

Sokak hayvanlarının korunması için Çevre Bakanlığı altında bir birim oluşturulması gerektiğini vurgulayan Doğa Destek Derneği Başkanı Saadet Aybak, belediyelerin zaten birçok farklı alanda birçok hizmet kolunda görevi olduğuna değindi

‘GÜNDEM OLARAK SUNDUM’

Konya’daki bir barınakta bir köpeğin kürekle vurularak öldürüldüğü görüntüler Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Doğa Destek Derneği Başkanı Saadet Aybak, geçtiğimiz senenin Mart ayında yasa tasarısı çıkmadan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “STK’larla bir araya gelin” çağrısı üzerine komisyona katıldığını açıklayan Saadet Aybak, “Ben orada da bunu gündem olarak sundum. Bu işin belediyelerden alınması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

‘BİR BİRİM OLUŞTURULMALI’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altında bir birim oluşturulması gerektiğini dile getiren Aybak, “Tarım da değil çünkü tarım alım satıma üretime bakıyor ancak bu hayvanlar ticari hayvan değil. Bu sosyal çevre, doğa ile ilgili bir şey. Hayvanseverlere çözüm önermiyorsunuz diyorlar. İşte çözüm.” Şeklinde konuştu.

‘BELEDİYELERİN BİRÇOK ALANDA GÖREVİ VAR’

Belediyelerin zaten birçok farklı alanda birçok hizmet kolunda görevi olduğunu belirten Aybak, “Veteriner ihtiyacı mı var. Özel kliniklerle anlaşma yapılsın ya da hastane açılsın. Valiliklerin İl Özel İdarenin bunu yapma yetkisi var.” dedi. Şu anki yöntemlerin çözümsüzlük üzerine kurulu olduğunu ifade eden Aybak, barınaklarda görevlendirilmenin bir ceza gibi görüldüğüne de değindi.

GÖRÜNTÜLER TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDIRDI

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir görevlinin elindeki kürekle bir köpeğe vurarak öldürdüğü görüntüler Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Geçtiğimiz sene 11 Mart’ta yasa tasarısı oluşturulurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın STK’Lar ile bir araya geldiklerini ifade eden Doğa Destek Derneği Başkanı Saadet Aybak, “Av. Özlem Zengin geçen sene meclisteki toplantıya başkanlık ediyordu. Bu konuya 1 sene boyunca çalışmıştı.  Ben şimdi ondan randevu almak istiyorum birkaç haftadır Ankara’ya gidiyorum. Tarım Bakanlığı’ndakilerle konuşuyorum. 2004’te bu yasa çıktığı zaman Çevre ve Tarım Bakanlığı tek çatı altındaydı. Hayvan mevzusu diye sokak hayvanlarını koruma işi, tarıma bağlandı. Bunun bir sorun olduğunu anlatabilmek istiyorum ben” ifadelerini kullandı.

‘BU DA UNUTULACAK’

Konya’daki barınakta yaşanan olayın çok üzücü olduğunu ama kalıcı bir çözüm bulunmadığı sürece aynı acı olayların Türkiye’nin farklı şehirlerde de yaşanacağını vurgulayan Aybak, “Bu konu da herkes suçlu hayvan sever de suçlu, belediye de suçlu, belediyeyi denetlemeyen daha doğrusu denetleyip de her şey yolunda diyen Doğa Koruma Milli Parklar da suçlu, Tarım Bakanlığı da suçlu herkes suçlu. Bir yaptırım olsa başka en az bir olay yok edilebilirdi. Şimdi Konya’da yaşananın hesabı verilsin deniyor. Hayvansever iki tane çalışana ceza kestirip kendini tatmin edecek diye bunu yapsan yarın başka bir yerde aynısı yaşanacak. Köklü bir çözüm gerek. Aksi takdirde biz emsal kararları beklerken başka hayvanların canı yanıyor. Birkaç ay önce başka bir yer başka bir olay vardı. Şimdi bu var bu da unutulacak. Konya’ya gidip Ankara’daki kliniklere hayvan taşıyarak insanların hayvanseverlik yapmadığını belirten Aybak, “Koskoca Konya’da bir tane hayvan sever yok mu onları aldınız geldiniz şimdi miyarlarca klinik parası istiyorsunuz? Jeepine atlayan gidiyor. Ankara’ya daha kaç hayvan alabilirsiniz” dedi.

‘MOBİL KISIRLAŞTIRMA ÇOK ÖNEMLİ’

Bu işin belediyelerden bu işin alınması, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altında bir birim oluşturulması gerektiğini belirten Aybak, Kısırlaştırma merkezlerinin mobil olması gerektiğine de vurgu yaptı. Her yere bina barınak yapmanın mümkün olmadığına değinen Aybak, son dönemlerde kedilerin kısırlaştırması için sahada olduklarını belirterek Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden daha önce kısırlaştırılmış kedilerin kulakların işaretlenmesi ve aynı hayvana tekrar narkoz verilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

‘BANA HESAP SORULMALIYDI’

Yapılan yasalar, yönetmelikler düzgün yürütülse yerel hayvan koruma görevlisi kartının önüne gelene verilmeyeceğini dile getiren Aybak, “Normalde bu görevlilere kartı alana Aralık’ta hesap sorulmalı. “Bütün sene ne yaptınız?, Şehirle ortak ne işler yürüttün?” diye. 2 yıl oldu kimse bana bir şey sormadı. Her sorun birbirine bağlı.” Dedi.

Kütahya’da kullanılmak üzere atık gıda maddelerini mamaya dönüştüren makine almak istediğini dile getiren Aybak, şu ifadeleri kullandı: “Temmuz’da alınacaktı, alınmıyor. Efektif bulunmuyor. Koca Koca büyükşehir belediyeleri bu makine içim tasarrufu sağlıyor, israfı önlüyor, mama masrafını azaltıyor diye bangır bangır bağıryor. Ama alınmadı.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *