“İYİLİK DEĞİL GEREKLİLİK”

448

Dünya Engelliler Günü’nde engelli dernekleri ile bir araya gelen Vali Ali Çelik, 12 derneğe her ay maddi destek sağlanacağını kaydetti. İl genelinde kılavuz yollar hakkında farkındalık çalışması başlatılacağını, Engelli Bakım Rehabilitasyon Merkezi inşaatı için düğmeye basılacağını belirten Vali Çelik, “Yapılan hizmetler bir iyilik değil gereklilik” dedi

Kütahya’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle engelli bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek, farkındalığı artırmak amacıyla Vali Ali Çelik başkanlığında istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda alınan kararlar engelli derneklerini sevindirdi.

Vali Ali Çelik başkanlığında düzenlenen toplantıya; Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, ilgili kurum müdürleri ile Kütahya’da faaliyet gösteren 12 engelli derneğinin başkanları katıldı.

‘TAKİPÇİ OLMAK BOYNUMUZUN BORCU’

Engelli dernekleri başkanlarının sorun, talep ve önerilerini paylaştığı toplantıda kamu kurumlarının engellilere yönelik hizmetleri değerlendirildi. Farkındalığı pekiştirmek, daha iyi yarınlara hep beraber gidebilmek adına neler yapılabileceğinin istişare edileceğini ifade eden Vali Ali Çelik, “Burada anlatılan her şeyin takipçisi olmak bizim boynumuzun borcu, sorumluluğu” dedi.

Mücadele etmenin temelinin inanmak olduğunu ifade eden Vali Ali Çelik, bir arada olmanın temelinin üzülmek ve acıma duygusu değil empati olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Çünkü yaşamı algılayamayan, içinde empati olmayan hiçbir şeyin insanlık adına değerinin olmadığını düşünüyorum. Empati kurmak gerekiyor.”

12 DERNEĞE MADDİ DESTEK SAĞLANACAK

Engelli derneklerinin yaşadığı maddi sıkıntıların giderilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce proje hazırlandığını hatırlatan Vali Çelik, imzalanacak protokol kapsamında  12 derneğe her ay maddi destek sağlanacağını kaydetti. Vali Çelik, “Büyük bir kaynak değil ancak yaşadığınız sıkıntıyı bir nebze olsun azaltacağı inancındayız” dedi.

Görme engelli bireylerin ulaşımının daha rahat ve güvenli olması için kaldırımlara yapılan sarı şeritlerin farkındalığının artırılmasının önemine dikkat çeken Vali Çelik, Millî Eğitim Müdürlüğü ile Altı Nokta Körler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalanacağını söyledi.

Rehber öğretmenlerin ilk olarak görme engelli üniversite öğrencileriyle bir araya geleceğini belirten Vali Çelik, il genelindeki tüm okullarda rehberlik derslerinde işlenecek öncelikli konunun görme engelli bireyler için yapılan kılavuz yolların önemi olacağını kaydetti. Vali Çelik, “Kılavuz yol nedir? Yolların kapanması durumunda görme engelli vatandaşlarımızın başına gelebilecekler hususunu net bir şekilde anlatılması için bir gayret ve çaba ve bir program düzenleyelim. Toplumsal farkındalığı artırmak için hep birlikte çalışacağız” dedi.

ENGELLİ BAKIM REHABİLİTASYON MERKEZİ İNŞAATI 2023’TE BAŞLAYACAK

Yıkılan kültür sarayı binasının olduğu alana gündüz engelli bakım ve rehabilitasyon merkezi yapılması için planlamanın sürdüğünü aktaran Vali Çelik, “2023 yılı içinde inşallah bu binanın da inşaatına hep beraber değerli Belediye Başkanımızın destekleriyle başlayacağız. Günün sonunda hepimiz için geçerli olan temel duygu bir arada olabilmek. Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılması ve onların kendi farkındalığının yükseltilmesi konusu hepimizin görev ve sorumluluğu. Birbirinizle anlayışı ve sevgiyi hiç eksik etmeyin. Karşılıklı saygı ve sevginin olduğu her yerde başarı olur. İyilik, güzel olan her şey daha öne çıkar. Bir olmaktan başka bir çaremiz yok.” Dedi.

‘ENGELLERİ ONLAR KALDIRDI’

En değerli gücün Empati, dostluk ve sevgi olduğunu vurgulayan Vali Çelik, “İlimizde bunun örnekleri var: paralimpik sporcularımız Recep Tula, Ömer Talha Yürümez… Yüzmeden tutun çoklu triatlona kadar birçok alanda ilimizi gururla temsil eden kafalarında engel olmayan gençlerimiz. Hüseyin, Havva var dans şampiyonasına gidip burada başarı getiren. Onlar bizim gururlarımız. Onlar, engelleri kafalarında kaldırmışlar biz de engellerimizi kaldırırız inşallah. Belediyemiz, üniversitelerimiz, kurumlarımız çok güzel hizmetler yapıyorlar. Yapılan hizmetler bir iyilik değil gereklilik. Umarım her türlü sorunun çözüldüğü, iyiliğin, güzelliğin daha iyi noktalara gelmek için bizim yüreğimizden hiç eksik olmadığı güzel günlerde tekrar bir araya gelmeye devam edeceğiz.”

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu da toplantıda çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. Toplantıda ilettikleri sorunlara çözüm bulunmasından duydukları memnuniyeti ifade eden dernek başkanları verimli bir istişare olduğunu belirterek Vali Çelik’e ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.

KÜTAHYA VALİLİĞİ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *