‘ÜÇLÜ VİRÜS YA DA SÜPER GRİP SÖZ KONUSU DEĞİL’

1936

Son yıllarda koronavirüs tedbirleri sayesinde unuttuğumuz gribin kış mevsiminin etkisiyle yeniden hayatımıza girdiğini belirten KSBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, süper grip diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti. 

Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında artış yaşanırken, vatandaşlar arasında domuz gribi, kuş gribinin ardından köpek gribinin ortaya çıktığı ya da üç virüsün bir araya gelmesi ile oluşan bir nevi süper grip salgını başladığı dedikodusu hızla yayılıyor.

Koronavirüs salgını tedbirlerinin ortadan kalkması ile gribin yeniden yayıldığını ifade eden Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, şu anda bu virüsün mevsimsel grip etkenleri arasında bu mevsimde beklenen bir şey olduğunu ve ekstra bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

‘GRİBİ UNUTMUŞTUK’

Konuya açıklık getiren Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, son 2-3 yılda koronavirüs tedbirleri sayesinde gribi unuttuğumuzu belirtti.

Grip salgınının bu mevsimde beklenilen bir şey olduğunu vurgulayan Perçin Renders, “Herkes 2-3 senedir maske ile dolaşıyor insanlar bir araya gelmiyor, el hijyenine dikkat ediliyor, etkinlikler sınırlandırıldı; o sayede biz son yıllarda gribi görmedik. Bu yıl gördüğümüz sayı koronovirüs salgınından önce, mesela 2018 yılında gördüğümüzden farklı değil. Şimdi normal seyrine döndü çünkü önlemler kalktı, kimse maske takmıyor böyle olunca da grip sayısı göreceli olarak arttı ama bu bir süper grip değil. Süper grip diye bir şey söz konusu değil sadece şimdiki artış insanları ürküttü” İfadelerini kullandı.

‘BU MEVSİMDE NORMAL

Üçlü virüs söylentilerinin de gerçeği yansıtmadığını ifade eden Perçin Renders, üç virüsün aynı anda aynı kişiyi enfekte etmesinin mümkün olmadığına vurgu yaptı. Üçlü virüs söylentilerinin şu an dolaşan, grip yapan üç farklı virüsten kaynaklı olabileceğini ifade eden Perçin Renders, “Bu da bu mevsimde beklediğimiz bir şey” şeklinde konuştu.

Üç virüs birleşmiş ve dedikodularının yurtdışı kaynaklı korku haberleri sebebiyle yayılmış olabileceğine değinen Perçin Renders, “Triple pandemi diye bir olaydan bahsediliyor. Bunun sebebi de Covid 19 devam ediyor, infuenza yani grip dediğimiz virüs ve Respiratuvar Sinsitiyal Virüs dediğimiz daha çok çocukları etkileyen virüs şu an dolaşıyor. Bunların hepsi doğal olarak arttı çünkü kış mevsimine girdik. Bu beklediğimiz bir etkendi. Her yıl gördük bunu.” Şeklinde konuştu.

‘BİR KİŞİ BİR VİRÜSLE ENFEKTE OLUR’

Aynı sistemi tutan virüslerin aynı anda enfeksiyon oluşturamayacağının altını çizen Perçin Renders, “Bir kişi bir virüsle enfekte olur. O nedenle üçlü virüs ifadesi yanlış bir ifade; üçlü salgın laflarından geliyor bu.  Aynı anda üç virüsle görülen enfeksiyonların artmasından kaynaklı bir ifade. Ama aynı kişide üçü birden oluyor, korkunç bir hastalık gibi bir şey söz konusu değil. Deneysel bir çalışma olarak Respiratuvar Sinsitiyal Virüs, koronavirüs ile aynı anda enfekte edilip iki virüsün birleştiği gösterildi ama bu insanlara geçebilen bir virüs olmadığı biliniyor. Sadece deneysel olarak yapıldı. Böyle bir virüs şu an yok.” İfadelerini kullandı.

‘HASTANIN MAKSE TAKMASI

ALIŞKANLIK OLMALI’

Toplu ulaşımda, günlerde, mevlitte maske kullanmanın önemli olduğunu dile getiren Perçin Renders, her türlü gripten korunmanın yollarını anlattı: “Kış mevsimindeyiz tüm mevsimsel grip ve soğuk algınlığı etkenlerinin artmasını bekliyoruz. Sosyal mesafe bir metrenin altına düştüğünden maske takmak lazım bu sokakta yürürken takalım değil tabii. Ama bir şeye dikkat etmek lazım hasta kişi mutlaka maske takmalı. Bunu alışkanlık haline getirmemiz lazım. Mesela Çin’de, Japonya’da bu bir adettir insanlar hasta olduğunda maske takar. Siz hasta kişiye maske takarsanız yayılmayı engellersiniz. Bu şekilde hatsa kişilerin maske takması, yakın temastan, el temasından kaçınarak grip,korona, Respiratuvar Sinsitiyal Virüs engellenebilir. El hijyeni çok önemli dışardan geldikten sonra bir şey yemeden önce el yıkamak her zaman çok önemli.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *