‘SANATÇININ ÜRETTİĞİ KORUNMALI’

603

Dijitalleşen Dünyada Sanatın ve Sanatçının Korunmasında Telif Haklarının Rolü ve Önemi konferansında konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Sanat ve sanatçı eğer takdir edilmezse, onun ürettiği korunmazsa, sürdürülemez.”dedi. Rektör Uysal, sanatçının ürettiğini korumak gerektiğini vurguladı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının iş birliğiyle Dijitalleşen Dünyada Sanatın ve Sanatçının Korunmasında Telif Haklarının Rolü ve Önemi konulu konferans düzenlendi. GSF Ahmet Yakupoğlu Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, KGSMYO Müdürü Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Av. Ahmet Atam, Kültür ve Turizm Uzmanı Dr. Barış Gözübüyük, personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Kütahya Güzel Sanatlar MYO’nun Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yürüttüğü Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projesi kapsamında düzenlenen etkinliğin düzenlenmesine katkı sunan kişi ve kurumlara teşekkürlerini sundu.

‘SANATÇININ DEĞERİ DÜNYADAN GÖÇÜNCE ANLAŞILIYOR’

Hem Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu hem de Güzel Sanatlar Fakültesi’nin, sanat adına, insanlık adına, değerler adına gerçekten çok iyi işler yaptığını belirten Rektör Uysal, “Sanat ve sanatçı eğer takdir edilmezse, onun ürettiği korunmazsa, sürdürülemez. Sanatçının ürettiğini koruyamıyor, o hayattayken ürettiğini takdir etmiyoruz. Bu nedenle genelde sanatçının değeri bu dünyadan göçünce anlaşılıyor. Bunun insanlığın temel bir eksikliği olduğunu düşünüyorum. Buna farkındalık oluşturarak sanatın ve sanatçının daha dünyadayken görülmesi hepimizin arzusu ve dileği. Sanat ve sanatçı değer görecek; Değer görürse kültür ve medeniyet yükselecek, akabinde milletler daim olacak. Medeniyetimizin güçlü olması için sanata ve sanatçıya değer veriyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Av. Ahmet Atam, Fikrî ve Sınai Mülkiyet Haklarının Hukuki Boyutları başlıklı konuşmasında fikrî ve sınai hakların nasıl ortaya çıktığını, gayrımaddi hak olarak tanımlanan bu hakların maddi çıktılarla ilişkisini, telif haklarının Türkiye’de ve dünyadaki yasa ve sözleşmelerdeki konumuna değindi.

‘HUKUK HAVA, SU GİBİDİR’

Vali Yardımcısı Aydın Börü ise “Hukuk hava, su gibidir. Çevremizdeki atmosfer gibidir, vardır, varlığını bilmeyiz; Ancak ihtiyacımız olduğunda hissederiz. Kamunun görevi de hukuk kurallarına ihtiyaç olmadan hayatın olağan akışını uygun hale getirmektir. Bunun ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtmeye gerek yok. ” şeklinde konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Barış Gözübüyük ise, Dijitalleşen Dünyada Sanatın Telif Hakları ve Sanatın ve Sanatçının Korunmasının Önemi konulu sunumunu gerçekleştirerek eser sahiplerinin temel düzeyde telif hakları bilgisine sahip olması ve gerek görüldüğü takdirde yasal yollara başvurulması gerektiğini söyleyerek katılımcıları bilgilendirdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *