ÖĞRENCİ İSTANBUL’DA GİBİ HİSSEDİYOR

934

Üniversite öğrencileri şehirde yaşadıkları en büyük sorunun ulaşım ve kiralık ev olduğunu ifade ederlerken, bu sorunların her geçen gün daha da büyüdüğünü belirtiyorlar

Üniversite eğitimini Kütahya’da alan öğrencilere şehirde yaşadıklarını en büyük sorunu sorduk. Öğrencilerin ortak derdi ulaşım olarak öne çıkarken, öğrenciler yaşanan bu sorunun büyükşehirlerle hemen hemen aynı derecede olduğunu ifade ettiler. Bazı öğrenciler kiralardan dert yanarken genel anlamda şehrin yaşanabilir olduğunu ancak sosyal alanların yetersizliğini vurguladılar. 

‘4 KERE KART BASMAK ZORUNDAYIM’

Kütahya’da üniversite okuyan öğrencilerin en büyük sorunlarının ulaşım olduğunu belirtti. En çok şehir içi ulaşımdan mustarip olduğunu ifade eden Ayşenur Akbulut, “Benim evim Yunus Emre Mahallesi civarında ve 7B otobüsü 2 buçuk saatte bir geliyor derse çok geç kalıyorum. Aktarmalı gidiyorum günde 4 kere otobüs kartımı basmak zorunda kalıyorum ve bundan çok rahatsızım. Yunus Emre Mahallesi’nde ikamet eden çok öğrenci var. Sabahları da çok kalabalık oluyor. Bugün de ayakta kaldım mesela. Otobüs saatleri o kadar berbat ayarlanmış ki okula gelmekte çok zorluk çekiyorum bazı günler Atakent’e kadar yürümek zorunda kalıyorum. Mesela kampüsten 11 ve 3‘te geçiyor. Ama benim dersim öğlende 1’de bitiyor o saate kadar beklemek zorunda kalıyorum.” Dedi. Vize ve final haftalarında daha büyük sorun yaşadıklarını ifade eden Akbulut, Ulaşım Master Planının sorun çözüm olmasını umarken 7B’nin saatinin daha da azaltıldığını vurguladı.  

Kendisi yurtta kalsa da kiraların çok pahalı olduğunu dile getiren Adem Karacar, eve çıkmak istese çıkamayacağını küçük evlerin bile 3-4 Binden başladığını dile getirdi. Karacar, yüksek fiyatlar sebebiyle yurt çıkmayan öğrencilerin zorda olduğuna da değindi.

‘KÖRÜKLÜ OTOBÜSLER ARTMALI’

Ulaşım sorunun çok büyük olduğunu belirten Fethi Saruhan Tuncer, “Küçük araçlar bu kadar öğrencinin olduğu üniversite şehrinde yetmiyor. Büyük araçların sayısı artmalı.” Dedi. Tuncer, bazı günler derslere geç kaldıklarını ifade etti. Kira fiyatları çok arttığını da söyleyen Tuncer, “Şu an 4. Sınıftayım 1. Sınıftaki kiramdan yüzde 500 daha fazla kira veriyorum. İki hafta önce İzmir’deydim orada bile durum daha iyi.” Dedi.  

Yaşadıkları sorunlarda ulaşım, şehir düzeni ve kiranın başı çektiğini açıklayan Doğan Can, Kütahya’da yol üzerine kurulan kent merkezi çarpık kentleşmeye neden olmuş bence. Mesela bir yerde apartman var, yanında cafe, öbür yanında eğlence merkezi var. Başka şehirlerde şehir merkezi farklı yerlerde.” Şeklinde konuştu.

Kira fiyatlarının tüm ülkede olduğu gibi Kütahya’da da gereksiz bir şekilde arttığını vurgulayan Mete Sarı, Kütahya’da bir toplu taşıma merkezi ihtiyacı hissettiğini söyledi. Her numaranın geçtiği bir ulaşım merkezi olmadığı için gideceği yere gidecek otobüs için ne yapacağını bilemediğini belirten Sarı, taksi kullandığında da bir öğrenci bütçesinin hemen aşıldığını vurguladı. 

‘SAATLER ÖNCE EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA KALIYORUM’

Kütahya’daki yabancı öğrencilerin öğrenci evi kiralarını yükselttiğini söyleyen Kaan Piren, “Yabancı öğrenci sayısı çok fazla. Ev ararken sorun yaşıyoruz. Türk öğrenciye 2 bin TL’ye veriliyorsa. Yabancı öğrenciye çok daha fazla kira verilebiliyor. Tabii bu öğrenciler, diğer öğrencilerin önüne geçiyor.” dedi. Trafikte yaşadıkları sıkıntılara değinen Piren, “Özellikle vize final dönemlerinde sanki İstanbul’da okuyormuşum gibi 1,1 buçuk saat önceden evden çıkmak zorunda kalıyorum. Çünkü ne otobüsün gelebileceğini kestirebiliyorum, ne zamanında gidebileceğimi kestiriyorum. Vize, final dönemlerinde artmalı otobüs. Benim oturduğum mahalleden merkeze gitmek için yarım saat geçen otobüs hattını beklemek zorunda kalıyorum. Zaman zaman yürüyor, zaman zaman erken çıkıyor sorunu kendi adıma çözmeye çalışıyorum.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *