‘ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEMEYE KİMSENİN HAKKI YOK’

346

Asgari ücreti belirlemeye kimsenin hakkı olmadığına vurgu yapan BTP Genel Başkan Yardımcısı Zeki Garaçoğlu, “Yoksulluk sınırı belli, asgari ücret yoksulluk sınırının üstünde olmalı. Bizim asıl bunu nasıl sağlayabiliriz bunu konuşmamız lazım.” İfadelerini kullandı.

Bağımsız Türkiye Partisi, (BTP) Genel Başkan Yardımcıları ve MYK üyelerinin katılımıyla Kütahya’da bir basın toplantısı düzenledi. BTP olarak 81 ilde sahalarda olduklarını belirten BTP Kütahya İl Başkanı Ayhan İşi, vatandaş ile beraber olarak sıkışmış ülke gündemine nefes aldırdıklarını ifade etti. Girdikleri her ortamda çözümden, birlik ve beraberlikten bahsettiklerini söyleşen İşi, en büyük dayanaklarının ise ebedi Genel Başkanları Haydar Baş’ın ortaya koyduğu ve bugün dünyaya mal olan milli ekonomi modeli olduğunu açıkladı.

‘HİÇBİR PARTİYİ ELEŞTİRMEKLE TERÖRİST OLUNMAZ’

Türkiye’nin geldiğini noktada çözümü konuşmaktan ziyade “konuşulamaz” bir ortam oluştuğuna dikkat çeken İşi, “Hiç kimse hiçbir partiyi eleştirmekle dinden çıkmaz, hain ya da terörist olmaz.” Diyerek konuşmak gerektiğinin altını çizdi. 11 aylık il başkanlığı döneminde fark ettiği Kütahya’daki ketum siyasete değinen İşi, “Bunu yıkacağız. Bir sürü sorunumuz var başta işsizlik olmak üzere. Kütahya siyaseti ve bürokrasisi konuşmaktan korkmamalı. İnsanlar her zaman her yerde fikirlerini ortak payda Kütahya altında anlatabilmeli.” Dedi. Ülkemizdeki gergin siyasette dikkat çeken İşi, seçim atmosferine girdiğimiz bu dönemde şiddetin yukarıdan aşağı tehlikeli bir şekilde vatandaşa kadar indiğine vurgu yaptı.

‘YOKSULLUK SINIRININ ÜSTÜNDE OLMALI’

Siyasetin izlediği yanlış süreç ile Türkiye’de konuşulması gereken konuların konuşulamadığını ifade eden BTP Genel Başkan Yardımcısı Zeki Garaçoğlu, “İşsizliğin olduğu, insanların çocuğuna harçlık vermediği, evinin ihtiyaçlarını göremediği bir noktada siyasetin odaklanması gereken yer bu sorunların çözümüdür Bunun yapılmadığı noktada daha büyük kaoslar arkasından geliyor. Gerçek sorunlara odaklanıp bunları konuşmamız gerek.” Şeklinde konuştu. İBB Başkanına getirilen siyasi yasağa da değinen Garaçoğlu, “Hukuk herkese lazım, hukuku kendinize göre yorumlarsanız ayarını bozduğunuz kantar sonra döner sizi tartar.” Dedi. Şu an Türkiye’nin yüzde 80’inin geçinemediğini belirten Garaçoğlu, “Bunu çözmeden hiçbir şey çözülmez. Genel Başkanımız diyor ki “Asgari ücret yoksulluk sınırının üstünde olmalıdır. Çünkü eğer bir insan çalışmasına rağmen geçinemiyorsa orada çok daha büyük aksaklıklar devreye girer.” Dedi.  

‘ALIM GÜCÜNÜN ARTMASI ÜRETİMİ DE ARTIRIR’

Aslında asgari ücreti belirlemeye kimsenin hakkı olmadığına vurgu yapan Garaçoğlu, “Yoksulluk sınırı belli, asgari ücret yoksulluk sınırının üstünde olmalı. Bizim asıl bunu nasıl sağlayabiliriz bunu konuşmamız lazım. Hükümet, işveren, işçi, akademisyenler, gazeteciler gelsin “asgari ücreti nasıl yoksulluk sınırının üstüne çıkarabiliriz” tartışsın. Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Modelinde tüm ekonomik sorunların nasıl çözüleceğine dair formülleri var. Bu model ile gelin sorunları çözelim.” Dedi. Alım gücü yükselmeden ekonominin düzelmeyeceğine değinen Garaçoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Ticareti hareketlendirmek alım gücünü yükseltmek ile; alım gücünü yükseltmek asgari ücretin yoksulluk sınırın üstüne gelmesi ile olur. Alım gücü ticareti de, üretimi de artırır. Bugün asgari ücret 10 bin TL olsa; işveren cebinden 13 bin TL çıkacak. İşveren bu artışı ürününe yansıtarak verecek ve enflasyon artacak; alım gücü 2 ayda düşecek, zam eriyecek. Bizim Baş’ın Milli Ekonomi Modelindeki gibi devlet ve işverenin bu yükü birlikte paylaşmasını konuşmamız lazım. Asgari ücretin yükselmediği noktada üretim olmaz. Eğer alım gücü olmazsa üreten insan satamayacağı için batacaktır. Burada çok ciddi bir denklem var. Alım gücüne destek verip hem üretip hem tüketmemiz lazım.” Basınla tanışma ve istişare toplantısının devamında Genişletilmiş İl Divan Toplantı ve esnaf ziyareti yapıldı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *