ANKARA TİFTİK KEÇİSİ KÜTAHYA’DA YETİŞECEK

554

Ankara Tiftik Keçisinden sağlanan elyafın dünya tekstilinde büyük önemi olduğunu belirten Ferla Dış Ticaret Firma Sahibi Mesut Yıldırım, Kütahya için bir proje geliştirdiklerini açıkladı. Çok özel bir birimi Kütahya’da oluşturacaklarına değinen Yıldırım, Kütahya’nın yetiştiricilik için bir merkez olacak potansiyeli taşıdığına vurgu yaptı

Ferla Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti, Kütahya’da yaptıkları yatırımla dünyanın sayılı elyaf üretici olma hedefinde hızla yükselirken bir yandan da Kütahya’da çok ciddi bir hayvancılık projesini gerçekleştirecek.

‘ÖZEL BİR BİRİM KURACAĞIZ’

Firma Sahibi 30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi (OSB)Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Yıldırım, Ankara tiftik keçisinin sektörlerinin tüm alanlarında çok kıymetli bir yer aldığını belirtti. Yıldırım, hayvancılıkta yaşanan gerilemenin sonucunda düşen üretimi kabul etmeyerek yukarılara çekmek için de özel bir çaba gösterdiklerini vurguladı. Hayvancılık ile ilgili mera sahasındaki sıkıntıyı gidermek için Kütahya’dan faydalanmak istediklerinin altını çizen Yıldırım, “Sanıyorum çok özel bir birimi Kütahya’da oluşturma imkanı bulacağız. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bakanlığın yakın ilgi göstermesi nedeniyle bir sorun da yaşamıyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA DA MERKEZ OLACAK’

Kütahya’nın Ankara Tiftik Keçisinin yetiştirilmesi için uygun iklim koşullarına sahip olduğunun altını çizen Yıldırım, “Dolayısıyla hayvancılığın burada da gelişmesini; Ankara Ayaş, Güdül, Beypazarı gibi bölgelerin dışında ana noktalardan birinin de Kütahya olması için ana hedef olarak Kütahya’yı seçtik” dedi. Türk tekstil sektörünün yanı sıra yabancı pazarda da en çok aranan elyafın Ankara tiftik keçisinden sağlandığına dikkat çeken Yıldırım, şöyle dedi: “Arjantin’de, Teksas’da, Güney Afrika’da da oluyor ama çok daha nitelikli kaliteli elyaf için bulunduğumuz bölgede sonuca gitmesi gerer. Ben Kütahya’da bunu başaracağımıza inanıyorum.”

FERLA DIŞ TİCARET’TEN

HAYVANCILIK PROJESİ

Ferla Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti Firma Sahibi 30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi (OSB)Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Yıldırım, Kütahya için geliştirdikleri bir hayvancılık projesi hakkında açıklamalarda bulundu.  

Ankara tiftik keçicisinin tüm dünyaya yayılmış bir elyaf türü olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Fakat üretimde çok gerileme olduğu için biz Afrika’dan, Arjantin’den, Teksas’tan geri sırada kaldık, üretimimiz kayda değer bir rakamı oluşturmuyordu. Buna gönlümüz razı gelmedi bunu Kütahya’dan yukarıya çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

‘HALKIN BİLGİSİ VE İLGİSİ VAR’

Hayvancılık projeleri için zamana ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Yıldırım, “Zaman içerisinde buradaki üretim gücü düştü. Bundan önceki yıllara gidersek; 80’li yılların ikinci yarısına kadar Afyon Dinar noktasına kadar Kütahya’nın da dahil olduğu bölgede yıllık bazda 250 ton civarında ürün alıyorduk. Fakat ne olduysa bu rakamlar düştü. Fakat bundan sonra üretici nitelikteki hayvan yetiştiricilerin çok ilgisi çeken bir konu olduğu için ve tabanında mevcut olan halkın bununla ilgili son derece yakın ilgisi ve bilgisi var. Bu konuya uzak değil. Çünkü Ankara tiftik keçisinin yetiştirilmesinde hayvan üreticilerin bulunmasında Kütahya ve çevresinin son derece ciddi bir payı vardı. Bunu tekrar kazanmak istiyoruz. O amaçla için buradayız.” Şeklinde konuştu.

‘İKLİM KOŞULLARI UYGUN’

Ankara Tiftik Keçisinin özelliği nedeniyle dünyada her tarafta bulunduğunu vurgulayan Mesut Yıldırım, “Kütahya’nın iklim koşulları nedeniyle en iyi elyafın, Ankara Tiftik Keçisinin yaşadığı bu alandan verildiğini biliyoruz.” Dedi.

Kütahya halkının ve çevre köylerin kendilerine çok büyük ilgi göstereceğini öngören Yıldırım, “Buradan sonuç alacağımızı ümit ediyoruz ve bekliyoruz. Başarılı bir dönem geçireceğimizi sanıyorum hakikaten iklim koşulları bakımından burada hayvancılığın aşağı yukarı bir milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Bunun gerçekleşmesi için de burada her türlü olanak var. Sadece o zamanı tamamlamamız gerekiyor. Bizim sadece bu elyafın işlenmesine katkıda bulunmak üzere değil, tekstil sektöründen konfeksiyona varıncaya kadar bütün ürünlerin burada üretilmesi için de bir çabamız var. Esas hedeflerimizden biri de budur. Dünya’da en çok aranan Ankara Tiftik Keçisi tekstil sektöründe son derece istenen bir ürün.”ifadelerini kullandı.

‘BUNUN İÇİN BURADAYIZ’

Kütahya’da Ankara Tiftik Keçisinin yetişmesi için tüm çabalarını sürdüreceklerini ifade eden Yıldırım, sadece elyaf işleme değil hayvan ürünlerinde sayısal artışı da sağlama hedefi olan çok ciddi bir proje yürüttüklerine değindi. Ciddi bir noktaya geleceklerini umut ettiklerine vurgu yapan Yıldırım, “Biz de bunun için buradayız.” Diyerek sözlerine son verdi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *