‘EYT BİRÇOK AÇIDAN HALA MEÇHUL’

323

EYT düzenlemesinin birçok açıdan bilinmezliklerle dolu olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, “Stajyerlerin durumu, kadınlarda doğum, erkeklerde askerlik borçlanmalarının dâhil edilip edilemeyeceği belli değil.” Dedi. Bintez, birçok emekli maaşının asgari ücretin altında kaldığını da vurguladı

Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ve emekli maaşları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

‘DOĞUM VE ASKERLİK DAHİL EDİLECEK Mİ?’

EYT düzenlemesinin birçok açıdan hala bilinmezliklerle dolu olduğunu belirten Bintez, “Çünkü bir sürü soru var. Bunların içerisinde stajyerlerin durumu, kadınlarda doğum borçlanması, erkeklerde askerlik borçlanmalarının dâhil edilip edilemeyeceği belli değil. Dâhil olursa güne mi ilave edilecek belli değil. Kadınlarda 20 yılın erkeklerde 25 yılda eski düzenlemeye göre olursa; 20 yıl artı 5 bin gün mü istenecek. 25 yıl art 5 bin gün mü istenecek. Yoksa 7200 – 9000 günler mi talep edilecek meçhul. Yani bu EYT yasası çok şeyiyle askıda duruyor.” İfadelerini kullandı.

‘EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA’

Yarın açıklanacak olan enflasyon rakamları ile birlikte emekli maaşı zamlarının belirleneceğine değinen Bintez, 10 Ekim 2008 tarihinden itibaren devreye giren sosyal güvelik yasası ile birçok emekli maaşının asgari ücretin altında kaldığını ifade etti. O tarihten önce asgari ücretin altında maaş almanın düzenlenen yasa sayesinde mümkün olmadığına değinen Bintez, “Ayrıca emekli maaşlarında maaş bağlama oranları yüzde 70-80’lerden yüzde 35-28’lere kadar çekildi. Bu düzeleme de maaşların düşmesine sebep oldu.” dedi. Emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çekilmesi gerektiğini vurgulayan Bintez, emeklilerin intibak yasasını beklediğini de hatırlattı. Bu sorunların Türkiye’deki büyük yaralardan biri olduğuna dikkat çeken Bintez, 16 milyonın insan bu düzenlemeler hakkında bir sonuç beklediğini sözlerine ekledi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *