BOR KARBÜR KÜTAHYA’YA ÇOK YAKIŞIR                                                  

448

 Geçen yılın son günlerinde sevindirici haberler peş peşe geldi. NG Kütahya seramik ‘in yüzlerce kişiyi istihdam edeceği yeni bir yatırımı, Emet ilçemizde kurulacak olan bor karbür tesisleri gibi. Bunlar ve daha başka yatırımlar 2023 yılının bereketli olacağını gösteriyor. Büyümeyi hedefleyen yatırımcı, sanayici, ihracatçı hallerinden memnunlar. Hoşnut olmayanlar ise müzmin muhalifler. Ne yapsanız onlara beğendiremezsiniz. Baksanıza doğalgaz keşfine bile sevinmediler inanmadılar.

  Bu köşenin müdavimleri hatırlayacaklardır. Yaklaşık iki yıl evvel buradan ülkemizin en büyük bor rezervine sahip olan Emet ilçemize katma değeri yüksek nihai ürün olarak tanımlanan bor karbür tesisi kurulmasının ekonomik ve stratejik önemine değinmiş bu tesisin Kütahya’ya yakışacağını yazmıştım. Bugün aynı şeyi Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Sayın Fatih Dönmez söylüyor. 2. Bor çalıştayında konuşan Bakan Fatih Dönmez, Emet’te 5 bin ton kapasiteli bor karbür tesisinin projesine başladıklarını söyleyerek” Madem ki dünyanın en büyük bor cevheri ülkemizde, bize de bu yakışır” diyerek hep gündemde olan önemli bir yatırımın müjdesini verdi.

 Bor üretiminde ve pazarında yüzde 62’yi aşan pazar payı ile lider konumuna gelen Türkiye, son yıllarda atak yaparak büyük başarı sağladı. Bu yıl kendi rekorunu kıran Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağladığını söyleyen bakan Dönmez, Türkiye’nin enerjide ve diğer alanlarda teknolojiyi tüketen değil, üreten ülke sınıfına geçtiğini belirtti. 2. Bor çalıştayında Kütahyalıların yıllardır beklediği bor karbür tesisinin müjdesini veren bakan Dönmez, kurmaylarına yeni fabrikaların planlamasının talimatını verdiğini açıklayarak “Emet’te 5 bin tonluk yeni bir bor karbür tesisinin projesine başlıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla dünya da yaklaşık 20 bin ton civarında bir talep var. En azından eti maden gibi bir kurumun bunun yüzde 25’ini karşılayacak seviyeye gelmesini bekliyoruz” dedi. Yakın gelecekte başta bor olmak üzere alternatif enerji kaynaklarının kendine önemli bir yer edineceğini dile getiren Dönmez, ” 2023 hem enerjide hem de madencilikte önemli başarılara imza attığımız bir yıl olacak. Bu alanda da en önemli oyuncularından biri olacağız. Dünyanın en büyük bor cevherine sahip olan ülkemizde de bu yakışır” dedi. Haber koordinatörümüz Şeyma’nın ve Yeni Kütahya gazetesi yazı işleri müdürü Merve Ergün’ün haberlerinden yaptığım kısa alıntıdan sonra geleyim daha önceki yazdıklarıma.

  Hakikaten bor karbür çok değerli katma değeri yüksek bir ürün. Kütahya’nın sahip olduğu geniş bor rezervini daha kârlı hale getirmek, ileri teknoloji ürünü olarak ihraç etmek, daha çok gelir sağlamak, ihtiyaç duyduğumuz alanlarda kullanmak, ithalat listesinden çıkartmak, ihracat listesinin en başına yazdırmak amacıyla Emet ilçemizde bor karbür tesisinin kurulması ülkemize ve ilimize değer katacaktır. Bunun beklentisi içinde olduğumuz dönemde bor karbür tesisinin ilk prototipinin Bandırma’da yapılması şehrimizde tepkilere neden olmuş iktidar eleştirilmişti. Gelen tenkitlere duyarsız kalmayan Ak partililer “Bor karbür teknolojisi Türkiye’de yoktu. Biz bu teknolojinin transferi konusunda kapsamlı çalışmalar yaptık. Çinlilerle yapmış olduğumuz anlaşma çerçevesinde lojistik sorunu yaşanmasın diye gemilerin yanaşabileceği liman sıkıntısı olmayacak yeri seçtiler. Böyle bir limana sahip olması dolayısıyla fabrikanın ilk prototipi Bandırma’da yapıldı. İnşallah ana tesisi Emet’e yapacağız” dediler.

 Stratejik bir ürün olarak bilinen bor karbürün önemi, dayanıklık isteyen yerlerde kullanılması ve çok yüksek fiyattan satılmasıdır. Bugünkü haliyle tonunun 1000 liradan satıldığı bor madeninin, kurulacak karbür tesisleri sayesinde borun türevlerine bir kapı aralandığını ve bu sayede gramının 1000 liradan satılacak olmasıdır. Türkiye’de kendimizin üretmiş olduğu bor karbürün hak ettiği değerinde satılacağı gibi ihtiyaç duyan kuruluşların talepleri de karşılanacaktır.

 Önemli özelliklere sahip olan bor karbür sertlik değeri yüksek, korozyona karşı dirençli, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam bir ürün olduğundan savunma sanayinde, nükleer santrallerde ve daha başka mühim yerlerde kullanılacaktır. Dolayısıyla bu yatırım ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Maalesef biz bunu günümüze deyin hak ettiği ölçüde değerlendirip daha verimli hale getirememişiz. Belki de sektörde tekelleşmiş odakların baskısıyla engellenmiştir. Artık onlar bizim için bugün bir şey ifade etmiyor. Zira milli kaynaklarını özgürce özgüven içinde değerlendiren, sömürüye fırsat vermeyen yerli ve milli duygularla mücehhez cumhurbaşkanımız ile iktidarımız var.

 Büyük bor rezervini topraklarında barındıran Kütahya’ya bu alanda bazı yatırımlar yapıldı ise de öyle katma değeri yüksek tesisler kurulmadı. Şehrimizin hakkı olan bor karbür tesislerini inşallah başka yerlere kaptırmaz, ertelenmez kurulmasını çok istediğimiz bu tesisi Kütahya’ya kazandırırız. Ülkemiz ve ilimiz için kıymetli olan bu yatırımın Kütahya’mıza yapılmasını destekleyip takipçisi olmalıyız. Kimse bu süreçte ” Bana diyerek” kenara çekilmemeli. Kütahya’nın alameti farikası olacak bu yatırımın takipçisi olacağımızı belirterek 2023 yılınızın sağlık, mutluluk ve huzur içinde geçirmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *