‘SEVEN TERK ETMEZ’

613

Evcil hayvanlara çipli kimlik uygulamasında yasal sürenin 31 Aralık’ta sona erdiğini hatırlatan Kütahya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Halil Kuyucak, hayvan sahiplerinin cezayı ödemesinin ardından hayvanlarına çip taktırabileceklerini belirtti. Kuyucak, gerçek bir hayvanseverin çip masrafı için hayvan dostunu sokağa bırakmayacağını da vurguladı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kedi, köpek ve gelincikler için mikroçipli kimliklendirme uygulamasında hayvan sahiplerine verilen yasal süre 31 Aralık’ta sona erdi. Türkiye genelinde 1 Milyon 400 küsur bin hayvanın çiplendiğini ifade eden Kütahya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Halil Kuyucak, yasal sürenin 31 Aralık’ta sona erdiğini hatırlattı.

ÇİP KRİZİ YAŞANDI

Bu arada yıl sonuna doğru yaşanan yoğunluktan dolayı bakanlığın elinde ve özel hekimlerde çip kalmadığına değinen Kuyucak, “31 Aralık tarihine kadar başvuruda bulunarak çip bulunmadığı için evcil hayvanını çipleyemeyen vatandaşlar beyanname ile başvuruda verdi. O beyanname ile başvurması dahilinde çip geldiğinde ceza uygulanmadan çipler takılacak.” İfadelerini kullandı.

31 Aralık’a kadar herhangi bir başvuruda bulunmayan hayvan sahiplerinin cezayı ödedikten sonra 6 aydan büyük hayvanlarına çip taktırabileceğini ifade eden Kuyucak, kamuoyunda çip taktırma ücretinden kaçınarak hayvanların sokağa bırakıldığı iddialarına dair de konuştu.

‘SOKAĞA BIRAKMAK

KABUL EDİLEMEZ’

Kütahya’da böyle bir durumla karşılaşılmadığına vurgu yapan Kuyucak, “Evcil hayvan sahiplerinin hayvanları çocuğu gibi oluyor. Vicdan sahibi olan kimse 100-200 TL’lik bir masraf için hayvanını sokağa bırakmaz. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu hayvanları seviyorsanız, besliyorsanız çiplendirme ya da başka bir sorumluluğunu da kabul etmeniz gerekiyor” şeklinde konuştu

Kuyucak, ilerleyen dönemde ya da Tarım Bakanlığı tekrar toplandığında süre uzatımı ya da cezalarla ilgili bir değişiklik ihtimali için net bir açıklama olmadığını da belirtti. 

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *