ARAZİ TOPLULAŞTIRMA DÖRT BÖLGEDE BAŞLADI

474

Kütahya tarımındaki en büyük sorunun parçalı araziler olduğunu açıklayan KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Kütahya’da 4 bölgede arazi toplulaştırması başladığını ifade ederek sorunun çözülmesiyle Kütahya tarımının çok daha iyi noktalara geleceğini belirtti.

Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Kütahya’da görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltı Programında bir araya geldi. Programa; Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, KÜTBO Başkan Yardımcı Ali Okumuş, Genel Sekreter Yasemin Yol ve basın mensupları katıldı.

‘EN BÜYÜK SORUN PARÇALI ARAZİ’

Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle basın mensuplarıyla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Kütahya tarımındaki en büyük sorunun parçalı araziler olduğunu ifade eden Gültekin, “Biz konuyu TOBB vasıtasıyla 7-8 senedir bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde dile getiriyoruz. Bir şeyler başarmış görünüyoruz. Çünkü Kütahya’da şu an Altıntaş’ta, Aslanapa’da 5 bölgede, Çavdarhisar’da 6-7 köyde ve Gediz’de arazi toplulaştırması başladı.” İfadelerini kullandı. Gültekin, toplulaştırma işlemlerinden sonra Kütahya tarımının sayılı yerlere geleceğine olan inancını da vurguladı.

KÜTBO’DAN ÜYELERİNE A KALİTE HİZMET

Hayatın içinden gelişmeleri ve toplumun sesini özgür ve tarafsız kalemi ile kâğıda döken, bu yolda büyük bir özveri ve emek sarf eden tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Necati Gültekin, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık potansiyeli ile Dünya’nın lider tarım üreticilerinden biri olmayı hak ettiğini belirtti. KÜTBO’nun vizyonu dahilinde Stratejik planı, yıllık planları ve belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarına TOBB Akreditasyon Sisteminde A Kalite Borsa olarak devam ettiğine değinen Gültekin, üyelerinin ve şehrin yanında olmak adına, birçok çalışma ve projeler bulunduğuna değinen Gültekin, elektronik satış salonunun hizmete girdiğini ve laboratuvarlarında ürün analizleri yapıldığını söyledi.

‘İNSANIMIZ TOPRAĞI İLE DUYGUSAL BAĞ KURUYOR’

Kütahya tarımının gelişen yetiştirme teknikleri değişen sulama tekniklerine ayak uydurması gerektiğini belirten Gültekin, “Biz Kütahya’da buna ne kadar ayak uydurabiliyoruz bunun tartışılması gerekiyor.” Dedi. Kütahya’da tarımın daha da iyiye gideceğini ifade eden Gültekin, “Kütahya coğrafyasının yüzde 57’si yüzde 9’u hazine arazisi, yerleşim yerleri maden sahalarını da düşününce yüzde 70 yapıyor. Aslında tarım için elverişli yüzde 30’luk alan bize yeter ancak arazinin parçalı olması sebebiyle yüzde 30’luk dilimin yüzde 25’inde tarım yapılamıyor.” Dedi. Uzun soluklu bir işlem olan arazi toplulaştırmanın Kütahya için şart olduğuna vurgu yapan Gültekin, “Bizim insanız da arazisi ile duygusal bağ kuruyor. İnşallah toplulaştırma daha da hızlanırsa çiftçimizin geliri de köylerdeki insan sayısı da artacaktır. Bu konuda da İl geneli olarak birlikte çalışmalı tüm taraflar elimiz taşın altına koymalıyız.” Şeklinde konuştu.

‘KAZ TİRİDİNE COĞRAFİ İŞARET YOLDA’

KÜTBO’nun almış olduğu Coğrafi İşaret tescilli ürün sayısının 10 Kütahya’nın coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 18’e çıktığını belirten Gültekin, “Kütahya’mızın bilhassa Aslanapa Altıntaş ve Çavdarhisar bölgelerinde yaygın olarak yapılan Kaz Tiridi’ne 19. Coğrafi işaretimiz yolda ise yolda. Tescil bugün yarın gelecek.” Dedi.

2023 Yılı Beklentilerini de açıklayan Gültekin şu ifadeleri kullandı: “Tarımsal üretim planlamasının bir devlet politikası haline getirilmesi. Aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için kadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi. Bitki ve hayvan hastalıkları ile etkin mücadelede yerli ilaç ve aşı üretiminin teşvik edilmesi. Mera niteliği taşıyan alanların tespit ve tahdit çalışmalarının ivedilikle tamamlanması, üreticiler ve üretici örgütlerine tahsis edilmesi, mera ıslahında kullanılacak bitki tohumları geliştirme çalışmalarının teşvik edilmesi. Gıda ve yem güvenliği, halk sağlığı, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahını sağlamak amacıyla tohumdan sofraya tüm zincirde etkin bir izlenebilirlik sağlanması ve etkinliğinin artırılması.

10 Ocak çalışan gazeteciler Günü dolayısıyla bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, KÜTBO’nun basın mensuplarını onurlandırdığını ifade etti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *