FAİZ DÜŞÜYOR KONUT UÇUYOR

488

Yeni Evim Konut Kampanyasının ardından artan konut fiyatlarına dikkat çeken Altın Emlak Kütahya Temsilcisi Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, kampanyanın işlevsel olması için satıcıya gelir vergisi muafiyeti ve beyan affının şart olduğuna değindi. Uzman, daire fiyatlarının belirlenmesi için bir komisyon kurulması gerektiğini de belirtti.

Orta gelirlinin düşük faizle ev sahibi olmasını amaçlayan Yeni Evim Konut Kampanyasına başvurular başladı ancak kampanya ile birlikte ev fiyatları da arttı. Altın Emlak Kütahya Temsilcisi Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, kredi kampanyası açıklandıkça ev fiyatlarını artıran bu kısır döngünün nasıl aşılacağını anlattı.

‘GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ VE BEYAN AFFI ŞART’

Kampanya açıklanmadan önce 1 Milyon 650 TL olan sıfır bir daire fiyatının 1 Milyon 850 TL’ye çıktığını belirten Kenan Uzman, “ Aradaki fark yüzde 12 artışı bunun üstünde yapan da var” dedi. Kütahya’da 0 ev sayısının az olduğunu ve müteahhitler taşerona iş yaptırdığını ifade eden Uzman, “Taşeronların müttehitlere kestiği bir fatura üstüne büyük bir vergi çıkıyor. O fatura miktarından dolayı müteahhit diyor ki “Ev 2 Milyon TL ben en fazla 1 Milyon TL kredi kullandırabilirim”. Kampanya ile normalde yüzde 10 peşinatla ev sahibi olabilirisiniz yani 2 milyonluk bir ev aldığınızda 1 milyon 800 bin TL ödeme şartlarına haizseniz kredi kullanabilirsiniz. Müteahhitler ister istemek bu yüksek vergi yükünden kaçınmak istiyorlar.” Dedi. Bu kampanyanın amacına ulaşması için satıcılar için gelir vergisi muafiyeti ve beyan affının şart olduğuna vurgu yapan Uzman, bu olmadan kampanyanın amacına yeterince ulaşamayacağını belirtti.

‘KOMİSYON OLUŞTURULMALI’

Daire fiyatları için bir komisyon oluşturulması gerektiğinin de altını çizen Uzman, “Bu komisyon tarafından belirlenecek bölgesel rayiç fiyat uygulanmalı, fiyatlar onun üzerine çıkmamalı 2 milyonluk evde 82 bin TL, 1 milyonluk evde 42 bin TL tapu harcı çıkıyor. Tapu harcında yüzde 50 indirim sağlanmalı. Bu eksiklikler nedeniyle insanlar yeni dairelere ulaşmakta zorluk çekiyor.” Dedi.

‘İKİNCİ ELDE DE AYNISI OLACAK’

İkinci elde de benzer bir kampanya başlayabileceğini dile getiren Uzman, “Orada da fiyatlar artacak, hep böyle oldu böyle olacak. Bu kontrol altına alınmalı.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *