TARİHİN TÜM KATMANLARI AİZANOİ’DE GÖRÜNECEK

379

A Haber’in Türkiye’nin değerlerini tanıttığı Anadolu Diyarı programında Aizanoi Antik Kenti kazılarında ortaya çıkarılan buluntular hakkında bilgi veren Vali Ali Çelik, “Buradaki tüm tarihi ve kültürel katmanları iç içe geçireceğiz.” Şeklinde konuştu.

Son dönemde yürütülen kazı çalışmalarıyla adını tüm dünyaya duyuran Aizanoi Antik Kenti bu kez de A Haber’in sevilen programı Anadolu Diyarı’nda tanıtıldı.

BİN 158 KALINTI BULUNDU

Tüm Türkiye’yi karış karış gezen Anadolu Diyarı Kütahya bölümü yayınlandı. Kütahya’nın tarihi, turistik, kültürel değerlerinin anlatıldığı programda Aizanoi Antik Kent’e de geniş yer ayrıldı. Bu yıl 2 bin 158 kalıntının bulunduğu Aizanoi Antik Kent’in henüz yüzde 10’unun günyüzüne çıktığı açıklandı.

Antik kentin gün yüzüne çıkarılmasında büyük emeği olan Vali Ali Çelik’in de görüşlerini aktardığı programda yeni kazılarda ortaya çıkarılan buluntulara dikkat çekildi.

Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’nın bulunduğu UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Aizanoi Antik Kent hakkında bilgi veren Vali Ali Çelik, “A Haber’in sevilen programı Anadolu Diyarı, bu hafta Aslanapa ve Çavdarhisar’daydı. Aizanoi Antik Kenti’mizi bahara hazırladığımız bugünlerde, antik kentte devam eden çalışmalarımızı Ata Gündüz Kurşun’a anlattık.” Dedi.

TANITIMA SANAL GERÇEKLİK HAMLESİ

Yapılan çalışmaların antik kentteki kültürel dokuyu bütünleştirerek bir sunuma dönüştürme hedefi taşıdığına dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Burası çok uzun yıllar insanların önemli bir yaşam alanı olmuş.” Dedi. İnternet altyapısının geliştirildiği tarihi kentte turistler için yapılan çalışmalara değinen Vali Ali Çelik, “Sanal gerçeklik gözlükleri ile ziyaretçiler bulunan yapıların bütünleştirilmiş halini o dönemdeki haliyle görebilecekler.” İfadelerini kullandı.

Antik dönemde 170 bin kişinin yaşadığı Aizanoi Antik Kent’te şu anda Çavdarhisarlı vatandaşların yaşdığını dile getiren Vali Ali Çelik, “Birçok alanda evlerimiz var kültürlerini bu antik alan ile bütünleştirmişler. 12 evin restorasyonu devam ediyor. Buradaki tüm kültür katmanlarını iç içe geçireceğiz.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *