KONTROL ALTINA ALINMASI GEREK

368

Son dönemde velilerin korkulu rüyası haline gelen akran zorbalığı hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, akran zorbalığı ile mücadele özellikle okul yönetimine büyük görev düştüğünü ifade etti. Yoşumaz, ortak katılımlı aktivitelerle öğrenciler arası gruplaşmanın kontrol altına alınması gerektiğine değindi

Bir veya bir grup çocuğun aynı yaş grubundaki bir veya birden fazla çocuğa, kasıtlı ve sistematik olarak psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet uygulaması olarak tanımlanan akran zorbalığı okul çağındaki çocuklarda büyük ruhsal sorunlara yol açabiliyor.

‘İLK ADIMI GRUPLAŞMA’

2010’dan beri Kütahya’da hizmet veren Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, akran zorbalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. Akran zorbalığının okullardaki yaygınlığına dikkat çeken Yoşumaz, okullarda daha önce arkadaş olan öğrenciler gruplaşmasının akran zorbalığının ilk adımı olduğunu ifade etti. Yoşumaz, “Kendini bir sebeple avantajlı hisseden kişi ya da kişiler, kendilerinde gördükleri avantajın bulunmadığı kişi ya da grubu dışlıyor. Bu dışlama sistematik hale geldiğinde ise istismara kadar gidebiliyor” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK AKTİVİTELER ŞART’

Akran zorbalığı ile mücadele özellikle okul yönetimine ve idarecilere büyük görev düştüğünü ifade eden Yoşumaz, “Okullarda çocuklar arasındaki gruplaşmayı bitirmeleri lazım. Bu da ortak katılımlı aktivitelerle mümkün olur” ifadelerini kullandı. Velilerin akran zorbalığı hakkında bilinçli olması gerektiğini de belirten Yoşumaz, “Çocuğu zorbalığa maruz kalan veli okul yönetimi, öğretmen ile iletişime geçmek yerine veli whatsapp grubundan şövalyelik yapıyor.” Şeklinde konuştu.

AKADEMİSYENLER DEVREYE GİRECEK

Son dönemde farkındalığın arttığı akran zorbalığı ile mücadele etmek için adım atan Milli Eğitim Bakanlığı okullarda tüm kademelerde “akran zorbalığı”, “siber zorbalık”, “psikolojik sağlamlık” gibi konuları içeren yeni farkındalık ve psikoeğitim programlarını uygulamaya koydu. Zorbalığa karşı sıfır tolerans ilkesini benimsediklerini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akademisyenler, okul yöneticileri ile rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan oluşan 100 katılımcı ile ‘Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı’ konulu çalıştayı düzenleneceğini açıkladı.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *