KÜTAHYA DİVAN ŞİİRİNİN MERKEZLERİNDEN BİRİ

434

Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Hıdır Yıldırım Şehit Selim Cansız AİHL öğrencilerine “7 Güzel Adam” olarak bilinen edebiyatçılardan biri olan Mehmet Akif İnan’ın hayatını anlattı. Yıldırım, Divan şiirinin teşekkül ettiği en önemli merkezlerden birinin Kütahya olduğunu vurgulayarak “Germiyan Sarayı’ında divan şairleri bulunmaktadır” dedi.

Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve bir gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları’nın 14. programı okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Hıdır Yıldırım oldu.

“Şair. Mütefekkir, Mücahit: Mehmet Akif İnan” başlığında tertip edilen konuşmada, ülkemizin son iki yüz yıldır yaşadığı kültürel ve siyasi değişimler ele alınarak bu değişimlerin edebiyatımıza etkisi ve bu etkiler karşısında Mehmet Akif İnan’ın tavrına değinildi.

‘YAZARLAR ÇAĞIN TANIĞIDIR’

Yazarın çağının tanığı olduğunu belirten Yıldırım, “Her yazar, yaşadığı dönemden etkilenir. Biz de millet olarak önemli olaylar yaşadık. Karlofça Anlaşması ile birlikte askerî kayıplar başladığı için ilk yenilikler de askerî alanda gerçekleştirildi. Tanzimat da bu değişikliklerde önemli bir dönüm noktası oldu. Mehmet Akif İnan da Tanzimat konusuna sıkça değinir. Belli bir zaman sonra da Batı’da ne varsa bize getirilir. 1950’li yıllardan sonra bazı fikir adamlarımız Batı’ya özenmenin karşısında durur. Batı’nın dönüştürücü ve değiştirici gücüne karşı çıkar. Özellikle Necip Fazıl’ın 1943’ten itibaren çıkarmaya başladığı Büyük Doğu dergisi Batı’ya, Batıcılığa karşı çıkmıştır.” İfadelerini kullandı.

‘LİSE ARKADAŞLARI 7 GÜZEL ADAM’

M. Akif İnan’ın çocukluğu ve gençliğinin bu değişimlerin yaşandığı bir döneme denk geldiğini ifade eden Yıldırım, “Urfa’da doğmuştur. Urfa, Divan şiirinin aktif olarak yaşadığı bir şehirdir. Son temsilcisi Kazancı Bedih olan sıra gecelerinde Fuzuli ve diğer divan şairlerinden gazeller okunur. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki Divan şiirinin teşekkül ettiği en önemli merkezlerden biri de Kütahya’dır. Germiyan Sarayı’ında divan şairleri bulunmaktadır. M. Akif İnan da muhatap olduğu bu kültür ortamını benimsemiş ve divan tarzı şiirler yazarak yazı hayatına başlamıştır. Maraş Lisesi, M. Akif İnan için önemli bir kavşaktır. Orada, bugün 7 güzel adam olarak bilinen arkadaşlarıyla tanışır. 1961 yılında Ankara’ya gider. Üniversiteye kaydolur. Öğrenciliği 11 yıl sürer. Çeşitli işler yapmıştır. Hilal dergisinde, Türk Ocakları’nda çalışmıştır. Mezuniyetinin ardından Uşak İHL’ye öğretmen olarak atanır. 1975’te Ankara’ya atanıp 2000 yılına kadar öğretmenliğe devam eder.” İfadelerini kullandı.

‘DİVAN ŞİİRİ RUHUNU ÖZÜMSEDİ’

1969 yılında Nuri Pakdil öncülüğünde yayın hayatına başlayan Edebiyat dergisi ekibine dahil olduğuna değinen Yıldırım, “Yine bu tarihten önce yayınladığı şiirleri kitaplarına almaz. Şiir anlayışını bu tarihten itibaren netleştirir. O dönemde eserlerine divan, divançe gibi isimler veren yazarlarla ilgili şu değerlendirmeyi yapar. Divan şiirinin ruhunu, anlayışını bilmeden eserine divan ismini vermek doğru değildir. M. Akif İnan şiirine baktığımızda Divan şiirinin ruhunu özümsediğini, divan şiiri ile aynı kaynaklardan beslendiğini, bunları modern bir üslupla okura sunduğunu görürüz.” Dedi.

Son bölümde öğrencilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, öğrencilerin Akif İnan ile ilgili sorularını cevapladı. Şehit Selim Cansız AİHL öğrencileri de Hıdır Yıldırım’a teşekkür ederek okul dergisi Başköşe’yi hediye etti. Programı ilgiyle takip eden öğrenciler ve öğretmenler programdan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *