TAŞ MEKTEP OKUL OLARAK KALACAK

554

Kütahya Lisesi restorasyonunun Ekim’de tamamlanacağını müjdeleyen Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Taş Mektep’in Kütahya Lisesi olarak kalacağının altını çizdi. Başyiğit, EML alanına yapılacak Bilim Sanat Merkezi’nde hem bilimsel etkinliklerin yapılacağını hem de insanların çocukları ile keyifli vakit geçireceğini ifade etti

Kütahya Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Programa Kütahya Gazeteciler Cemiyeti ve Kütahya’da görev yapan basın mensupları katıldı.

OKUL GÜÇLENDİRMELERİNDE SONA GELİNDİ

Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, 2022 yılı eğitim yatırımları ve 2023 hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Okullardaki deprem güçlendirme çalışmalarında sona gelindiğini belirten Başyiğit, güçlendirmesi yapılacak 8 okul kaldığını onların da en kısa zamanda tamamlanacağını dile getirdi.

Yıkılan Endüstri Meslek Lisesi alanına yapılacak Bilim Sanat Merkezi’ne dair bilgi veren Başyiğit, İl Özel İdaresi ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalan protokolle ile iş birliği halinde yapılacak merkezin iç donatımını ise TÜBİTAK’ın üstleneceğini duyurdu.

‘KÜTAHYALI KEYİFLE VAKİT GEÇİRECEK’

Toplam 38 bin metrekarelik içinde bisiklet yolu, sulu zeminler, çocuklar için eğlenceli alanlar, survivor parkurları, bitki labirentleri bulunacağını ifade eden Başyiğit, “Hem bilimsel etkinliklerin yapıldığı hem de insanların çocukları ile keyifli vakit geçirdiği bir alana dönüştürmek istiyoruz. 2023 yatırım programımızın açıklanması bekliyoruz açıklanınca hemen ihale iznini alıp nisan mayıs ayında başlayacağız. İçinde yeşil alan harici sadece küçük bir kafeterya yer alacak.” Dedi. Alana aynı zamanda 8 derslikli küçük bir anaokulu da yapılacağını açıklayan Başyiğit, “Çünkü şehrin merkezinde okul öncesi okul yok. En yakın bir tarafta Hediye Güral Anaokulu, batıda hastaneye çıkarken Çinigar ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Anaokulu var. O yüzden 4 bin metrekarelik alana tam köşeye, bahçeyi ayırmadan bir anaokulu yapacağız. İhale hazırlıkları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

RESTORASYON EKİM’DE TAMAMLANACAK

Kütahya Lisesi restorasyonunun Ekim ayında tamamlanacağını müjdeleyen Başyiğit, şu ifadeleri kullandı: “Esas ağır olan güçlendirme kısmı hemen hemen tamamlandı. Binanın içi komple soyulmuş durumda. Taş Mektep Kütahya Lisesi olarak kalacak. Yanındaki 4-5 katlı binada yıkılacak. Bizim oradaki sınıfın içinde bir Eğit Tarihi Müzemiz vardı, o müze tekrar aktif hale gelecek.”

‘KENDİ HEDEFİMİZİ AŞTIK’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılında Halk Eğitim kurslarında 90 bin kursiyer hedefi koyduğunu belirten Başyiğit, “Ancak biz öncesinde zaten kendimize 100 bin hedefini koymuştuk. 2022 yılı 31 aralık günü itibariyle toplamda 130 bin 482 kursiyere ulaştık 2023’de de 2022 hedefimizin üstüne çıkmak istiyoruz.” Dedi. Bu kurslar ne kadar çok vatandaşa kendileri için onur kaynağı olduğuna değinen Başyiğit, öğrenmenin yaşı olmadığına ve beşikten mezara devam ettiğine değindi.

2022 yılının yatırım programı açasından yoğun geçtiğini ifade eden Başyiğit, “Yatırım Programımızda 52 yatırımımız var. 2022’de 13’ünü tamamladık. 18’i devam ediyor. 4 tane yarım kalan yatırımımız vardı onların da ihale olurları dün geldi. 258 derslik, 4 atölye, 1 pansiyon, 1 spor salonu yatırımı tamamlandı. Bizim en büyük yatırımlarımızdan birisi Kütahya mesleki teknik Anadolu Lisesi; Maliye’nin yanındaki termik lojmanlarının olduğu alanda yapılıyor 24 derslik 4 atölye 100 öğrencilik pansiyon kapalı spor salonu ve kantin birimlerinden oluşan 7 bina yapıyoruz. İnşaat hızla devam ediyor 2024 yılında hizmete girecek” şeklinde konuştu.

‘İLK ÜÇ İLDEN BİRİ KÜTAHYA’

İlk etapta 12 köyde yeniden okul öncesi ya da ilköğretim sınıfı açtıklarını belirten Başyiğit, “Bunların içine birer tane de halk eğitim kurs merkezi yerleştirdik. 12 köy yaşam merkezi açtık. Bugün bu sayı 37 yeni köy yaşam merkezi daha oluşturarak 49’a ulaştı. Bu sayı daha da artacak. Köylerde kullanılmayan okul binalarımızı muhtarlıklarla beraber İl Özel İdaresi desteği ile bakım ve onarımlarını yaparak halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Köyde atıl pejmürde bir okul binası görüntüsü bizi son derece rahatsız ediyor ve üzüyor. Muhtarlıklara sosyal kültürel amaçlı olarak; açık olmayan okul binalarını devreden ilk 3 ilden birisi de Kütahya” ifadelerini kullandı.

6 Şubat tarihinde Kütahya’da tüm okul öncesi öğrencilerine ve taşıma merkezlerinde eğitim gören öğle yemeği kapsamında olmayan öğrenciler olmak üzere 30 bin öğrenciye ücretsiz öğle yemeği vereceklerini dile getiren Başyiğit Kütahya’da kütüphanesiz okul kalmadığını kitap sayısının ise 540 binlere ulaştığını açıkladı. 44 saatlik Aile Okulu programı kapsamında başlattıklarını 58 kursa 8 bin 215 velilinin katıldığını dile getiren Başyiğit, 2023’te bu sayıyı artıracaklarını ve tüm velilerin bu kurslara katılmasını hedeflediklerini belirtti.  Bakanlığın 1 milyon çırak hedefine Kütahya’da 8 bin 3 çırak ile katıldıklarını ifade eden Başyiğit, 2022’nin başında çırak sayısının 483 olduğunu 1 yılda yüzde Bin 600 artış yakalandığını vurguladı.

‘TEK BİR ANAOKULU ÇOCUĞUNUN YAŞADIĞI KÖYLER VAR’

Okul öncesi eğitimde Kütahya’da bir seferberlik başlattıklarına değinen Başyiğit, “Okullaşma oranımız yüzde 98lere ulaştı. Ama hedefimiz yüzde 100 ve okul öncesi eğitim almayan bir tek çocuk kalmaması. Bizi bu süreçte en çok köyler bizi zorluyor. Köyde 2-3 çocuk varsa bir servisle o çocukları merkezde toplama durumu söz konusu ama maalesef bazı köylerde okul öncesi çağında tek bir çocuk yaşıyor bu gibi durumlarda bazen çaresiz kalıyoruz tek bir çocuğun okul öncesi eğitimi için çözüm bulmaya çalışıyoruz.”dedi. Başyiğit, okul öncesi eğitim alan insanların akademik anlamda ve hayatlarında daha başarılı olduğuna dikkat çekti.

‘SINIF MEVCUDU ORTALAMASI 18 ÖĞRENCİ’

2023’te yatırıma dönüşmemiş 18 işlerinin daha temelini atacaklarını vurgulayan Başyiğit, “2024 başında bunları bitirmeyi planlıyoruz.  Devam eden 22 okulumuzun da inşaatı 2023’te bitecek”dedi. Başyiğit, 2024 yaz tatili bittiğinde Kütahya’da eğitim altyapısının yüzde 99’u tamamlanacağını belirtti. Sınıf mevcudu ortalamalarının temel eğitimde 16 ortaöğretim 18 olduğunu açıklayan Başyiğit, akademik camianın ideal sınıf büyüklüğünü 24 olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. Başyiğit, Kütahya’nın akademik başarı hakkında da şu ifadeleri kullandı: “Türkiye genelinde LGS ve YKS baz alındığında Kütahya iyi bir yerde. Bakanlık il sıralamasını açıklamıyor. Ama bizim hedefimiz ilk 10 il içinde sürekli bulunmak. Ben elimdeki verilerden ilk 10 il içinde veya çok yakınında olduğumuzu düşünüyorum.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *