‘ANADOLU’NUN TARİHİ KENTİ KÜTAHYA’DAN ÜLKEYE YAYMAK GEREK’

879

Hem Türkiye’nin hem de 96 yıllık KUTSO tarihinin ilk kadın TSO Başkanı olmasının hem gurur verici hem de düşündürücü olduğunu vurgulayan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “eşit birey” alanında her zaman mücadele ettiğini, Anadolu’nun bu tarihi kentinden başlayarak bu hedefi ülkeye yaymak gerektiğini vurguladı

Gazete Oksijen’e röportaj veren Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı, Gürok Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, önemli açıklamalarda bulundu.

Kütahya’dan dünyaya açılan bir sanayi devi Gürok Grup, sofra cami ve cam ambalajda dünya çapında bir oyuncu oldu. Avrupa’nın 5’inci büyük sofra cam markası LAV’ı üreten, Maldivler’e lüks segmentte  otel yatırımları yapan Gürok Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat,  Gürok faaliyetleri dünyadaki ekonomi gelişmelerin Türkiye’ye etkisini anlattı.  

‘YENİ YATIRIMLAR İÇİNDEYİZ’

Kütahya’da 1948 yılında başlayan üretim serüvenlerinde 75’inci yıllarını yaşadıklarını ifade eden Güral Argat, Gürok markasının yenilikçi yönüne dikkat çekti. Güral Argat, “Sınırsız düşün, cesur davran ve iyi yap” mottomuz.” İfadelerini kullandı. 25 yıl önce kurdukları LAV markası ile ayaklı bardaklarda dünyada bir numara olduklarını ifade eden Güral Argat, “Bizden iyisi yok. AB ülkelerinde markamız çok iyi biliniyor. Amerika’da da yeni atılımlar içindeyiz. Kütahya’da cam ve cam ambalajda lider bir üretim tesisimiz var. En büyük ihracatçıyız 140 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretiminizin yarısını yurtdışına gönderiyoruz. Bir numaralı ihracat pazarımız AB ülkeleri.” Dedi. 2015 yılında sofra camı üretiminden edindikleri birikimi ile GCA’ya (Gürok Cam Ambalaj) taşıdıklarını dile getiren Güral Argat,  “Cam ambalaj işi tonaj olarak büyüyor Geçen yıl ikinci yatırımımızı tamamladık Cam ambalajda günlük 400 ton kapasiteye geldik” İfadelerini kullandı.  

Hem pandemi hem de Rusya-Ukrayna Savaş sonrasında ortaya çıkan enerji krizi nedeniyle ekonomide zorlu bir dönemden geçildiğine değinen Güral Argat, savaşın dünyada küresel ekonomiyi derinden etkilediğine dikkat çekti.  Enerji fiyatlarındaki global artışın Türkiye’ye de yansıdığını belirten Güral Argat, “Biz hala dünya için üretim üssüyüz. Her şey üretiliyor ülkemizde. Bu Türkiye açısından olumlu bir gelişme gibi duruyor. Bunu Türkiye dinamik yapısıyla bir fırsat olarak kullanabilir. Unutmamak lazım ki navlun fiyatlarının düşmeye başlamasıyla Çin güçleniyor. Gevşemeden rekabette verimlilik odaklı olmaya devam etmeliyiz.” Dedi.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVEN DUYUYORUZ’

Bu zorlu dönemleri atlatmak için yapılacak çok iş olduğuna değinen Güral Argat, “Herkesin üstüne düşenleri yapması, sorumluluk alması gereken bir dönemden geçiyoruz. Biz kendi adımıza Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenle katma değer üretim yapmanın peşindeyiz. Farklı kanallarda 50 farklı ürün çeşidi, 10 bin adedin üzerindeki stok hacmimizle ve her geçen gün daha da yükselen satış ivmemiz ile sofra cam alanında ABD pazarında sektörün önemli bir oyuncusu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” İfadelerini kullandı.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı seçimine tek aday olarak girdiklerini dile getiren Güral Argat, şu ifadeleri kullandı: “Hem Türkiye’nin hem 96 yıllık KUTSO tarihinin ilk kadın TSO Başkanı olarak göreve layık görüldüm. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü yılın idrak edeceğiz. Ülkemizde ilk kadın sanayi ve ticaret odası başkanı olmam hem gurur verici hem de düşündürücü…”

‘HEDEF TÜM SEKTÖRLERDE YÜZDE 50 KADIN İŞGÜCÜ’

 “Bir kadın olarak, bir kadın girişimci olarak, öncelikle bu “eşit birey” alanında her zaman mücadele ettim, bu yeni konumumda da önce kadın diyerek görevlerimi ifa edeceğim… Anadolu’nun bu tarihi kentinden başlayarak bu hedefi ülkeye yaymak gerekiyor. TÜSİAD’ın yıllar öncesindeki mottosu önemli bir tespiti işaret ediyor; “Tek kanatla uçulmaz. İş dünyasında kadın çalışanların artması ve kariyer yolculuklarının desteklenmesi için yaptıklarını da açıklayan Güral Argat, “Bu konuda grubumuzda yönetici pozisyonundaki kadın çalışan oranımız yüzde 32. Erkek işi olarak görülen birçok pozisyonda kadın çalışanlarımız var, cam ambalaj üretiminde kadın operatörlerimiz var. Vardiya müdürü olarak görev yapan, kiremit sektöründe çalışan kadın çalışanlarıma mevcut. Yapı firmamızın genel müdürü kadın, otellerimizden birinin genel müdürü kadın. LAV markasında kadın çalışanların oranı yaklaşık yüzde 50’ye ulaştı. Tüm sektörlerimizde bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak en önemli hedeflerimizden biri.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *