‘KISMİ YAĞIŞLAR DEĞİL DİZ BOYU KAR OLMALIYDI’

405

Kütahya’nın ve Türkiye’nin bir iklim kayması krizi yaşadığını ifade eden TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, “Bu hafta sonu kısmi yağışlar olsa da bizim şu an diz boyu kar içinde yaşamamız gerekliydi. Asırlardır var olan mevsimlerin kaymasına sebep olduk. Yağış gerekli olduğu değil, olmadığı dönemlerde yaşanıyor” Şeklinde konuştu.

Bu kış küresel iklim değişikliği dediğimiz olayın en somut örneğini yaşadığımızı belirten TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, “TEMA bunu yıllardır söylüyor, kamuoyunda bu günlerin yaşanmaması için bir bilinç oluşturmaya çalışıyordu” ifadelerini kullandı. 2030’lu yıllarda küresel iklim değişikliğini en yoğun şekilde yaşayacağımız bir döneme yaklaştığımızı ifade eden Satılmış, “Tam anlamıyla bir küresel iklim değişikliği krizi yaşanıyor” dedi.

‘MEVSİMLER KAYDI’

Asırlardan beri aynı düzenlene yaşanan mevsimlere dikkat çeken Satılmış, “Bizim kış aylarımız belliydi. Ülkemiz 4 mevsimin 4’ünü de sırasıyla yaşardı.” Dedi. Satılmış, şimdi bu mevsimler kaydığını ve mevsim geçişi diye bir şey kalmadığını belirtti.

İklim değişikliğinin gelecek için yokluk kıtlık ve yaşanılması çok daha zor bir hayat anlamına geldiğine değinen Satılmış, “Bunun için az tüketmeli karbon salınımını elimizden geldiği imkânlar ölçüsünde minimum seviyeye indirmeliyiz. Her şeyde tasarrufu öncelemeliyiz. Doğamızı çevremizi kirletmeden ve doğamızın yeşil örtüsünü koruyarak artırarak ancak bu felaketlerin üstesinden gelebiliriz. Eğer buna uyarsak belki bir geri dönüşü olabilir en azından bu süreci durdurmak mümkün olabilir. Aksi halde çok daha vahim yıllar yaşayacağız.” İfadelerini kullandı.

‘KIŞ GELMEDİ DİYE SEVİNEN

İNSANLARI HAYRETLE İZLİYORUM’

Şimdi ülkemizde sözde bir bahar yaşandığını ve bundan mutlu olan insanlar olduğunu korkuyla, hayretle izlediğini ifade eden Satılmış, “Aslında oturup üzülmemiz gerekir. Mevsimlerin karışmasına ve kaymasına sebep olan bir sürü faktör var. Biz bu faktörleri irdelemeliyiz. Bu doğanın dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor. Doğa bozulunca mevsimler kayıyor. Gerekli olmadığı dönemlerde yağış oluyor, gerekli olmadığı dönemlerde kar ve yağış alamıyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘DÜNYAYI BİZ BU HALE GETİRDİK’

Bu hafta sonu kısmi yağışlar yaşansa da şu an diz boyu kar içinde yaşıyor olmamız gerektiğini vurgulayan Satılmış, şu ifadeleri kullandı. “Şimdi tam da zamanı; biz bunu yaşayacağız ki su kaynaklarımız bundan beslenecek, doğamız canlanacak, tarım ürünlerimiz bu iklim düzeninden olumlu etkilenerek geleceğimizi sürdürebilir hale geleceğiz. Ama maalesef müthiş bir iklim kayması var. Biz bunun da sebebinin küresel ısınma olduğunu söylüyoruz. Bu dünyayı bu hale biz getirdik, aşırı kirlik karbon salınımı aşırı tüketim getirdi. Bunun içinde çok geldi geçti zamanı ama bir an önce herkese üstüne düşeni yapmalı ve az tüketmeli.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *