SON YAĞIŞLAR HAREKETLENDİRSE DE BARAJLARDA DURUM KÖTÜ: SU SEVİYESİ YETERLİ DEĞİL

480

Beşkarış, Hasanlar, Enne ve Kureşyler Barajındaki su seviyesi alarm veriyor. Son yağışlar su seviyesini az da olsa artırsa da vatandaşların umudu ilerleyen günlere kaldı.

 ‘8-10 METRE İNMİŞ

Kütahya’daki Beşkarış, Hasanlar, Enne ve Kureşyler Barajındaki doluluk oranı kurak geçen kış mevsimini gözler önüne serdi. Son yağışlarla birlikte Enne Barajı’ndaki su seviyesinin az da olsa yükselmeye başladığını ifade eden Enne Mahallesi Muhtarı Erol Kucak, “Bu yağışlar biraz daha etkili olursa daha da dolar.” Dedi. Geçen sene bu zamanlar seviyenin daha yüksek olduğuna değinen Kucak, “Su seviyesi yaşanan kuraklığı gözler önüne seriyor. Barajın seviyesinde önceki senelere göre 8-10 metre iniş var. Çünkü kış yağışları etkili olmadı.” Dedi. Beşkarış Barajında yüzde 30’luk bir doluluk oranı olduğunu belirten Beşkarış Köyü Muhtarı Erdal Vidinlioğlu, “Şu anki yağışlar haftasonu da devam ederse muhakkak etki eder. Kış mevsimi kurak geçse de yetkililer büyük bir sıkıntı olmayacağını açıkladı” ifadelerini kullandı. 

‘BÖLGE 4 YILDIR YAĞIŞ ALMIYOR’

Kureyşler Barajında seviyenin yüzde 11 civarında olduğunu belirten Kureyşler Köyü sakini Bahattin Demircan, “Zaten geçen sene tarımsal sulama için su verilemedi. Bu sene de su yine aynı seviyede. Bu sene de sulama suyu verilemeyecek. 4 yıldır bölge yağış almıyor, hep kurak gidiyor. Bu yüzden barajda su seviyesi az. Sulama konusunda vatandaş bilinçsiz, damlama sulama yerine suyu kendi saldı vatandaş.” Dedi. Sulama bilinci için vatandaşın uyarıldığını ifade eden Demircan,  belediye ve DSİ’nin sulamayı kontrol altına alması gerektiğini belirtti. 

‘GEÇEN SENE BU ZAMANLAR TAMAMEN DOLUYDU’

Böyle giderse sulama sorunu yaşayacaklarını vurgulayan Hasanlar Köyü Yenice Doğanlar Sulama kooperatif Başkanı Erol Çınar, şu ifadeleri kullandı: “Barajın bizim kullanacağımız kısmının yarısı dolu. Çünkü buranın 45 metre yüksekliği var şu anda 6 metresi boş. Asıl su hacminin olduğu yer yani sulama için kullanacağımız asıl yer boş. Zaten barajların altı dar üstü geniştir. Barajın hemen hemen yüzde 60’ı dolu. Geçen sene bu zamanlar tamamen doluydu, su üstünden aştı aşıyordu. Kütahya’nın en kurak zamanlarından birini yaşıyoruz. Dağlarda kar da kalmadı ama bizim burada yağışlar genelde baharda olur. 3-4 gün önce güzel bir yağmur yağdı onun suyu geliyor. Allahtan ümit kesilmez belki yağış gelir dolar barajlarımız”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *