TÜRKİYE VE MACARİSTAN AYNI KÖKÜN FARKLI KOLU

331

Macaristan halkının Cumhuriyet uğruna verdiği Bağımsızlık Savaşı’nın 175. Yıldönümü iki ülkenin dostluğunun sembollerinden biri olan Kossuth Müzesi’nde kutlandı. Macaristan Fahrikonsolosu İsmet Güral, Macar halkı ile tarihten gelen birlik beraberliğin devam etmesini diledi.

ÖZGÜRLÜK SAVAŞININ 175. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Macaristan’ın Özgürlük Savaşının 175. Yıldönümü Anma Töreni Kossuth Müzesi’nde gerçekleştirildi. Programa Vali Vekili Mustafa Güney, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Macaristan Fahrikonsolosu İsmet Güral, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Attila Pintér, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kırbaç, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, kurum müdürleri katıldı.

Kütahya Vali Vekili Mustafa Güney, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Attila Pintér, Macaristan Fahrikonsolosu İsmet Güral ve Kütahya Belediye Başkanı Prof.Dr. Alim Işık Lajos Kossuth anıtına çelenklerin sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve iki ülke milli marşlarının okunması ile Türk ve Macar Bayrağı göndere çekildi.

Lajos Kossuth’un ülkesinde özgürlük mücadelesi verirken Kütahya’ya geldiğini belirten Macaristan Fahrikonsolosu İsmet Güral, Kossuth’un misafir olduğu Macar Evi’nde Macar Anayasası’nın ilk temellerini kaleme aldığını, Türkçe – Macarca sözlük hazırladığını ve özgürlük mücadelesini anlatan mektupları farklı ülkelere yolladığını belirtti.

‘KARDEŞLİĞİMİZİN TARİHİ ÇOK ESKİ’

Türkler ve Macarların birçok konuda birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde hareket ettiğini belirten Güral,  “İstanbul fethinde kullanılan topları Macar Urban Usta dökmüştür. Macaristan’ın NATO üyeliğine ilk desteğini ülkemiz verirken 15 Temmuz hain darbe girişiminde Macaristan Türkiye’ye desteğini ilk gösteren ülkelerden biri olmuştur.” İfadelerini kullandı. 6 Şubat tarihli depremlerde yaşanan acılara da değinen İsmet Güral, “Biz aile fertlerinin bir kısmı ile fuardaydık ilk uçakla ülkemize döndük. Çünkü ülkemizde görevimiz başında olmalıydık. Salı günü deprem bölgesine arkadaşlarımızı gönderdik. İlk günden beri orada olan Valimizin yönlendirmesi ile faklı konularda yardımlarımızı sürdürüyoruz. Pek çok devlet bize yardımcı olurken yine ilk yardım edenlerden biri Macaristan oldu. 26 saat sonra Macar arama kurtarma ekipleri Türkiye’ye giriş yaptı. Daha sonra sayıları 167’ye kadar çıkan ekipler, 35 insanımızı enkazlardan sağ çıkardı. Güral Seramik’ten arama kurtarma eğitimi almış 11 arkadaşımızı bölgeye yolladık, çok sayıda vatandaşımızın hayatını kurtardılar” dedi.  Çalışma arkadaşlarını tebrik eden Güral, fedakârlıkları için bölgede görevli herkese teşekkür etti. Güral, Macar halkı ile tarihten gelen; günümüzde de canlı olarak yaşadığımız birlik beraberlik ve yardımlaşmanın devam etmesini diledi.

Macar halkının özgürlük ve bağımsızlık gününü kutlayan Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, “Kütahya, aynı zamanda Macaristan’ın Pécs Şehri ile kardeş şehir. Onlarla güzel projeler imza attık. Atmaya devam ediyoruz. Bu yıl 31 Ağustos – 1 Eylül’deki Macar gününe de katılmayı planlıyoruz”dedi

‘MİNNETTARIZ’

15 Mart’ın Macaristan için en önemli milli bayramlarından biri olduğunu ifade eden Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Attila Pintér, “Macarlar özgürlüklerini istediler ve istikballeri için mücadele ettiler. Özgürlükleri için hayatlarını feda ettiler. 15 Mart’ta bu özgürlüğü kutluyoruz. 1848-49 bağımsızlık savaşını hayatını kaybedenleri anıyoruz. Özgürlük savaşından bahsedildiğinde ilk akla gelen lider Lajos Kossuth olur. Macar tarihinde başka hiçbir figür bu kadar anlamlı bir mertebeye çıkmadı. Kossuth’un adı Macar halkı için büyük önem taşır. Macar halkı Osmanlı İmparatorluğu’nun Macar özgürlük savaşçılarına sağladığı yardım için minnettardır.”ifadelerini kullandı.

‘ZOR DÖNEMLER BÜYÜK İNSANLARI ÇIKARIR’

Büyük devlet adamı Lajos Kossuth’u saygı ve rahmetle andığını dile getiren Vali Vekili Mustafa Güney, Ulusların özgür toplum olma adına verdikleri mücadelelerin kolay olmadığını, büyük devlet adamlarının ise böyle zor zamanlarda ortaya çıktığını dile getirdi. Güney, “Kossuth ve dava arkadaşları, kendilerine kucak açan, aynı kökün iki kolu olan Osmanlı Devleti’ne sığınmak zorunda kalmışlardır. Dün olduğu gibi bugünde zorda kalanlara yardım etmek Türk Milletinin şiarında vardır.” Dedi. Kossuth’un anısını yaşatmak için düzenlenen müze evin, Türk-Macar ilişkilerinin derinleştirilmesine önemli katkılar sağladığına değinen Güney, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca restore edilen “Kossuth’un Anıları Müzesi”’, 1982 yılından günümüze, 41 yıldır ilimize gelen yerli ve yabancı konukların ziyaretine açık tutulmaktadır.” dedi. Program Kossuth Müzesi’nin gezilmesi ile sona erdi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *