10 BİN LİRAYI GÖZDEN ÇIKARIN

962

Kurban Bayramına 2 aydan az bir süre kalırken, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hikmet Şaylığ, kurban fiyatlarında artış yaşanabileceğini söyledi. Fiyatların hisse başı 10 bin lira olacağını dile getiren Şaylığ, et fiyatlarının artışı konusunda alınan önlemlerin yeterli olmadığını bu sebeple düşüş yaşanmayacağına vurgu yaptı.

Ramazan sonrası et satışları hakkında bilgilendirme yapan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hikmet Şaylığ, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık ve et fiyatlarının durumunu değerlendirdi.

VATANDAŞ RAMAZANDA DA ET YİYEMEDİ

Kütahya’da ramazan ayında da et satışlarında bir artış yaşanmadığına dikkat çeken Ali Hikmet Şaylığ artış yaşanmama ihtimalinin de olmadığını belirtti. Şaylığ, hayvan kesim fiyatlarında artışların çok yüksek olduğunu belirterek “Kesim fiyatlarındaki artışlar nedeniyle et fiyatlarında düşüş yaşanmadı. Tabi ki Kütahyalı ramazan da et yedi ama öncesinde de yiyebilen yedi. Ramazan öncesin de de ete erişimi zor olan vatandaş ramazanda da et yiyemedi” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında da devletin et fiyatların için düzenleme getirdiğini, indirim yaptığını hatırlatan Şaylığ “Ama hayvan piyasasında bir düzenleme yapılmadı. Hayvan piyasası tutulamıyor. Hayvan piyasası ramazandan bu yana bile artış yaşadı. Dana kesim fiyatlarından 1 ay içerisinde bile yüzde 30 artış yaşandı. Yani kesim fiyatlarındaki artışlar konusunda bir önlem alınması gerekiyor. Yoksa et fiyatındaki artışların önü kesilemeyecek” diye konuştu.

ARTIŞ HİÇBİR ŞEKİLDE ENGELLENEMİYOR

Et ve Süt Kurumu’nun bu hafta itibarıyla marketlere indirimli et temin edeceklerini söyleyen Şaylığ, bu uygulamanın ramazan ayında da yapıldığını ancak yetersiz kaldığını dile getirdi. Fiyat artışlarının önüne bu uygulama ile ramazan ayında da engellenemediğini belirten Şaylığ “Fiyatların sabit bir hale gelebilmesi için başka önlemler alınması lazım. Et Ve Süt Kurumu güzel adımlar atıyor ancak Anadolu’da yaşanan et fiyat artışı hiçbir şekilde engellenemiyor” dedi.

ANADOLU HAYVAN KESİMİNE KAPATILMALI

Et fiyatlarında düşüş yaşanması için İstanbul’da yoğun bir kesim olması gerektiğini savunan Şaylığ, Anadolu yakasını hayvan kesimine kapatıp, ithal üzerine bir yoğunluk olmasını gerektiğine değindi.  Şaylığ “Bu şekilde yapıldığında dana kesim fiyatları düşüşe geçer. Bu durumda köylü de zarar etmez, üretici de zarar etmez. Hal böyle olunca da vatandaşımız et yiyebilir. Bu şekilde olmadığı takdirde fiyatlardaki artış pek de önlenemez” ifadelerine yer verdi.

ET SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANMAYACAK

Şaylığ, Kurban Bayramı’nın da yaklaştığını hatırlatarak “Önümüzde ki Kurban Bayramı et fiyatlarına etki etse de hayvan fiyatları raiş fiyattan düşmedikten sonra kurban kesim fiyatları da en az hisse başı 10 bin lira olur” dedi. Kurban Bayramı telaşı öncesinde de geçmişte et satışlarında bir düşüş yaşandığını ancak şu an böyle bir düşüş yaşanmayacağını belirten Şaylığ sebebini şu sözlerle açıkladı; “Normalde kurban bayramı öncesi et satışları düşer. Ama şimdi yaz aylarında bayram yaşıyoruz. Tatil zamanına denk geldiği için turizm açısından da tüketim olur. Yani kurban bayramı öncesi et satış fiyatlarında düşüş bu sebepten yaşanmaz diye düşünüyorum. Düğün sezonu da geldi. Düğün sezonu da et satışlarında etkili olur her zaman.” FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *