KÜTAHYA YURTDIŞINA TEKNOLOJİ SATAMIYOR

892

İhracatta “Milli Katma Değerin” artırılması için yüksek teknolojili ürünler büyük rol oynarken; Kütahya’dan yurtdışına satılan ürünlerin yalnızca yüzde 0,21 yüksek teknoloji ürünlerden oluşuyor. Kütahya bu oranla Türkiye ortalamasının altında kalıyor.

Zafer Kalkınma Ajansının (ZAFER) 2023 Yılı Çalışma Programındaki verileri ile Kütahya ihracatının teknoloji düzeyinin Türkiye ortalamasının altında kaldığı dikkatlerden kaçmadı.

Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme yolunda imalat sanayiini yüksek teknolojili ürünlere yöneltmesi veya üretimde yeni teknolojiler kullanarak ürün bazlı katma değeri artırması hedefleniyor. ZAFER tarafından hazırlanan2023 Yılı Çalışma Programında üretimde bir ürünün teknoloji düzeyi arttıkça o üründen elde edilen katma değer de arttığı bu sebeple üretimin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere kaydırılmasının hedeflere ulaşılması adına önemine vurgu yapıldı.

İHRACATIN YÜZDE 0,21’İ YÜKSEK TEKNOLOJİLİ

ZAFER 2023 Yılı Çalışma Programında Kütahya’daki yüksek teknolojili ürün ihracatı verileri ortaya çıkardı. Yapılan hesaplamalara göre; Kütahya’daki ihracatın teknoloji düzeyine göre dağılımı; yüzde 0,21 yüksek teknoloji, yüzde 3,98 orta – yüksek teknoloji, yüzde 89,23 orta – düşük teknoloji, yüzde 6,89 düşük teknoloji olarak gerçekleşti.

Kütahya’daki ihracatın teknoloji düzeyine göre dağılımı ülke geneline kıyasla düşük kalırken çalışmada bu durumun, bölgede yüksek teknolojili ürün üretilmesi anlamında ülke geneline oranla sorun yaşandığına vurgu yapıldı. TR33 bölgesindeki tüm iller yüksek teknolojili ürün ihracatı bakımından yüzde 3,28 olan ülke ortalamasının altında kalırken orta-yüksek teknolojide ise ülke ortalamasının üzerinde olan tek il Manisa olarak ön plana çıktı.

İthalatın teknoloji düzeyine göre dağılımında ise maalesef dengeler değişiyor. Kütahya yüzde 12,12 yüksek teknolojili, yüzde 64,87 orta – yüksek teknolojili, yüzde 20,20 orta – düşük teknolojili, yüzde 2,81 düşük teknolojili ürünler ithal ediyor.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *