YÜZDE 25 SINIRLAMASINDAN FARKLI ÖNLEMLER GEREK: ÇÖZÜM OLMADI YİNE OLMAYACAK

937

Yüzde 25’lik azami kira artışının uzatılması halinde derde çare olamayacağını ifade eden Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, “Bu karar zaten çözüm olmadı, yine olmayacak, başka türlü önlemler gerek. Belki şehir şehir, mahalle mahalle kira sınırlamaları getirilebilir” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz sene 1 Temmuz 2023’e kadar yapılacak kira sözleşmelerinde kira artış oranı yüzde 25’e sabitlenmişti. Ancak bu karar kira artışlarının önüne geçemedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz hafta yasal kısıtlamanın uzatılabileceğini açıklamasının ardından Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

‘MAHALLE MAHALLE SINIRLAMALAR GETİRİLEBİLİR’

Şu anda yüzde 25’lik kira artış oranının uzayacağına dair kesin bir karar çıkmadığını belirten Kenan Uzman, “Zaten bu karar kira artışının önünde bir engel olmuyor. Yine karar çıkarsa da engel olabileceğini sanmıyorum. Karar anca kiracı ile ev sahibi birbirine düşürüyor. Herkes kendi açısından haklı. Kiracı ev sahibi yer değiştirse herkes birbirine hak verir.” İfadelerini kullandı. Bugüne kadar çözülmeyen, yüzde 25 kararı uzatılsa da çözülemeyeceğini öngördüğü kira artışı önüne geçmek için başka türlü önlemler gerektiğini dile getiren Uzman, “Bu ancak denetimle çözülebilir. Ancak mahallelerin değer haritaları çıkarılabilirse; konuma muhite göre bir önlem olabilir. Örneğin bu mahallede kiralar 3 Bini – 5 Bini geçmeyecek diye. Belki şehir şehir, mahalle mahalle sınırlamalar getirilebilir.” Şeklinde konuştu.

‘YALNIZCA 179 İLAN VAR’

2024’de kira sözleşmelerinin e-devletten yapılması yönünde karar alındığına değinen Uzman, “Bu başlarsa onun da açığı ikinci bir sözleşme yapılarak bulunabilir.” Dedi. Kira artışlarındaki sebebin arz talep dengesindeki bozulma olduğunu ve Kütahya’daki kiralık ev sorununu vurgulayan Uzman, düğün sezonunun başlamasıyla sorunun daha da büyüyeceğine değindi. Uzman, Merkezde 3+1, 2+1 169, Kütahya genelinde 2 bin TL’den – 10 bin TL’ye kadar 179 kiralık ev ilanı bulunduğunu belirtti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *