Hayvancılık desteklerine ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta 3 yıl uygulanacak yeni destekleme modeli belli oldu. Destekleme kalemlerinin ve miktarlarının artırılmasının güzel bir gelişme olduğunu ancak yeterli olmadığını dile getiren Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan “Hayvancılığın gelişmesi ve gerilememesi için üretici karlılığının devamlılığını sağlamak gerekir” dedi.
Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği için temel destek miktarları belirlendi. Aile işletmeleri, genç ve kadın girişimciler, birinci derecede tarımsal örgüt üyeleri, planlama bölgelerinde bu faaliyetleri yapanlara belirlenen katsayı ile ilave destekler verilecek. Verilecek desteklerin nasıl bir gelişim göstereceğini GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan, Destekleme modelinin yeterli olmadığını üreticinin karlılığını esas alan adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
‘ÜRETİCİ KARLILIĞININ
DEVAMLI OLMASI ESASTIR’
Açıklanan Hayvancılık Destekleme Modelinin üretici karlılığını sağlayan bir paket niteliğinde olmadığının altını çizen Atakan, desteklemelerin kendileri için önemli ve gerekli olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmayacağına vurgu yaptı. Desteklemeler ve atılan adımlar için teşekkürlerini sunan Atakan “Fakat bu şekilde yeterli gelemeyecektir. Hayvancılığın gelişmesi ve hatta gerilememesi için üretici karlılığının devamlı olması esastır şarttır. Üreticiler 3 yıl üst üste zarar ettiğinden ya da kar elde edemediği için üretimi bırakıyorlar” ifadelerini kullandı. Üreticinin istikrarlı ve cüzi karlarda ilerlemesinin, üreticinin elde ettiği ürünün devamlılığını sağlayacağına dikkat çeken Atakan bu şekilde ithal et de bağlı kalınmayacağını ifade etti.
‘ÜRETİCİ-TÜKETİCİ
DENGESİNİ KORUMALIYIZ’
Üreticinin cüzi de olsa karşı satış yapabilmesinin sağlamanın çok hassas bir nokta olduğunun altını çizen Atakan tüketicinin de ürünü alabilir bir konuma getirmenin önemini vurgulayarak “Üretici tüketici dengesini korumalıyız. Açıklanan paket önemlidir gereklidir. Ama üretici tüketici dengesini koruması noktasında bu şekilde bu dengeyi korumaya yetmez” şeklinde konuştu.
‘ÜRETİCİYİ ÖLDÜRMEK HAYVANCILIĞI
FELAKETE SÜREKLER’
Üreticinin maliyetlerinin gözetilmesi ve kollanması, tüketicilerin fahiş fiyattan et almaması için aracıların denetlenmesi gerektiğini belirten Atakan “Tüketiciye ucuz et yedireceğiz diye üreticiyi öldürmek hayvancılığı felakete sürekler. Bunun için en önemli olay üretim yapanların karlılığının devamlılığını sağlayabilmektir. En can alıcı nokta budur” diye konuştu.
BU ŞEKİLDE DOĞRU ÇÖZÜME
ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL
Hayvancılık Destekleme Modelinin güzel bir gelişme olduğunu, bu konuda çalışmalar yapılmasını umut verici bulduğunu dile getiren Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan “Devletimize teşekkür ederiz. Ama tek başına bu şekilde doğru çözüme ulaşmak mümkün değil. En önemli konu üreticiyi küstürmeden sektörü ayakta tutacak şekilde adımlar atılması. Üreticiyi, üretime küstürmemek lazım. Üretici emeğinin karşılığını mutlaka almalı. Üretici alın terinin karşılığını almalı işi sürdürmeye teşviki motivasyonu olmalı. Yani Kütahyalı üretici de bu açıklanan paketten çok fazla yararlanamayacak. Yararlanan üreticide istikrarını sağlayıp karlılığını arttıramayacağı için bu paket üreticimizin tam olarak yüzünü güldürmeyecek” ifadelerini kullandı.
Üreticinin kar etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Atakan “Bizim derdimiz üreticimiz çok para kazansın, zengin olsun değil. Üretici bu işten bir kazanç elde edebilsin ki bu işi devam ettirebilsin. Üretime devam etsin ki ithale bağımlı bir ülke olmaktan kurtulalım. Sürekli ithal dana ithal et geliyor. Ürettiğimiz et kendi içerimizde de yetmediği için biz ithal ediyoruz” şeklinde konuştu.
İTHAL DURDURULMALI
YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
Türkiye’de yerli hayvan üreticilerinin desteklenerek dışa bağımlı olmanın ortadan kaldırılabileceğini belirten Atakan “Kendi içerimizde üreticimizi desteklersek, üretici bir üretiyorsa 5 üretmeye başlar. Üreticiyi destekleyemiyoruz. Üretici bir sene kar ediyorsa diğer sene büyük zarar ediyor. Bu şekilde hayvancılık yapmaya nasıl devam edecek?” dedi.
Kütahya’da hayvan üreticileri işini sevdiğini, küçük işletmelerin büyüme hayalleri kurduğunu ama yerinde saymak zorunda kaldığına dikkat çeken Atakan “Hatta çoğu üretici geriye gidiyor. Büyüyemiyor. Bu şekilde de büyüyemeyiz zaten. Bu durumu gören başka üretim yapmak isteyen vatandaşlar da bu işe girmiyor. Biz bu yüzden küçük çapta üretim yapanların dahi sayısını artıramıyoruz ama küçüklerin sayısını artırmak bile bizim içim şu aşamada yeterli olacak” ifadelerine yer verdi.
‘ÜRETİCİ EMEĞİNİN
KARŞILIĞINI ALAMIYOR’
Yerli üreticinin desteklenmesi ve karlılığının ön plana alınması durumunda hem işsizliğin önleneceğini hem de köyden şehre göçün durdurulacağını vurgulayan Atakan sözlerine şöyle son verdi; “Bizim için çok ama çok artıları olacak ama üreticinin yüzünü güldüremiyoruz. Mutlu edemiyoruz. Emeğinin alın terinin karşılığını alamıyor. O yüzden bizim üreticimiz üretime küstüğü için talebe karşı üretim de yetmediği için devamlı ithal ürün getiriliyor. Umarım bunların önüne geçilecek, üreticinin yanında yer alan planlamalar programlar açıklanarak üretici memnun edilir yüzü güler.
FATMA SÜMER