Kütahya Şehirlerarası Otobüs Terminalinin Simpaş’tan devredileceği kesinleşti. Otogarı kimin işleteceği ise önümüzdeki hafta netlik kazanacak. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, zaten zarar eden Simpaş’ın zor duruma düşmemesi için sağlıklı yöntemin bu olduğunu belirtti.
Kütahya Şehirlerarası Otobüs Terminalinin akıbeti hakkında söylentiler gitgide büyüyor. Kesin devri henüz gerçekleşmeyen terminal için birçok farklı teklifin bulunduğu ancak Belediyenin hakemliğinde gerçekleştirilecek anlaşmanın henüz sağlanmadığı öğrenildi. Otogarın devrinin kime yapılacağı henüz netlik kazanmadı.
OTOGAR PERSONELİNE NE OLACAK?
Akıllardaki bir diğer soru işareti ise otogar personelinin işlerine devam edip etmeyeceği. Personelle ilgili tasarrufun anlaşma sağlanan firmaya bırakılması öngörülürken; Kütahya kamuoyunun beklentisi, hiçbir personelin sıkıntıya girmemesi.
Belediye Meclisinin Ağustos ayı toplantısında konu hakkında konuşan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Geçmiş dönemde Meclis kararıyla otogarın Simpaş’a devri gerçekleştirildi ve benzin istasyonu yapma şartı koşuldu. Benzinlik 5 Ocak 2025’ye kadar bitmeli. Bu yapılmadığı takdirde hepimizin kurulumuna destek vermiş olduğu Simpaş cezalı durumuna düşecek bütün ihalelerden 6 ay men olacak. Simpaş gibi zaten zarar eden bir kurumun 6 ay men alması demek belediyenin de çok ciddi zarar görmesi demek olacak.” İfadelerini kullandı.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NETLEŞECEK
İhaleler için belirlenen komisyonun teklifleri titizlikle inceleyeceğine değinen Kahveci, “Oradaki taksi durakları vb. aynı kalmak şartıyla daha fazla yer yapacaksa yapabilir. Ama fiyat artışları da TÜFE’nin dışına çıkmayacak. Bu garantiyi de verecek. 13 yıl sonra kalan süre içerisinde tekrar yap işlet devret yoluyla belediye terki sağlanacak. Ardından Simpaş kalkıyor. Çünkü Simpaş’ın cezalanmaması gerekiyor.” Dedi. Kahveci, tedbirli düşünerek sağlıklı yöntemin bu olduğuna karar verdiklerini belirtti. Kütahya Şehirlerarası Otobüs Terminalinin Kütahya’ya daha iyi hizmet vermesini amaçlayan devir işlemlerinin firmanın önümüzdeki hafta netlik kazanması ve devredilecek firmanın açıklanması bekleniyor.
İlk kez Belediye Meclis Toplantısında gündeme gelen terminalin Simpaş’tan devredileceği kesinleşti. Süreçle ilgili tam netlik henüz sağlanamadı.
KAMU YARARINA YENİ MADDELER EKLENDİ
Devri yapılacak firmaya şart koşulan “benzinlik yapılması” maddesi sabit kalırken mevcut şartlarda bir değişiklik olmadığı hatta kamu yararına yeni maddeler eklendiğini öğrenildi. Isıtma problemlerinin çözümü, otogar zemininin kaymaz seramikle değiştirilmesi gibi ciddi maliyet gerektiren şartlar sebebiyle ek protokollerin de devreye sokulması bekleniyor.
Otogar hakkında birçok spekülasyon olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Sosyal medyadan yazılanların bilgi eksikliği çok. Ben onların her birine cevap vermeye kalkarsam ben belediyede iş yapamam. O yüzden hiçbirisine cevap vermiyorum. Ama bizden resmi kurumlar vb. bilgi isterse onları biz yazılı bilgi gönderiyoruz.” Şeklinde konuştu.
OTOGAR ESNAFI İLE ANLAŞMA SAĞLANDI
Otogardaki işleyiş sorunlarına değinen Kahveci, “Gittiğinizde bir girin bir çıkın. Aradan 15 dakika 25 dakikada geçsin plaka tanıma sistemi okumuyor” dedi. Otogar esnafının da sorunları olduğunu dile getiren Başkan Kahveci, “Kimisi diyor ki ısıtma yok bana fatura verdin, kimisi diyor ki elektrik yüksek. Farklı itirazlar var, oturduk konuştuk. Ciddi bir incelemeyle biz hesapları çıkardık herkesle birebir mutabakat sağladık. Borçlarına itiraz ediyor kimse “bu benim hakkım değil” diyor. Kendine doğru bir yapı verilmemiş bile. Örneğin boş olan yerlerin doğal gazını ısıtma bedelini bile onlara yüklemişiz. “Böyle adaletsizlik olmaz. Bu belediyenin sorunu yani Simpaş’ın sorumluluğudur.” dedim. Niye esnafa yüklüyorsunuz bunu? Ve bu tür yaptığımız haksızlıklar varsa geri adımını attık. Yeniden hesapladık ve 17 aylık Borç alacak ilişkisini iki taraf içinde konuştuk ve çözdük. Şimdi otogar esnafı tıkır tıkır borcunu ödedi. Biz de orayı karlı hale getirebilmek için de avukatımızla icra koyduk.”ifadelerini kullandı.
‘BU İŞİ PROFESYONELLERİN YAPMASI LAZIM’
İhale konusunda ise karar alıp mutabakata bağladıklarını vurgulayan Kahveci, “Yabancı bir yatırımcı geldi Azerbaycanlı görüştük tam mutabakat sağlayacağız içim ısınmadı. Farklı sebepleri var ama bu konuda her türlü inceleme izleme değerlendirme ve kişilerin de takibi de var işin içinde söylüyorum. Her türlü takibini yaptıktan sonra içim ısınmadı. Başkaları varsa gelsin ben böyle söyleyince Otogar esnafından da geldiler ‘yapamazsınız’ dedim. Bu işi profesyonellerin yapması lazım. Çünkü 30 milyon lira aşağı yukarı benzin istasyonu yapım bedeli var. 50 milyon 60 milyon bandında o otogarın yıkılıp ileriye alınması 80 milyonluk masraf var. Tüm etütleri yaptırdık. Finansal gücü olması lazım. Şirketin bir yeterliliği test edilir, bir ekonomik durumu mali durumu incelenir. Her türlü mali istihbaratını da yaptırdık. Ondan sonra firmalar gelmeye başladı. En son sosyal medyada Metroyu getirecek diye söylenen Avrasya yatırım da geldi. Biz hiçbir şey yapamıyoruz yapmayacağız dedik. Belediye önceden hangi şartlarda nasıl devrettiyse aynı koşullarda devredeceğiz dedik.
FATMA SÜMER