Okulların açılmasına sayılı günler kala hem öğrencilerde hemde ailelerde okul telaşı yaşanıyor. 9 Eylülde okullar açılacak milyonlarca çocuk okullarıyla buluşacak. Giyim, kuşam, kırtasiye ve sair masrafları dar gelirli aileleri bayağı üzecek gibi. Dilerimki velilerimiz alışverişlerini daha çok yerel esnaftan yapsınlar. Çünkü şehrimiz ekonomisine önemli faydası olacaktır. Mahalli esnafın kazancı şehrimizde kalacağı için bizler tercihimizi yerel esnaftan yana kullanmalıyız. Zira yerel esnafın kazancı demek Kütahya’nın kazancı demektir.
Savaşların yol açtığı ekonomik sıkıntının birçok ülke gibi bizide etkilediği bu süreçte, mahalli esnaftan yapacağımız alışveriş bizim esnafımıza adeta can suyu olacaktır. Büyük firmaların imkanları sermayeleri daha geniş olduğu için onlar sıkıntı yaşamıyor. Yani her koşulda onlar gemisini yürütürler. Önemli olan kısıtlı imkanlarla ayakta kalabilmektir. Bizler alışverişlerimizle onlara destek olursak hem onların ayakta kalmasını sağlarız hemde şehrimiz ekonomisine katkı sağlamış oluruz.
Bu duyarlılıkla kendisinden alışverişini yapan esnafımızında müşterisine fahiş fiyattan ürün satmayacağını, zorluk çıkarmayacağını, gerekli kolaylığı göstereceklerini umuyorum. Birbirleriyle anlaşarak asgari kârla satış yaparlar ise müşteriyi küstürmez kendinden uzaklaştırmazlar. Bu yaklaşım hem halkımızın yerel esnaftan alışveriş yapmasını artırır hemde Kütahya esnafı pahalı satıyor anlayışını yıkar.
Keşke esnaflar bir araya gelselerde ortak akıl ve sermaye ile daha büyük işler yapsalar. Bu fikrimi ekonomist ve mihrap kitabevi sahibi Bilal Cicavoğlu’na açınca yıllar önce bu konuda bir girişimde bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi. ” Kütahya Ticaret Odası Meclisi Üyesi olduğum dönemde,” YERLİYİM YEREL ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPARIM” sloganıyla 90 yılların sonunda bir çalışma başlattım. 3 harfli marketler henüz yok ancak konuşuluyor. Kütahya’da sektörümüzün patronları ile toplantılar yaptık. Birleşelim bir üst şirket kuralım kırtasiyeyi tek elden indirimli alalım dedik. Sonraki yıllarda büyük mağazalar açalım fikrini ortaya attım. Aylarca toplantılar yaptık ancak bir sonuca ulaşamadık. Buda bize yerliliğin eğitimle mümkün olabileceğini öğretti. Bu iş ilkokuldan başlayarak çocuklarımızı bu konuda motive etmeliyiz ama maalesef etmiyoruz “. Evet ne yazık ki etmiyoruz çünkü bizde ortak iş yapma anlayışı yeterince gelişmemiş. Temennimiz odur ki esnaflarımız umduklarını bulsun kasası- kesesi dolsun ve kolektif ruhun oluşmasını sağlasın.
Genelde ekonomik sıkıntı yaşadığımız süreçte bu şehrin bir mukimi olarak hepimiz karınca kararınca birbirimize destek olmalı koruyup kollamalıyız, fırsatçılık yapmamalıyız. Fırsatçılık belki bugün için kazanç görünsede yarın için zarardır. Ben kimsenin zarar etmesinide, kazıklanmasında istemem. Onun için sana yapılmasını istemediğin bir şeyi sende başkasına yapmamalısın. Herkes hakkına razı olursa, kazancına şükrederse, empati yaparsa maddi ve manevi anlamda kazançlı çıkacaktır. Bu duygularla sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.