‘BEN DEĞİL BİZ DERSEK YENİ BİR KÜTAHYA DOĞACAK’

636

Kütahya’nın marka kent olmak için tüm faktörlere fazlası ile sahip olduğunun altını çizen KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, şehrin tüm erklerinin bu idealde birleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Nafi Güral, “Ben” değil “biz” düşüncesinin geliştirilmesi ile marka şehir olma yolunda önemli adımlar atan yeni bir Kütahya doğacaktır” dedi.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Meclis toplantısında KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral bir sunum yaparak önemli açıklamalarda bulundu.

Kütahya’daki kişi başına milli gelirin 3. 714 TL olduğunu belirten Nafi Güral, şehrin 3. Derece gelişmiş düzeyinde bulunduğunu açıkladı. Bir şehrin marka kent olması için öncelikle toplum olarak istekli olmak gerektiğinin altını çizen Nafi Güral, marka kent olmanın gereklerini yerine getirmek için toplumun bütün katmanları ile bir arada, aynı idealler çerçevesinde, aynı hedefe yönelik olarak çalışılmasının gerektiğini vurguladı.

‘5 ERK BİR ARAYA GELMELİ’

Bazı yerel yönetimlerin popülist çıkışlar yaparak, yönettiği kenti marka kent yapmayı vaat ettiğine değinen Güral, “Ancak pek azı başarılı olabiliyor.” İfadelerini kullandı. Bu başarılara ulaşabilmek için öncelikle Kütahya halkı sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve siyaset olmak üzere beş erk ile birlikte ortaklaşa ekip çalışması yapılmasının mecburiyet olduğunu vurgulayan Güral,  bu beş erk samimiyetle bir arada olmazsa hizmetin üretilemeyeceğini, aralarında uyuşmazlık olursa, kentin durağan süreç içine gireceğini ifade etti.

‘KÜTAHYA GEREKLİ HER ŞEYE SAHİP’

Kütahya’nın marka kent olmak için gerekli tüm faktörlere fazlası ile sahip olduğunun altını çizen Nafi Güral, büyük şehirlere yakınlığı ile Kütahya’nın lokasyon ve ulaşım kolaylığına dikkat çekti. Şehrin tarihi zenginliğine vurgu yapan Nafi Güral, 7000 yıllık tarihe sahip Kütahya’da Frigya krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğu, Germiyanoğlu Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu’nun yaşadığını ve izler bıraktığını belirtti. 

Doğal zenginliği olan Kütahya’da stratejik bor başta olmak üzere, 48 değişik madenin ve çok sayıda  termal kaynağın bulunduğunu ifade eden Güral, mimari zenginliği ise eski Kütahya evlerini tüm eski mahallelerde görmenin mümkün olması ile işaret etti.

TURİZM FIRSATLARINA DEĞİNDİ

Sanatsal zenginlik olarak ata mirası çini sanatının geliştirilmiş olması, her evde mutlaka bir çini obje bulunması sayesinde, çininin itibarının korunmasının önemine değinen Güral, “Arkeoloji Müzesi, Çini Müzesi, Sıtkı Usta Müzesi, Yer Altı Kaynakları Müzesi, Hava Er Eğitim Tugayı içinde, halka açık Arkeoloji Müzesi, Kossuth Müzesi ve 76.000 parçadan oluşan NG  Müzesi gibi son derece değerli ziyaret yerleri bulunuyor” dedi. Değerler zengini Kütahya’da günümüzde Dönenler Cami olarak kullanılan, Konya’dan sonraki en değerli Mevlevi dergâhı olan Celâleddin Argun dergâhının bulunduğuna dikkat çeken Nafi Güral, turizmde değerlendirilebilecek fırsatlara değindi. Güral, 250’den fazla yerel firmanın, şirket veya markası içinde “Kütahya” adının geçmesi ile şehrin zihinlerde yer bulmasının kolaylaşacağına da değindi.

Kütahya’nın eksilerine de değinen Nafi Güral, şu ifadeleri kullandı:“ Artıların sadece bir kısmının ekonomiye çevrilebiliyoruz. AB Avrupa konseyi tarafından  24 Mart 1993’de Kütahya’ya verilen, sevincimizden caddelerde çok sayıda totem üzerinde toplumla paylaştığımız EUROPEAN DİPLOMA ‘dan yararlanılması bir tarafa, 1994 yerel seçimlerden sonra caddelerdeki totemleri kaldırıldı, izlerinin silinmesi için özel gayretler sarf edildi. UNESCO yaratıcı şehirler ağı sıfatımızın değerlendirilmemesini üzülerek izliyoruz.”

‘VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMALIYIZ’

Eksilerin bertaraf edilmesi, marka kent Kütahya hedefine ulaşılabilmesi  için, halk, sivil toplum kuruluşları, üniversitemiz, yerel yönetimler  siyasi erklerin bir arada, var gücü ile çalışmaya başlaması gerektiğine vurgu yapan Nafi Güral, “Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Hükümetimizin 2023 vizyonu içerisinde, ülkemizin ulaşması gereken hedefleri olduğu gibi, Kütahya’nın da bu vizyon ekseninde kendi hedeflerini belirlemesi ve bu hedefe ulaşma yolunda gayret göstermesi önemlidir. Erklerin  uyumlu çalışması ve “ben” değil “biz” düşüncesinin geliştirilmesi ile mesafeler kısalacak ve zenginleşen, daha fazla istihdam yaratarak ve üreterek, marka şehir olma yolunda önemli adımlar atan yeni bir Kütahya doğacaktır.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *