OKUMUYORUZ

651

  OKUMUYORUZ, bu kanaatte olan bir ben değilim. Bu şehrin kitapçısına, kütüphanecisine, gazetecisine de sorsanız aynı şeyi onlardan da duyarsınız. Çünkü ben sordum. Ramazan ayı içerisinde şehrimizin en eski kitapçılarından birine uğradım. Kitap satışlarının nasıl olduğunu sordum. Aldığım cevap bize hiçte yakışan türden değildi. Yani olumsuz. Geçtiğimiz günlerde bunu teyit eden bir haber vardı gazetelerde. Dün zengin bir kültüre sahip olan eserler üreten bu kadim şehir bugün kitap üretmiyor, okumuyor. Bu tür menfi haberlere itibar etmesem de mevzu okumakla alakalı olunca yazmadan edemedim. Zira bu konuda bende dertliyim. Dikkatimi çeken o haberi siz değerli okurlarıma nakledersem neyi ifade ettiğimi anlarsınız. 

  Online kitap satış platformu idefiks, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin kitap okuma istatistiklerini yayınladı. Bu istatistiğe göre ülkemizin en çok kitap okuyan şehri Ankara oldu. Ankara’yı İstanbul, Muğla, İzmir, Çanakkale ve Eskişehir takip ediyor. Kütahya ise 60’ıncı sırada yerini alarak eğe bölgesinde en az kitap okuyan iller arasında bulunuyor. Görüldüğü gibi bu hususta ‘da pek parlak değiliz. Kütahya’nın en az okuyan iller arasında yer alması hakikaten üzücü. Komşularımız Eskişehir, Afyonkarahisar, Uşak ve Bilecik illeri bizden daha çok kitap okuyor. Genelde kitap yayıncılığında iyi olmamıza rağmen okuma alışkanlığında iyi değiliz. UNESCO ( Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü), Türkiye’nin kitap oranına göre dünyada 86’ıncı sırada yer aldığını açıklamıştı. Ülkemizin kitap endüstrisinde iyi düzeyde olduğu bilinse de elde edilen verilere göre aynı başarıyı okuma oranında gösteremediği görülüyor.

 Sosyal medyaya gösterdiğimiz ilgiyi maalesef kitaba, yerel gazeteye göstermiyoruz. Yediden yetmişe hepimizin elinde akıllı telefon sanal alemde gezinip duruyoruz. Sanal dünya bizi hakikatin ışığından uzaklaştırıp yalanın dolanın karanlığına mahkûm ediyor. Adeta sanal aleme hapsolduk. Oradan uzaklaşıp hakikate ulaşamıyoruz. Oysa kâinatı yaratan Allah bize okumayı öğütlüyor. Okumak ilahi bir emir olmasına rağmen biz bu emri yerine getirmiyoruz, bilgi dağarcığımızı lüzumsuz şeylerle dolduruyoruz, gereksiz bilgilerin hamalı oluyoruz.

Yüce Allah (c.c) ilk emrinde biz kullarına şöyle emrediyor: ” Ey Habibim! Yaratan Rabbinin adı ile oku! O, insanı pıhtılaşmış bir kandan yarattı. Oku! O, cömertliğinin sonu olmayan Rabbin, kalemle yazmayı da öğretendir. İnsana bilmediklerini de ancak o öğretti.”

 Bilmediklerimizi öğrenmek, başkalarına öğretmek için okumalıyız. Okumak bilgi atlasını ilmik ilmik dokumak, bilgi hazinemizi doldurmak, kendini bilmek insanlığa faydalı olmaktır. Kitap en iyi bir dosttur hayatı sevdirir, güven duygusunu artırır. Okumanın pek çok faydası vardır. İyi bir insan olmanın özelliklerinden biride değerlerini öğrenebileceği kitapları okumaktır. Genel bilgilere sahip olmanın yanında yerel bilgilere de önem vermeliyiz. Bunu da mahalli gazetelerden ve Kütahya’ya ait kitaplardan elde ederiz.  Böyle yapmaz kulaktan dolma bilgilere itibar edersek itibarsız duruma düşeriz. Yalan yanlış bilgilerle bir şeyler söyleyerek aziz olayım derken rezil oluruz. Doğru bilgilerle etrafımızı bilgilendirmeye gayret edersek karanlığı aydınlatan ışık oluruz. Doğru bilgi selamete, yalan yanlış bilgi cehalete felakete ve ihanete götürür.

 Medeni bir toplum olmanın, akıl fikir dünyamızı genişletmenin, cehaletin kucağına, şeytanın ocağına düşmemenin yolu bilimin bize sunduğu imkanlardan en iyi biçimde istifade ederek hak ve hakikatin ışığında okumalıyız. Bunu çocuklarımıza da aşılamalıyız. Onların gelişimi için faydalı olacağı muhakkaktır. Sahih faydalı bilgilerle donanmak, milli ve manevi değerlerimizi korumak için okumalıyız. Boş beleş bir insan olmamak, ikbalimiz ve istikbalimizi güçlendirmek, kalkınıp gelişmek için okumalıyız öğrendiklerimizi de çevremize aktarmalıyız. Bu temenniyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları. 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *